Grosbøll måske på vej i Folketinget

Grosbøll måske på vej i Folketinget
Fredagens prognose spår fremgang til SF på Bornholm, men det får ikke Andreas Grosbøll til at sætte huset til salg. – Der er meget, der skal gå vores vej, før det bliver virkelighed, siger SF's kandidat til Folketinget. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 6. JUN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
6. JUN 2023 • 05:30

Ny prognose sender Peter Juel-Jensens mandat i armene på SF.

Hvis der var folketingsvalg nu, ville Venstre efter alt at dømme miste sit mandat på Bornholm. Det skriver den politiske netavis Altinget.

SF står nemlig til – for første gang nogensinde – at kunne snuppe den ene af de to bornholmske pladser i Folketinget. Den anden sidder Socialdemokratiet stadig tungt på.

Det viser en ny mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion. Prognosen blev offentliggjort fredag.

Dermed følger Bornholm den landsdækkende udvikling, hvor SF fortsat har fremgang i meningsmålingerne. Imens nærmer Venstre sig et historisk bundniveau: Ifølge prognosen står partiet til 17 mandater mod 23 ved folketingsvalget for bare et halvt år siden.

Prognosen for Bornholm understreger således, hvor svagt Venstre står lige nu, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Risikoen er større end nogensinde før

Kigger man længere tilbage i historien, var Venstres mandat på Bornholm næsten lige så sikkert som det stensikre socialdemokratiske mandat. De senere år har det dog flere gange set ud, som om andre partier ville snuppe Venstres mandat. Både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og senest Konservative har lignet nogle, der kunne "vriste det ud af Venstres kløer", påpeger Erik Holstein.

Socialdemokratiet har endda også været tæt på at tage begge mandater på Bornholm.

– Indtil videre har Venstre klaret frisag. Det gør partiet måske også denne gang, men ud fra Venstres sårbare situation må man køligt konstatere, at risikoen for at miste mandatet på Bornholm er større end nogensinde før, siger Erik Holstein fra Altinget.

Peter Juel-Jensen hæfter sig ved, at der kun er tale om en prognose.

– Jeg vælger at sætte min lid til bornholmerne og venter med at bestille flyttekasser, siger han til Altinget.

Der er meget, der skal gå vores vej

Andreas Grosbøll er SF's kandidat til Folketinget i Bornholms Storkreds. Partiet fik 6,4 procent af stemmerne ved valget i 2022, mod Venstres 18,8 procent. Han glæder sig over prognosen, men understreger flere gange, at der er lang tid til næste folketingsvalg.

– I teorien skal det være senest november 2026, og der kan ske mange ting inden da, siger Andreas Grosbøll.

At SFs chancer for at nuppe et bornholmsk mandat stiger, hænger ifølge Grosbøll sammen med, at de to gamle partier bliver mindre.

– Venstre var allerede vakkelvorne ved sidste valg. Der var deres mandat ved at gå til Socialdemokratiet. Nu går det heller ikke så godt for socialdemokraterne, og derfor står SF lige nu til at tage mandatet. Men der er meget, der skal gå vores vej, før det bliver virkelighed, siger Andreas Grosbøll, der til daglig er skoleleder på Åvangsskolen i Rønne.

Afgøres af de blå stemmer

De bornholmske vælgere har det bedst med at have en rød og en blå politiker på tinge. Derfor frygter Andreas Grosbøll, at de vil kigge efter en anden blå kandidat, hvis Venstres stemmer falder frem mod næste valg.

– Så vil bornholmerne nok finde ud af at rykke sammen om en anden blå kandidat, siger Grosbøll.

Sikkert er det dog, at SF er gået frem i en meget lang periode, medgiver Andreas Grosbøll.

– Dog fra et lavt udgangspunkt. Jeg tror, vi lå på tre procent, da Pia Olsen Dyhr overtog formandsposten. Nu er vi oppe omkring 14-15 procent på landsplan og godt seks procent på Bornholm. Og det siger jo et eller andet. Men det har betydning, hvordan de borgerlige stemmer fordeler sig. Det afgøres ikke af SF alene.

Fakta

I prognosen indgår interviews fra perioden 1. januar til 31. marts. I alt er der 10.652 interviews med i analysen.