Pensionistlivet blev kedeligt, så han købte en lastbil og blev igen vognmand

Pensionistlivet blev kedeligt, så han købte en lastbil og blev igen vognmand
Preben Espersen blev 81 år. Privatfoto
MINDEORD | ABONNENT | 17. MAJ 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
17. MAJ 2024 • 05:30

Vognmand Preben Espersen fra Pedersker er død.

Preben Espersen, Pedersker, er død. Han blev 81 år.

Han var søn af Edel og Gunni Espersen, der fik otte børn – alle drenge, hvoraf Preben Espersen var nummer tre.

Han blev født på kirkemøllen i Pedersker, hvor hans far i en periode var møller. Gunni Espersen etablerede i 1946 et vognmandsfirma, som Preben Espersen senere overtog og drev i mange år.

Preben Espersen uddannede sig dog først til mekaniker, efter at han i nogle år havde været ude at tjene på landet. Han arbejdede som mekaniker i Nexø i godt 20 år.

– Far fortalte, at den første gearkasse, han skulle lave på en bil, fik fire bakgear og et fremadgående, så han måtte lave det hele om. Den historie har vi grinet meget af, fortæller Preben Espersens ældste datter, Susanne Jørgensen.

Generationsskifte

I 1981 blev det tid til generationsskifte i vognmandsfirmaet i Pedersker.

– Far overtog lastvognskørslen, og onkel Ivar taxikørslen. Far overtog en lastbil med kran, en gammel Bedford. Da den var slidt op, købte han en Mercedes og fik skrevet "Pærsker" på solskærmen.

Vognmanden blev også kendt i Pedersker og omegn, fordi han altid havde sin store hund med navnet Olsen med i bilen. Da hunden blev ældre, byggede han en trappe, så hunden kunne komme op i førerhuset.

Kunderne var typisk landmænd og håndværkere, og Preben Espersen kørte i en del år sommerhusrenovation for Bofa. Han købte en gammel Ferguson-traktor, da han fik opgaver med at etablere sommerhusveje.

– Da han gik på efterløn, malede han huset og garagerne, ordnede nogle vinduer, rensede op i branddammen og nørklede lidt rundt.

– Da han var færdig med alt det, havde han ikke mere at lave, og han begyndte at kede sig og blev irritabel. Så gik han ud og købte en lastbil og startede op som vognmand igen. Lige så snart han havde taget den beslutning, fik vi vores gamle far tilbage igen, fortæller Susanne Jørgensen.

Preben Espersen virkede således som vognmand igen i årene 2006-2014, inden han så endelig blev pensionist og affandt sig med det.

Diamantbryllup

Preben Espersen blev i 1963 gift med Tove fra Poulsker, og de to fejrede diamantbryllup i november 2023.

De huskes som glade, positive og selskabelige mennesker.

Vognmanden var også kendt for at være meget behjælpelig, og han er mange gange rykket ud, når Pederskers juletræ skulle rejses.

Tove, der fylder 84 i juni, er netop flyttet til Nørremøllecentret i Nexø.

Preben Espersen efterlader sig desuden to døtre, Susanne og Anneth, seks børnebørn, tre oldebørn samt fem brødre.