Lis Borring fylder 75, arbejder stadig og har nye sportslige ambitioner

Lis Borring fylder 75, arbejder stadig og har nye sportslige ambitioner
Lis Borring er her fotograferet i forbindelse med, at hun fik overrakt Bornholms Tidendes Seniorpris 2020 for et flot comeback med en VM-bronzemedalje, efter at hun ikke havde konkurreret i to år på grund af en skade. Arkivfoto: Berit Hvassum
HURRA | RØNNE | ABONNENT | 28. JAN 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
HURRA | RØNNE | ABONNENT
28. JAN 2022 • 10:30

Lis Borring fylder 75 år, men er stadig på arbejdsmarkedet og har ambitioner om nye sportsresultater.


Mange forældre kender det med at køre børnene til fritidstilbud. Det gjorde Lis Borring også, da hendes søn, Henrik, startede til taekwondo.

– Så sad jeg der og tænkte, at det er da åndssvagt at sidde her og kigge i en time eller halvanden. Jeg spurgte min søn, om jeg måtte være med. Det ville jo være synd, hvis ikke han syntes, at det var sjovt at gå sammen med mor. Men han syntes, det var fedt, så vi havde nogle dejlige år sammen med sporten, fortæller Lis Borring, der på det tidspunkt var 45 år.

30 år senere er Lis Borring stadig udøver af den koreanske kampsport:

– Henrik dyrker kun sporten meget lidt, og han fik aldrig sort bælte ligesom moren, griner Lis Borring.

Og han blev heller ikke verdens- og europamester, kan man tilføje.

Lis Borring startede på taekwondo i moden alder. Til gengæld lader det til, at hun vil fortsætte så meget længere end de fleste. 75 års fødselsdagen tirsdag den 1. februar får hende i hvert fald ikke til at stoppe.

Generationsskifte

Det samme gælder arbejdsmæssigt – næsten i hvert fald. Lis Borring har siden 1997 drevet Borngros ApS sammen med sin mand, Erik Esberg Johansen. Her er Lis økonomidirektør. Borngros sælger og distribuerer bornholmske fødevarer til både ind- og udland.

– Vi er dog i gang med et generationsskifte og forventer at trappe ned over de næste fem år, siger Lis Borring.

– Vi har stort set altid gjort, hvad vi havde lyst til, uden at det nødvendigvis var fornuftigt. Vi har altid været selvstændige, hvilket også betyder at "man har aldrig fri og altid fri" og er fri.

Den indstilling førte parret til Italien, hvor de etablerede sig med familien i seks år. De arbejdede blandt andet som agenter i tekstilbranchen og arrangerede luksusrejser til Sydtyrol.

Senere fik de så med Lis Borrings ord den skøre idé at flytte til Bornholm. Det var i 1993, "da vi syntes, der skulle ske noget nyt".

Sporten er identiteten

Lis Borring fastslår dog, at det er sporten, der er hendes identitet. Det er også den, der har trukket overskrifter i medierne.

– Taekwondo skulle vise sig at blive en livsstil for mig – og har især de seneste 15 år været en meget stor del af mit liv. Jeg har været træner, formand, økonomiansvarlig med mere for Bornholm Taekwondoklub, som Jesper U.W. Olsen og jeg i mange år har "kørt" sammen med hver sine kompetencer indenfor sporten, fortæller hun.

– Taekwondo har givet mig så meget, blandt andet styrke både fysisk og psykisk. Sporten modvirker stress, giver selvtillid, jeg har uddannet mig som træner og har haft glæde af mange timer sammen med unge mennesker både til træning og på lejre og andet socialt samvær.

– Man træner kondition, styrke, balance, smidighed og så selvfølgelig selve sporten, som indeholder mange facetter:

Teknik med masser af blokeringer, angreb og ikke mindst høje spark, selvforsvar, kamp med mere, og selv om jeg som "ung" godt kunne lide kamp som opvarmning, har den del aldrig fænget. Jeg synes bedre om forsvarsdelen, og især teknik i form af poomsae blev det jeg specialiserede mig i, fortæller Lis Borring.

Masser af medaljer

Lis Borring begyndte i 2008 at tage til internationale stævner, fordi det i Danmark kneb med konkurrencen i hendes graduering og alder.

– Jeg har vundet et stort antal guldmedaljer samt sølv og bronze. Højdepunkterne var verdensmesterskabet i Mexico i 2014, europamesterskaberne i 2015 og 2017 i gruppen kvinder 65+.

Lis Borring holdt en pause med konkurrencesport, da hun blev knæskadet i 2018 og blev i stedet assisterende landsholdstræner i et par år. I 2020 begyndte hun igen at konkurrere i internationale onlinestævner. Hun blev udtaget til EM i Portugal i 2021, men en skade satte en stopper for hendes deltagelse. Hun er nu i gang med genoptræning og håber at kunne vende tilbage til landsholdet, for ambitionerne er i behold.

Lis Borring er som 6. Dan (i 2019) allerede den højst graduerede aktive kvindelige udøver i Dansk Taekwondo Forbund. Næste mål er at gå op til 7. Dan og få titel af GM (stormester) i 2025.

– Jeg har været meget privilegeret i mit liv med en fantastisk dejlig familie, et spændende arbejdsliv og en helt utrolig mulighed for at dyrke den sport, jeg brænder for – hvor familien i den grad har bakket mig op og familiens planlægningskalender har været indrettet efter, hvad jeg skulle, slutter Lis Borring.

 


Lis Borring

Kommer fra Charlottenlund, blev student fra Bagsværd Kostskole og gymnasium.

Uddannet civiløkonom.

Gift med Erik Esberg Johansen. De har tre børn og fire børnebørn.