Alternativ borgmester: Anne Thomas stiller op for S

Alternativ borgmester: Anne Thomas stiller op for S
– Jeg har fundet et nyt politisk ståsted og meldt mig ind i Socialdemokratiet. Eller faktisk har jeg stadig det samme ståsted: Det var kun et spørgsmål om, hvilken politisk familie jeg kunne stå i med det ståsted. Det er den politiske scene, der har flyttet sig. Det er ikke mig, siger Anne Thomas. Foto: Jakob Marschner
TOPNYHED | ABONNENT | 17. SEP 2023 • 20:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
17. SEP 2023 • 20:30

Efter fire år ude af politik har tidligere viceborgmester Anne Thomas meldt sig ind i Socialdemokratiet og går nu efter at blive borgmesterkandidat. Mange på Bornholm har længe opfordret hende til at vende tilbage til politik, fortæller hun. Men fordi hun først blev medlem af partiet i juni, vil det kræve dispensation, før Anne Thomas kan komme i spil til rollen som spidskandidat.

Tidligere viceborgmester Anne Thomas går efter at blive den næste borgmester på Bornholm. I så fald for Socialdemokratiet, som hun meldte sig ind i for tre måneder siden.

Dermed er Maria Hach, en af Socialdemokratiets to bornholmske næstformænd, ikke længere alene om at gå efter rollen som spidskandidat. Medlemmerne af Socialdemokratiet på Bornholm vælger i marts næste år partiets nummer 1 til kommunalvalget i november 2025.

– Jeg har besluttet, at jeg gerne vil være med i politik igen. For at få genskabt den tillid, som alle på Bornholm skal have til fremtiden, siger Anne Thomas til Bornholms Tidende.

– Jeg har fundet et nyt politisk ståsted og meldt mig ind i Socialdemokratiet. Eller faktisk har jeg stadig det samme ståsted: Det var kun et spørgsmål om, hvilken politisk familie jeg kunne stå i med det ståsted. Det er den politiske scene, der har flyttet sig. Det er ikke mig, siger hun.

Anne Thomas fortæller, at mange mennesker længe har opfordret hende til at vende tilbage til bornholmsk politik, som hun med titel af viceborgmester forlod i august 2019. I år kom det dertil, at også Socialdemokratiet henvendte sig – og bad hende overveje at blive borgmesterkandidat.

– Jeg er blevet opfordret til at stille op til at blive spidskandidat for Socialdemokratiet, og det har jeg mod på at gøre, siger hun.

Der er stadig et "men". For Socialdemokratiets vedtægter siger, at man skal have været medlem af partiet i mindst et år for at kunne blive spidskandidat. Og Anne Thomas meldte sig først ind i juni. Dermed vil hun kun have ni måneder under bæltet i Socialdemokratiet, når S vælger spidskandidat.

– Så hvis jeg skal være spidskandidat, skal generalforsamlingen i Socialdemokratiet først give mig dispensation til at kunne stille op. Dernæst skal jeg så have stemmer nok til at blive spidskandidat, siger Anne Thomas.

Stiller du også op for Socialdemokratiet ved næste kommunalvalg, hvis det ikke bliver som spidskandidat?

– Ja. Om det så bliver som spidskandidat eller ej, er jeg med på holdet for Socialdemokratiet ved det næste kommunalvalg.

Politikere skal sætte retning

At følge bornholmsk politik udefra var ikke svært for Anne Thomas i de første to år. Hun havde forladt politik på at blive direktør for Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) i Hasle, en stilling hun fortsat sidder i. Begejstret for sit nye job ønskede hun sig ikke tilbage.

Det ændrede sig lidt efter lidt efter sidste kommunalvalg.

– Der er sket en del, siden jeg trådte ud af politik. For det første har vi fået en ny kommunalbestyrelse, der ikke har nogen midte. Der er kommet nogle kæmpe slagsider, og der er kommet en kultur, der er præget af "Jeg vil have" og af, at man tillægger hinanden dårlige motiver og taler dårligt om hinanden, siger Anne Thomas.

– Når jeg siger, at vi skal have genskabt tilliden, tænker jeg på kommunalbestyrelsen. Men jeg tænker også på den tillid, der skal være mellem kommunen og de ansatte. Den tror jeg også, at det er vigtigt at få på plads igen meget hurtigt. For kommunens ansatte er nogle meget vigtige mennesker.

– Lysten til at vende tilbage til politik er først kommet i den her valgperiode. Den er kommet mere og mere i takt med, at graden af tillid er faldet.

Den nye ustabile kommunalbestyrelse fører i Anne Thomas' øjne til, at kvalitet går tabt i det politiske arbejde – og til at det kommunale Bornholm mangler retning for, hvor vi skal hen.

– Kommunalbestyrelsen har haft sværere ved at tale sammen og finde ud af, hvad den gerne vil. Nu er vi to år inde i valgperioden, og vi har stadig ikke en vision, fordi kommunalbestyrelsen ikke kan blive enig om en vision. Og når der ikke er en vision, sidder politikerne bare og piller nede i maskinrummet. Jeg ved også, at mange bornholmere har det, ligesom jeg har det med det, siger hun.

– Uroen kommer også, fordi vi har politikere til at sidde nede i maskinrummet og pille ved alle knapperne. Det skal politikere ikke. Politikerne skal stå oppe på broen og stikke retningen ud.

– Kommunalbestyrelsen er en bestyrelse, og der er mange måder at være en bestyrelse på. Men en gylden regel er altid, at det ikke er bestyrelsen, der skal køre den daglige drift, siger Anne Thomas.

Frustrationen over, hvad hun så i bornholmsk politik, er ifølge Anne Thomas også blevet afspejlet i, at flere og flere har opfordret hende til at stille op igen.

– I den her valgperiode er det også sket oftere og oftere, at folk har sagt "Kan vi ikke få dig tilbage?" og "Det kunne have været dig, der var borgmester". Jeg har mere og mere mødt den her "Du burde være med", siger hun.

– Der er en manglende seriøsitet omkring at få samarbejdet til at fungere. Men jeg valgte selv at gå, så først havde jeg det sådan, at jeg ikke ville sige, hvordan jeg havde det med, hvordan tingene kører nu. Det er bare blevet sværere og sværere, og det tager jeg konsekvensen af nu ved at stille op igen.

– Personligt føler jeg mig tæt på mine politiske "modstandere", men den kultur kan jeg ikke få øje på i den her kommunalbestyrelse, siger Anne Thomas.

– Der var ikke én, som jeg ikke kunne med i den kommunalbestyrelse, som jeg var en del af. Jeg kan heller ikke pege på én i den nuværende kommunalbestyrelse, som jeg ikke kan med.

Børn, job og energiø

Ud over at ville lede et bredt samarbejde peger Anne Thomas på først og fremmest tre steder, hvor hun vil sætte ind, hvis hun først bliver borgmesterkandidat og dernæst borgmester.

Det er økonomien og budgetterne. Det er børnenes vilkår. Og så er det at sikre fremtidens velfærd på Bornholm ved at få flere til at flytte til og sikre mere arbejdskraft. En hovedvej dertil ser hun i den kommende energiø. Den savner hun også, at Bornholm finder ud af, hvad vi vil have ud af.

– Jeg vil lægge vægt på, at Bornholm bliver et godt sted for børn at vokse op og dermed også et godt sted at blive gammel. Nøglen til at få ældreplejen til at fungere er, at vi får børneområdet til at fungere. Fordi det handler om at finde en løsning, hvor vi har hænder nok. Det kræver ny arbejdskraft, og mange af de mennesker har børn, siger Anne Thomas.

– Med det nye budget har vi set Ungerådet været meget skuffet, og vi har set børnefamilierne i Rønne være meget skuffede over, at de to skoler bliver til ét distrikt. Vi skal passe på med at spare på børnene for at føre penge over til ældreområdet. For det holder kun bukserne varme i kort tid.

– Hvis jeg bliver spidskandidat, vil jeg også arbejde for brede flertal omkring, at Bornholm får mest muligt ud af energiøen. Og at vi allerførst virkelig sætter ind på at finde ud af, hvad vi vil have ud af energiøen, siger Anne Thomas.

Hvis Anne Thomas bliver den næste borgmester, vil det være for en kommune med en betydeligt dårligere økonomi end den, som hun forlod for godt fire år siden.

Hun vil ikke kommentere i detaljer på det nye kommunebudget, fordi hun ikke selv deltog i forhandlingerne. Men hun finder overordnet næste års budget "økonomisk ansvarligt", og det glæder hun sig over.

Men hvis hun selv bliver borgmester, vil hun køre budgetarbejdet på en anden måde.

– Nogle kommuner lægger meget langvarige budgetter, og det tror jeg, at vi også vil få gavn af. Og af, at vi som politikere sætter os nogle mål om at nå derhen og derhen om fire år, siger Anne Thomas.

– Vi skal sige "Det er det her, vi gerne vil opnå med det her budget". Og så må kommunens administration give nogle konkrete bud på, hvordan det kan gøres. Og så skal vi som politikere sige "Det er for ambitiøst" eller "Det er ikke ambitiøst nok". Men vi skal hen til at have en politisk dialog, hvor rollerne er klart fordelt.