Enhedslisten ude af budgetforhandlingerne

Enhedslisten ude af budgetforhandlingerne
Viceborgmester Morten Riis vej hjem fra Snorrebakken: Også Enhedslisten er nu ude af budgetforhandlingerne. Foto: William Sonne Kaalø
TOPNYHED | ABONNENT | 5. SEP 2023 • 15:48
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
5. SEP 2023 • 15:48

Også Enhedslisten – partiet med flest mandater i kommunalbestyrelsen –har nu forladt budgetforhandlingerne. Det skete klokken 15.45.

Partierne der stadig forhandler er dermed Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne.

Enhedslisten giver udtryk for, at forhandlingerne tirsdag er gledet dem mere og mere af hænde: En løsning om busserne, der var meget langt fra Enhedslistens ønske om mange elbusser hurtigst muligt, blev afløst af enighed om en stribe spareforslag, som EL også var imod.

Med flere vigtige spareforslag, der endnu ikke var blevet berørt, anede Enhedslisten hvilken vej det bar med også dem, fortæller gruppeforperson Morten Riis (EL). Enhedslisten blev siddende længe, siger han, men til sidst gav det ingen mening mere.

– Der er en lang række årsager til, at vi går, siger Morten Riis

– Jeg synes, at vi havde en god dag i går. Der var stor beredvillighed fra alle sider omkring at spille ind med besparelser. Her begyndte vi at tro på, at vi godt kunne gå igennem det her sammen, siger han.

– Men i dag har vi så brugt fem timer på at forhandle om busserne, og vi synes, at vi har rykket os rigtig mange gange. Alligevel ligger der på bordet nu et kompromis om at lease fem elbusser fra midten af 2025.

– Det synes jeg ikke er særlig ansvarligt med de varmerekorder og nedbørsrekorder, som vi lige har set. Det er heller ikke en gang en billigere løsning. For BAT's materiel er så gammelt, at man lige nu lejer busser hele tiden, siger Morten Riis.

– Den aftale, der sikkert nu bliver indgået om busserne, betyder, at vi vil stå som en kommune, der laver klimaplaner og grønne mobilitetsplaner, som vi putter ned i en skuffe og lader som om vi er grønne, og glemmer at handle på dem, siger Helle Munk Ravnborg (EL), forperson for natur-, miljø- og planudvalget.

– Jeg synes, at det er ret skuffende, at Socialdemokratiet nu springer fra den aftale, som vi lavede sidste år. Men Socialdemkratiet har valgt et nyt flertal at lave politik med, og det må vi så give dem lov til, siger Morten Riis.

– Vi havde meget gerne været med til det sidste. Men vi skal også kunne se os selv i det, siger han.

Busserne blev dårligt vendepunkt

Da busserne først havde drejet ind i en anden kørebane end Enhedslistens, oplevede EL ifølge Morten Riis, at partiets politik blev pillet fra hinanden stykke for stykke et stort antal gange i de videre forhandlinger.

– Efter forhandlingerne om busserne ændrede billedet sig. Der blev ikke kigget meget i vores retning. Vi blev siddende, men det flyttede ikke noget, siger han.

– På et tidspunkt bliver det så mere rimeligt at lade dem, der vil forhandle videre, gøre det, siger Morten Riis.

I forhandlingslokalet arbejdede Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne ved Enhedslistens farvel ifølge Morten Riis med en idé om at pålægge alle kommunens centre et sparekrav på enten en kvart eller en halv procent, som centrene selv skal finde.

På bordet er også at pålægge ældreplejen at finde otte millioner kroner selv, uden at politikerne vil fortælle hvordan.

– De her rammebesparelser flytter ansvaret væk fra os politikere. Vi har jo netop fået administrationen til at give os et sparekatalog med konkrete spareforslag for, at vi kan tage det ansvar, siger han.

– De andre partier har også kig på lærernes arbejdstidsaftale, altså at opsige kommunens aftale med Bornholms Læreforening og pålægge lærerne at undervise mere. Det er vi også lodret imod, for vi mener, at det er forkert i forhold til en folkeskole, der er ved at komme på fode igen efter mange år, siger Morten Riis.

– Man overveje at ændre på den lokalaftale, der er for lærerne, hvor man laver nogle besparelser, der i vores optik ikke er nødvendige på det sociale område og på børneområdet, uddyber udvalgsforperson Helle Munk Ravnborg (EL).

– De arbejder også med at fjerne modtageklasserne for asylbørn og lave direkte indskrivning af asylbørn i folkeskolens 0. til 4. klasse, siger Morten Riis.

– Og der var andre ting i vente også. Flere forslag,hvor vi godt kunne fornemme, at det nok heller ikke gik vores vej, siger han.

– Vi synes, at vi strakte os langt - måske også længere end vi skulle.

Mener du, I har siddet for lang tid inde ved forhandlingerne?

– Nej, det mener jeg ikke. Men når det begynder at blive der, hvor vi sidder og bliver bedt om at sige ja til at forringe lærernes arbejdstid, begynder bægeret virkelig at flyde over. Så bliver der i hvert fald ikke givet til begge sider. Vi har meget svært ved at se, dem der kan se sig selv i sådan noget, siger Helle Munk Ravnborg.

S: Ked af at Enhedslisten går

Socialdemokratiet beklager, at Enhedslisten er gået.

– Jeg er meget ked af, at Enhedslisten har forladt os. Vi prøvede virkelig at finde nogle løsninger, hvor alle kunne være med, siger Karen Lynn Jacobsen (S), der hele tirsdag har været meget central i forhandlingerne.

– Vi var ikke færdige, og vi var også parat til at gå på nogle flere kompromiser, siger hun.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT