Sådan blev Anne Thomas socialdemokrat

NYHED | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. SEP 2023 • 05:30

Anne Thomas forstår godt, hvis nogle i Socialdemokratiet vil spørge, om den tidligere Alternativet-profil nu også virkelig er socialdemokrat. Hun har længe søgt et nyt parti og fandt det ved grundlovsmødet i sommer.

Socialdemokratiets spidskandidat vil altid være topfavorit til at blive borgmester på Bornholm. Så hvis tidligere viceborgmester Anne Thomas skal være borgmester for Socialdemokratiet, kan partiets interne valg af spidskandidat godt blive den største snublesten på vejen.

Hvem der bliver spidskandidat, afgør Socialdemokratiets generalforsamling i marts næste år. Med udsigt til et kampvalg mod partiets lokale næstformand Maria Hach og måske også andre andre kandidater har også Anne Thomas nu et halvt år til at prøve at overbevise de, der må stemme.

Modsat andre kandidater vil Anne Thomas også få brug for at overbevise i hvert fald nogle i salen om, at hun faktisk er socialdemokrat. For da hun var viceborgmester, var hun det for Alternativet.

Kan du forstå, hvis nogle socialdemokrater tænker, at du ikke er socialdemokrat?

– Ja, hvis man har et meget fast etableret billede af, hvad en socialdemokrat er. Men Socialdemokratiet er også et meget bredt parti, og man kan være socialdemokrat på mange måder. Du kan også bare se, hvor mange forskellige kaffeklubber, der er i den socialdemokratiske gruppe i Folketinget, siger Anne Thomas.

– Det er vel heller ikke så meget anderledes, end når nogen spørger "Er du nu også en rigtig bornholmer?". Begge dele kommer meget an på, hvad det vil sige at være en rigtig socialdemokrat og en rigtig bornholmer. Og det mener jeg, at man kan være på mange måder.

– Det kan godt være, at jeg er en grøn socialdemokrat, men jeg er socialdemokrat. Socialdemokratiet skabte velfærdssamfundet, og jeg er meget optaget af, at vi skal bevare velfærdssamfundet, og at de svage også skal med. Det ligger også dybt i mig, at ret og pligt skal følges ad. Hvis det er at være socialdemokrat, så er jeg socialdemokrat.

Har du stemt på Socialdemokratiet?

– Ja. Jeg stemte for eksempel på Winni.

Har du også stemt på Socialdemokratiet udenfor Bornholm?

– Ja, det har jeg også.

Stemte du på Socialdemokratiet ved sidste kommunalvalg?

– Ja. Det gjorde jeg, siger Anne Thomas.

En ny politisk familie

Anne Thomas fortæller, at hun meldte sig ud af Alternativet allerede for fire år siden. Og at hun siden har ledt efter "en ny politisk familie".

– Alternativet kaldte sig et længselsparti, og det kunne jeg se mig selv i. Nu kalder de sig et protestparti, og det kan jeg ikke se mig selv i. For mig er det meget tydeligt, at det på Bornholm er Socialdemokratiet, der drømmer med om, hvad vi vil, siger hun.

– Jeg meldte mig ud af Alternativet ret hurtigt efter, at jeg trådte ud af politik på Bornholm i 2019. Det gjorde jeg, fordi Alternativet ikke længere var, hvad jeg troede, at det var.

– Siden da har jeg kigget efter et parti, der også tror på det gode i mennesket, og på at erhvervsliv og iværksætteri også kan være et gode, mens vi prøver at passe på kloden, siger Anne Thomas.

Grundlovsdag i år fortæller Anne Thomas, at hun fandt, hvad hun havde søgt.

– Mens jeg ledte efter min politiske familie, var jeg til grundlovsmøde hos Socialdemokratiet her i sommer. Der kunne jeg mærke, at det var dér, jeg følte mig hjemme. Hvis man er midtervælger, er der nogle partier, som man måske kan se sig selv i. For mig blev det også vigtigt at opleve den måde, som socialdemokrater omgås hinanden på, fortæller hun.

– Jeg kan også ret godt lide, at mange har været i Socialdemokratiet, siden de var børn og har lært deres sange, mens de sad på skødet af deres mor. Lea Wermelin er jo for eksempel født ind i Socialdemokratiet.

Efter grundlovsmødet fortsatte Anne Thomas' kontakter til Socialdemokratiet. Nu kom de også til at omfatte lokalformand Lars Goldschmidt.

– Efter det grundlovsmøde gik jeg nogle ture med Lars Goldschmidt, hvor jeg fortalte, hvor jeg befinder mig politisk, og hvor han fortalte om Socialdemokratiet. De snakke tog vi for, at vi begge kunne være sikre på, at vi ikke var ved at vælge forkert, fortæller hun.

Folk i S skal ville det

Ifølge Anne Thomas blev hun efter grundlovsmødet også kontaktet af andre bornholmske socialdemokrater. Flere ville gerne hjælpe hende på vej, fortæller hun.

– Der var så nogle mennesker, der så mig ved det grundlovsmøde, og bagefter blev jeg ringet op af folk, der gerne ville være stillere for mig. Der var både mere kendte socialdemokrater og helt almindelige medlemmer imellem. Jeg skal have 25 stillere, og jeg har allerede fem uden at have gjort noget for det, siger Anne Thomas.

– For mig er det bare ikke nok at have 25 stillere. Jeg skal have opbakning fra generalforsamlingen. Derfor er det også vigtigt for mig at få tilkendegivelser fra medlemmerne. Jeg vil gerne have en følelse af, at folk gerne vil have det.

Det arbejde fortsætter nu.

– En af mine styrker er nok, at jeg trods alt har haft en periode i kommunalpolitik, hvor jeg havde et tæt samarbejde med Socialdemokratiet. Det var kun i helt ultra-få sager, at jeg ikke stemte sammen med Socialdemokratiet, siger Anne Thomas.

– Min svaghed er, at jeg lige er kommet ind fra gaden. Jeg kan sagtens forstå, hvis Socialdemokratiets medlemmer spørger, hvad jeg vil. Så jeg skal nok fortælle dem, hvad jeg gerne vil dem.