Per har ikke vundet over kræften men løber for livet

Per har ikke vundet over kræften men løber for livet
Per Frost har masser af kræfter endnu, selvom kræften stadigvæk lurer i baggrunden. Foto: Søren Strandman-Møller
DAGENS NAVN | 30. AUG 2024 • 05:30
DAGENS NAVN
30. AUG 2024 • 05:30

Kroppen kan ikke tåle flere operationer, men medicinen holder sygdommen stangen. Lørdag løber han Stafet For Livet

Hvordan startede din karriere?

– Jeg har altid haft en trang til at skabe noget selv. Jeg tog den sidste realeksamen, man kunne få, og derefter søgte jeg ind som konstabel. Undervejs arbejdede jeg som lagerekspedient på et papirlager, og samtidig begyndte jeg at tænke på, hvordan jeg kunne lave noget ved siden af. Jeg startede et lille rengøringsselskab, der langsomt voksede sig større. Det var en travl tid, men jeg kunne godt lide friheden ved at være min egen chef. I 1996 havde jeg 42 ansatte, og vi konkurrerede med ISS på Bornholm. Vi havde store kunder som Post Danmark, Tele Danmark og flere banker.

Hvordan gik det med dit rengøringsselskab?

– Det gik rigtig godt i starten. Vi voksede hurtigt, og jeg kunne se, at der var potentiale for endnu mere. Men så kom der nye EU-regler for udbud, og jeg begyndte at se udfordringer i horisonten. Jeg husker tydeligt en februar aften i 1996, hvor jeg sad og rykkede folk for betalinger og tænkte, at det her gad jeg simpelthen ikke mere. I et impulsivt øjeblik ringede jeg til Jysk Rengøring, som jeg vidste kunne være interesserede i at købe min virksomhed. De var heldigvis meget interesserede, og det hele gik hurtigt. Jeg solgte selskabet og blev distriktsleder for Jysk Rengøring på Bornholm.

Hvordan udviklede din karriere sig efter salget af virksomheden?

– Efter nogle år som distriktsleder, købte ISS Jysk Rengøring i 2000, og det passede mig ikke særlig godt. Jeg havde været vant til en stor grad af frihed i Jysk, og den forsvandt med opkøbet. Derfor besluttede jeg mig for at springe ud som selvstændig igen, men denne gang inden for et helt nyt område – IT og programmering. Jeg startede et internetfirma, der leverede løsninger til virksomheder, og samtidig underviste jeg på Hasle Tekstilseminarium, hvor jeg hjalp med at lære folk at bruge digitale værktøjer. Det var spændende at prøve kræfter med noget helt nyt, og jeg lærte en masse af det.

Jeg kan forstå på dig, at du har haft kræft flere gange. Hvordan har det påvirket dit liv?

– Ja, jeg har desværre været igennem flere kræftforløb. Første gang fik jeg stillet diagnosen nets, som er en sjælden kræftform, der sad i tyndtarmen og leveren. I 2018 blev jeg opereret, hvor de fjernede 80 cm af min tyndtarm og en tumor i leveren. Lægerne sagde, at der var 70 procent risiko for, at kræften ville komme tilbage, og det gjorde den også. Året efter fandt de ny kræft, og igen blev jeg opereret. Jeg var kræftfri i et års tid, men i 2020 kom det desværre tilbage i leveren. Jeg blev opereret flere gange, men nu kan de ikke operere mere, fordi det har spredt sig for meget. Det har selvfølgelig haft en stor indvirkning på mit liv. Jeg lever med det hver dag, og jeg får medicin, som holder det i skak. Men det er også en af grundene til, at jeg er så engageret i "Stafet for Livet". Jeg håber virkelig, at forskningen en dag knækker koden, så man kan finde en løsning på den her kræftform. Jeg er heldig, at min form er mindre aggressiv, så jeg har stadig mulighed for at leve i flere år. Det giver mig håb.

Hvordan blev du involveret i "Stafet for Livet"?

– Jeg blev inviteret til at deltage som fighter, hvilket er en central del af stafetten. Som fighter får man tilsendt en gul trøje, som man kan bære på dagen, hvis man har lyst. Jeg har altid været tilbageholdende med at stille mig op og fortælle om mine kræftforløb, men jeg synes, det er vigtigt at dele min historie og vise, at livet går videre, selvom man lever med kræft. For mig er det også vigtigt at kunne gøre en forskel ved at hjælpe med at samle penge ind til kræftforskningen. Vi gør en stor indsats for at skaffe sponsorer, der donerer mad, drikke og andre varer, som vi så sælger på dagen. Alt overskud går til Kræftens Bekæmpelse, og det er en sag, der ligger mig meget på sinde.

Hvordan foregår selve dagen, og hvem kan deltage i stafetten?

– Det er en dag fyldt med glæde og fællesskab, hvor alle er velkomne. Vi fejrer livet, selvom vi også mindes dem, vi har mistet. Sidste år havde vi omkring 420 deltagere, og vi håber på endnu flere i år. Der er masser af aktiviteter for både børn og voksne, og det hele handler om at samle penge ind til en god sag. Man kan gå eller løbe, og der er hold, som samler sponsorer, der donerer penge for hver omgang, deltagerne går. Det er en fantastisk måde at være sammen på og samtidig støtte en vigtig sag. Det er vigtigt for os at vise, at selvom kræft er en alvorlig sygdom, så er der stadig plads til glæde, fællesskab og håb. Vi ser også mange familier, der deltager sammen, og det skaber en rigtig god atmosfære.

Hvordan er din familie involveret i stafetten?

– Hele min familie er med, og vi går ofte om natten, hvor der er færre mennesker. Det er blevet en tradition for os, og vi nyder at være en del af det. Stafetten starter klokken 12 om lørdagen og slutter klokken 10 om søndagen, så der er mulighed for at deltage, når det passer ind i ens hverdag. Det er vigtigt for os at vise, at livet går videre, selvom man har kræft tæt inde på livet. For mig personligt betyder det meget at have min familie med. Det giver en følelse af sammenhold, og vi har haft mange gode stunder sammen på stafetten. Det er en dag, hvor vi både mindes og ser fremad, og hvor vi kan være sammen om noget, der virkelig betyder noget.

Hvad håber du at opnå med din deltagelse i "Stafet for Livet"?

– Mit største håb er, at vi kan samle så mange penge ind, at forskerne en dag finder en løsning på den type kræft, jeg og mange andre lever med. Jeg håber også, at vi kan sprede budskabet om, at det er vigtigt at stå sammen i kampen mod kræft. For mig handler det også om at vise, at man kan have et godt liv, selvom man lever med en alvorlig sygdom. Det er vigtigt at holde fast i håbet og gøre, hvad man kan for at hjælpe andre. Jeg vil gerne være en del af noget større, og jeg håber, at min historie kan inspirere andre til at deltage og støtte op om stafetten.

Per Frost

63 år gammel

Gift

Tre børn og syv børnebørn

Født på Bornholm

Montør hos Jensen Danmark



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT