Anne Thomas: Trøst har klare kvaliteter men jeg savner lederskab

NYHED | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 11:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. SEP 2023 • 11:00

Jeg vil ønske for ham, at han vil tage lederrollen, siger Anne Thomas om borgmester Jacob Trøst (K). Hun kan godt lide hans ærlighed og direkte tale til folk, og hun håber, at han bliver i bornholmsk politik. Men Jacob Trøst har det svært med lederrollen, og fungerer samarbejdet ikke, må der et andet lederskab til, siger Socialdemokratiets nye borgmesteremne.

For megen uro og for lidt lederskab. Det er de vigtigste indtryk, som borgmesteremne Anne Thomas (S) lige nu har af bornholmsk politik.

– Jeg mener, at vi skal have ro på bagsmækken nu: Om skolerne, om ældreplejen, det hele. Hvis der hele tiden bliver omstruktureret, bliver det umuligt at få ro på. Jeg tror, at situationen lige nu er, at der sidder nogle centerchefer i kommunen, der simpelthen ikke tør at have en opsparing. For de ved ikke, hvad fremtiden er, siger hun.

– Hvad jeg og alle andre kan se er nogle meget kortsigtede beslutninger, der hele tiden skal genåbnes og laves om. Det værste er næsten uvisheden om, hvad man har at gøre godt med. For man har ikke ikke noget ledelsesrum, hvis man ikke ved, hvad man har at gøre godt med, siger Anne Thomas.

Blandt dem, der mangler ledelsesrum, ser Anne Thomas også borgmester Jacob Trøst (K). Han har ikke haft det let, siger den tidligere viceborgmester. Det har heller ikke været let at se på, siger Anne Thomas. Særligt ikke fordi hun også ser kvaliteter i borgmesteren.

– Det er ikke et taknemmeligt job, som Jacob Trøst har. Det første budget var på en måde bredt og hen over midten. Men på en anden måde var det ikke bredt, fordi så mange gik fra forhandlingerne, siger hun.

– Det har været svært at se på. Det var det første budget med en helt ny borgmester, og det er klart, at han som ny borgmester med en ny direktion ikke havde den helt store styring.

– Jeg synes bare ikke, at man som kommunalbestyrelse bare skal lade borgmesteren gå. Der var en lang proces forud, så det kan ikke have været nødvendigt, siger Anne Thomas.

Hvis hun igen bliver valgt ind ved valget om godt og vel to år, håber Anne Thomas, at også Jacob Trøst vil være at finde i salen.

– Jeg håber, at Jacob Trøst stadig er i kommunalbestyrelsen efter næste valg. For han virker som en rigtig god fyr, som jeg oprigtigt gerne vil arbejde sammen med. Han har været ærlig om sin stejle læringskurve og om sin usikkerhed. Jeg kan også godt lide, at han altid taler direkte til de folk, som han er iblandt, siger hun.

– Men han har haft svært ved at træde ind i lederrollen, og jeg vil ønske for ham, at han tager lederrollen. Men samtidig er lederrollen ikke bare en rolle, som man tager. Det er også en rolle, som man bliver givet, siger Anne Thomas.

– Borgmesterposten er også en formandspost, så i sidste ende er det hans ansvar, at samarbejdet ikke fungerer. Så skal der et andet lederskab til.