Bornholm er central i trussel mod hele Østersøen

Bornholm er central i trussel mod hele Østersøen
Eksplosionen af Nord Stream-gasrøret er et eksempel på hybridangreb, som nævnes som en af truslerne. Arkivfoto
NYHED | 25. APR 2025 • 17:00
Af:
Ritzau
NYHED
25. APR 2025 • 17:00

Ministre for lande omkring Østersøen samt Tyskland, Frankrig og Polen mødes mandag og tirsdag på Bornholm for at drøfte sikkerheden i Østersøen.


Som Danmarks fremskudte post i en gryende frontlinjeregion ligger Bornholm strategisk afgørende i konflikten mellem Vesten og Rusland.

Mandag og tirsdag bliver Bornholm samlingssted for en stor gruppe centrale vestlige ministre, der skal koordinere det bedste beredskab mod aktuelle hybridangreb og potentiel invasion.

Organet NB8, der favner de nordiske og baltiske lande i et sikkerhedspolitisk forum, gæstes af ministre fra Tyskland, Frankrig og Polen til en konference.

Det er højst nødvendigt, at landene omkring Østersøen engagerer sig i netop sådan en koordinering. Og Danmark har en nøglerolle at spille.


Det siger Amelie Theussen, lektor ved Forsvarsakademiet, der forsker i den sikkerhedspolitiske situation i Østersøen.

– Alt skal være afstemt, både når det kommer til afskrækkelse af Rusland og en mulig konventionel krig. Men også når det kommer til håndtering og afskrækkelse af hybridaktiviteter, siger hun.

Østersøen rummer mange lande med hvert sit stats- og myndighedsapparat. Det kan Rusland lukrere på, hvis ikke modstanden er koordineret.

Eksempelvis kan kontrollen med de russiske skibe, der sejler fra Sankt Petersborg eller Kaliningrad, være spredt over flere landes territorie.

– Hvis hvert land kører sit eget show, kan Rusland gemme sig i grænserne og snitfladerne, siger Amelie Theussen.


Europa står over for to forskellige slags trusler i øjeblikket.

Det ene spor drejer sig om helt akutte, konkrete hybride angreb. Det er blevet hverdag med cyberangreb, ødelagte kabler på havbunden og droner, der flyver observerende over havne og boreplatforme.

Det skal håndteres i samme sekund, som det sker.

Samtidig er Østersøen og de baltiske lande en direkte frontlinje i tilfældet af, at Rusland en dag skulle vælge en konventionel krig med invasion af de baltiske lande.

– Når det kommer til Bornholm, er det jo interessant, fordi man kan bruge øen til at holde øje med, hvad der foregår i området, siger Amelie Theussen.


Den erkendelse har den danske regering også gjort sig. I ugens løb har forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og forsvarschef Michael Hyldgaard oprettet et nyt Bornholms Regiment på øen.

Ligeledes har man i en ny flådeplan besluttet sig for at anskaffe skibe, der kan overvåge Østersøen og beskytte den kritiske infrastruktur på havbunden.

– Jeg glad for, at vi nu er enige om, at der skal anskaffes et skib med drone og sonarsystemer, der kan overvåge Danmarks havbund, sagde Troels Lund Poulsen på et pressemøde.

– Vi er forbundet til vores nabolande via rørledninger og kabler, der transporterer strøm, gas og data. Det gør Danmark sårbar overfor sabotage.

En sådan dansk indsats kan blive meget mere værdifuld, hvis den rette koordinering med nabolandene er på plads.


For Amelie Theussen er der derfor ét særligt emne, der skal finpudses yderligere på det kommende ministermøde på øen.

– Koordinering af respons og lovrammerne - hvor går grænserne for den nationale og internationale lovgivning, og hvordan kan vi samarbejde på tværs, siger hun.



Hybride angreb

* Allerede nu foregår der jævnligt hybride angreb i Østersøen.

* Her er en række hændelser, der mistænkes for at være hybride angreb:

- Eksplosionen af Nord Stream-gasrøret.

- Brud på datakablet C-Lion1.

- Brud på datakablet BCS East-West Interlink.

- Brud på elkablet EE-S1.

- Brud på elkablet Estlink-2 samt fire telekabler.

- Mistanke om sabotageforsøg på datakablerne Kattegat 2 og Konti-Skan.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT