Gruppeformand forsinket: Tre mænd har tre forskellige forklaringer

NYHED | ABONNENT | 9. MAR 2023 • 11:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. MAR 2023 • 11:00

Venstre Bornholm holdt generalforsamling samtidig med, at gruppeformand Søren Schow sad til møde i økonomiudvalget. At der er tre forskellige forklaringer om den sag fortæller også noget om de interne brydninger i Venstre Bornholm.

Venstres gruppeformand Søren Schow ankom først cirka en time forsinket til Venstre Bornholms generalforsamling onsdag aften i Aakirkeby-Hallerne.

Men hvorfor? Hvad var der gået forud? Det forklarer Søren Schow selv, Venstre Bornholms nu tidligere formand Orla Hansen og den nye formand Michael Hendriksen på tre forskellige måder.

Så meget ligger fast, at Søren Schow rent praktisk var forhindret i at være til stede ved generalforsamlingen fra starten klokken 19 af den grund, at han fra klokken 15.30 havde siddet i møde i økonomi- og klimaudvalget.

Datoerne for møderne i de politiske udvalg er imidlertid kendt i adskillige måneder på forhånd. Spørgsmålet er derfor, hvorfor Venstre Bornholm holdt generalforsamling på et tidspunkt, hvor partiets gruppeformand i kommunalbestyrelsen efter al sandsynlighed ikke kunne være med fra start.

Ifølge Søren Schow selv havde han oplyst, at den 8. marts var blandt de datoer, hvor det ville passe ham dårligt at holde generalforsamling. Han siger også, at datoen af samme grund blev ændret, men at generalforsamlingen senere blev rykket tilbage til 8. marts igen.

Forløbet har bragt Søren Schow til at tænke, om nogen i Venstre Bornholms nu tidligere bestyrelse mon hellere ville holde generalforsamling uden ham.

Michael Hendriksen fortæller, at Venstre Bornholms bestyrelse ganske rigtigt talte om at finde en anden dato til generalforsamlingen. Men også at han ikke husker, om den snak var afledt af, at Søren Schow ville være forhindret den 8. marts.

Endelig fortæller Orla Hansen, at han ikke kender noget som helst til hele sagen. Ifølge Orla Hansen havde han ikke på forhånd hørt nogen tale om, at en generalforsamling den 8. marts ville passe Søren Schow dårligt.

Faktisk fortæller Orla Hansen også, at han først i tirsdags den 7. marts (og kun ved et tilfælde) hørte, at der også ville være møde i økonomi- og klimaudvalget den 8. marts, og at det først da stod ham klart, at Søren Schow derfor kunne blive forhindret i at deltage i generalforsamlingen.

Schow: Var det med vilje?

Sådan ser de tre forskellige versioner af historien ud i hovedtræk. Lad os tage dem én efter én. Først Søren Schow selv:

– Michael Hendriksen tog sig af at planlægge generalforsamlingen. I den forbindelse spurgte han mig, om der var nogle datoer, som han skulle undgå, fortæller han.

– Jeg sagde til Michael Hendriksen, at det ikke skulle være blandt andet den 8. marts. Jeg gav ham også nogle andre datoer, der kunne passe. Michael Hendriksen lagde også først generalforsamlingen en anden dag. Men det blev ændret, siger Søren Schow.

Siger du, at der har været rig lejlighed til at finde en anden dato?

– Ja, selvfølgelig har der det. Alle kan se, hvornår der er møder i de politiske udvalg. Og ellers kan man jo kontakte mig.

Er du blevet kontaktet af nogen omkring at finde en dato til generalforsamlingen?

– Nej. Kun af Michael Hendriksen.

Har du tænkt den tanke, at nogen i organisationen helst vil have, at du ikke er til stede på generalforsamlingen?

– Ja, det har jeg da.

Hvad skulle formålet være med det?

– Det skal du spørge nogle andre om. Men tanken har da strejfet mig.

Søren Schow fortæller, at han ærgrer sig.

– Når medlemmerne kommer til generalforsamlingen, forventer de, at Venstres medlemmer af kommunalbestyrelsen også kommer. Og det kan jeg så ikke, fordi jeg sidder i et politisk udvalg og laver politik på det tidspunkt, siger han.

– Det er ærgerligt, for på den måde får medlemmerne ikke mulighed for at tale med mig og stille mig spørgsmål. For eksempel om betalingsparkeringen, men også om andet. Den mulighed får de ikke nu, siger Søren Schow.

Hendriksen: Vi talte om det

Michael Hendriksen fortæller, at det er en nyhed af meget gammel dato, at årets generalforsamling i Venstre Bornholm ville finde sted den 8. marts.

– At holde generalforsamlingen 8. marts er blevet aftalt ved et bestyrelsesmøde for længe siden. Jeg tror, at det blev besluttet allerede før sommerferien sidste år, fortæller han.

– Søren sagde så til mig, at han håbede, at mødet i økonomiudvalget ville blive færdigt så hurtigt, at han kunne nå også at komme til generalforsamlingen. Så jo, jeg har snakket med Søren om det her.

Søren Schow fortæller, at han har fortalt dig, at 8. marts passede ham dårligt, og at han gav dig nogle datoer, der passede bedre. Er det rigtigt?

– Det kan jeg simpelthen ikke huske. Det var i januar, at vi havde den snak, siger Michael Hendriksen.

– Der har været et forslag fremme i bestyrelsen om at finde en anden dato. Men bestyrelsen besluttede at bibeholde den 8. marts.

Var forslaget om en anden dato afledt af, at 8. marts passede Søren Schow dårligt?

– Det kan jeg simpelthen ikke huske, siger Michael Hendriksen.

Orla H: Jeg vidste intet

Endelig er der Venstre Bornholms nu tidligere formand Orla Hansen. Han fortæller, at han hverken har talt med Michael Hendriksen eller Søren Schow om, at datoen 8. marts meget vel kunne betyde, at Schow ikke ville kunne være til stede ved generalforsamlingen, i hvert fald ikke fra start.

– Det har vi bare ikke været opmærksomme på. Vi er heller ikke blevet gjort opmærksomme på det. Og vi har heller ikke tjekket det, desværre, siger Orla Hansen.

– Jeg kender ikke noget til det. Jeg har intet hørt om det, siger han.

Har du ikke talt med Michael Hendriksen om datoen for generalforsamlingen, og at 8. marts passede dårligt for Søren Schow?

– På ingen måde. Jeg har ikke hørt noget om, hvordan datoen passer i forhold til Sørens kalender.

– Det er nyt for mig, at Søren måske ikke kan komme, eller at han kan blive forsinket. Jeg havde ingen idé om, at økonomiudvalget skulle mødes samme dag før i går, hvor jeg hørte i radioen, at der vil være møde i økonomiudvalget, siger Orla Hansen.