– Noget andet er, om man er interesseret i at få militariseret Bornholm? Plastrer vi Bornholm til med fly, langtrækkende missiler og andre ting, gør det så Bornholm mere sikker? Eller garanterer det bare, at Bornholm vil blive udraderet i første bølge, hvis det går helt galt, og vi går en storkrig med russerne? Det er den måde, man også skal prøve at tænke på, siger Peter Viggo Jakobsen.
– Når vi har valgt hidtil ikke at have fly permanent på Bornholm, så har det dels skyldtes en økonomisk overvejelse, dels et ønske om at prøve at holde spændingsniveauet i Østersøen så lavt som overhovedet muligt. Den mulighed, som man fraskriver sig, hvis man udstationerer fly permanent, det er jo at kunne skrue op og ned for den militære tilstedeværelse i østersøområdet. Permanent tilstedeværelse af fly vil give russerne en undskyldning eller et incitament til for eksempel også at øge deres tilstedeværelse omkring Kaliningrad permanent. Og så ender vi bare med at have en Østersø med mange flere militære våbensystemer – og de kan bidrage til at øge risikoen for, at det kan gå galt i en konkret situation.
– Når man valgte at sende fly til Bornholm i en periode, var det for at sige "hold nu op med de overskridelser", for ellers gør vi det permanent. Og hvis russerne så gør, som vi ønsker, kan man trække flyene tilbage igen, og man kan håbe på, at russerne også lader være med at opstille mere militært isenkram på Kaliningrad eller andre steder. Det er et forsøg på at kunne skrue op og ned for det militære trusselsniveau i regionen. Det langsigtede mål er at få skåret den militære tilstedeværelse i Østersøen så langt ned som muligt. Og dermed bliver sikkerheden for bornholmerne også bedre.
Desto mindre militær på Bornholm, desto lettere kan vi gå under radaren?
– Ja, for så er der jo ikke noget at skyde efter. Så vil de skyde efter Skrydstrup, Karup og Aalborg flyvestationer i stedet. Russerne vil jo været interesserede i at ramme de steder, hvor der er militære koncentrationer, der kan true dem. Og er der ikke noget på Bornholm, skyder man ikke efter Bornholm. Og risikoen for at russerne skulle finde på at besætte Bornholm er dybt overvurderet, ikke mindst i en situation, hvor Sverige nu også er medlem af Nato, for Sverige har jo også nogle systemer, som kan gøre det meget usundt at være russisk soldat på Bornholm, hvis de skulle besætte øen. De ville skulle bruge uforholdsmæssigt mange ressourcer på at fastholde øen, hvis de først tog den. Så det ville være stjernedumt af russerne at gøre. Og de har jo systemer, der gør, at de kan ramme mål i hele Danmark uden at sidde på Bornholm, siger Peter Viggo Jakobsen.