– Ja, for så er der jo ikke noget at skyde efter. Så vil de skyde efter Skrydstrup, Karup og Aalborg flyvestationer i stedet. Russerne vil jo været interesserede i at ramme de steder, hvor der er militære koncentrationer, der kan true dem. Og er der ikke noget på Bornholm, skyder man ikke efter Bornholm. Og risikoen for at russerne skulle finde på at besætte Bornholm er dybt overvurderet, ikke mindst i en situation, hvor Sverige nu også er medlem af Nato, for Sverige har jo også nogle systemer, som kan gøre det meget usundt at være russisk soldat på Bornholm, hvis de skulle besætte øen. De ville skulle bruge uforholdsmæssigt mange ressourcer på at fastholde øen, hvis de først tog den. Så det ville være stjernedumt af russerne at gøre. Og de har jo systemer, der gør, at de kan ramme mål i hele Danmark uden at sidde på Bornholm, siger Peter Viggo Jakobsen.
Generede russerne
Men 20 krænkelser i løbet af i år, er det et acceptabelt niveau?
– Vi har kunnet iagttage en stigning i antal tilfælde, hvor vi har skullet aktivere afvisningsberedskabet, fordi russiske skibe eller fly har været tæt på dansk territorium, og det er en konsekvens af Ukraine-krigen. Og også af, at Nato i slutningen af maj afholdt deres største øvelse i Østersøen siden Den Kolde Krig. Den generede russerne, så man kan sige, at begge parter har pustet lidt til ilden i år, siger Peter Viggo Jakobsen.
– Men vores forventning er også, at antallet af krænkelser vil dale igen. Og sagen er, at hvis man opruster permanent, kan man bidrage til at holde antallet oppe på det høje niveau. Og med fly på Bornholm døgnet rundt tror jeg ikke, man kan konkludere, at så kommer russerne færre gange. Vi skal passe på ikke at afskrive os den fleksibilitet, vi har nu.