Her lander amerikansk kæmpefly – ekspert ser ingen grund til bekymring

Amerikanerne er med til en stor øvelse i Bornholms Lufthavn i dag. Her lander den store C-17'er, som er en del af øvelsen. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 24. MAJ 2022 • 12:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. MAJ 2022 • 12:00

Amerikansk tilstedeværelse i Østersøen er en ændring af normalbilledet. Derfor ønsker den russiske ambassadør at sende et signal til Danmark om, at vi skal lade være med at holde øvelser sammen med amerikanerne, siger Viggo Peter Jakobsen fra Forsvarsakademiet. Der er ikke nogen særlig, aktuel trussel mod Bornholm, vurderer han.


Er der grund til bekymring, når den russiske ambassadør Vladimir Barbin advarer mod at sende missiler til Bornholm i forbindelse med en øvelse og siger, at det kan ses som et skridt mod at ændre Bornholm fra en fredsø til et potentielt militært brohoved? Ikke umiddelbart, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen, som er cand.scient.pol., ph.d. i international politik og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

– Hvis 3. verdenskrig bryder ud, så skal I da være bekymrede, for så kan det godt være, at Bornholm bliver interessant, men hvis 3. verdenskrig ikke bryder ud, så har I ingen grund til at blive bekymrede, siger han til Tidende.

Ifølge ham svarer det lidt til dengang, russerne var ude at true med atomangreb og alt muligt andet. Det er en reaktion på en ændring af normalbilledet, for der plejer ikke at være amerikanere på Bornholm.

– Det er et forsøg på at afskrække Danmark fra at gentage det her, siger Peter Viggo Jakobsen.

Russerne har ikke noget imod, at østersølandene har militære styrker i Østersøen, for de bor der. Men de synes ikke, at briterne og amerikanerne og andre, der ikke bor i Østersøen, har noget at gøre der, forklarer han.

– Russerne sejler heller ikke rundt i Den Mexicanske Golf, og derfor synes de, at det er noget mærkeligt noget, at amerikanerne skal have lov til det – i gåseøjne, siger Peter Viggo Jakobsen.

Derfor er det ifølge ham meget naturligt, at russerne går ud og siger, at de ser det som en fjendtlig handling, at amerikanerne begynder at øge deres tilstedeværelse og gøre ting, de aldrig har gjort før.

– Så det er et forsøg på at sige til den danske regering: "Lad nu være med det her. Hvorfor er I så provokerende?".

Vigtigere under Den kolde krig

Peter Viggo Jakobsen fortæller, at Danmark skal til at forhandle noget, som bliver kaldt baseaftale med amerikanerne, og det ved russerne godt.

– Det skal ikke være baser, forstået på den måde at der skal være amerikanere i Danmark permanent, men det er aftaler, der skal muliggøre, at amerikanske tropper hurtigt kan indsættes på danske flyvestationer og komme ind til danske havne og så videre, siger han.

Bornholm har en havn, der ligger fornuftigt, hvis man skal sejle ind igennem de danske stræder, ud i Østersøen og videre over mod Polen, eller hvor man nu skal sætte soldater i land. Så det ville muligvis blive et interessant mål at få den havn ødelagt i en krigssituation.

– Sådan er det bare, uanset om amerikanerne er der eller ej, og den fare har hele tiden bestået, siger Peter Viggo Jakobsen.

Under Den kolde krig var Danmark og ikke mindst Bornholm en frontlinje, da både Polen og DDR var en del af Warszawapagten. I dag ligger Bornholm længere tilbage fra fronten, da de baltiske lande, Polen og hele Tyskland er med i Nato, og Sverige og Finland har søgt om optagelse i alliancen.

– Der er sådan set kun Rusland tilbage i Østersøen, og det gør for mig at se, at den strategiske betydning for Bornholm som sådan falder, siger Peter Viggo Jakobsen.

 

Amerikanerne er til stede i Bornholms Lufthavn. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Transitland og operationsområde

Den russiske ambassadørs udtalelser handler om missiler, og ifølge lektoren fra Forsvarsakademiet kan man godt opstille nogle luftmissiler eller andre ting på Bornholm, der gør, at man kan nå nogle mål i blandt andet Kaliningrad, men man har også andre systemer, der kan nå de interessante mål længere væk fra. Så for ham at se er den strategiske betydning for Bornholm den, at øen kan bruges som transitland og operationsområde for allierede styrker, der kommer til Danmark i en krigssituation.

– Derfor bliver de danske flyvestationer og de store havne vigtige, og der kan Bornholm også blive vigtig, siger Peter Viggo Jakobsen.

Ellers ser han ikke Bornholm som værende vigtig for russerne, medmindre det bliver i en optrappet situation, hvor der begynder at blive indsat nogle væsentlige systemer på øen.

– Russerne vil få rigeligt at gøre med at angribe vigtigere ting end Bornholm, hvis det hele ramler og der kommer en krig, hvad ingen af os forventer, siger han.