'Jeg besluttede allerede som 12-årig, at jeg ville være politibetjent'

'Jeg besluttede allerede som 12-årig, at jeg ville være politibetjent'
Foto: Polisen/Anna Hermansson
DAGENS NAVN | YSTAD | ABONNENT | 9. JUL 2021 • 05:45
DAGENS NAVN | YSTAD | ABONNENT
9. JUL 2021 • 05:45

Ewa-Gun Westford er pressetalsperson i politiregion syd i Sverige, og bornholmerne har i den seneste tid lært hende at kende, fordi hun har fortalt om efterforskningsarbejdet i forbindelse med stenkast mod især danske biler på E65 i Sydsverige.

Hvor er du født og opvokset?

– I Borrby på Österlen, før jeg blev politibetjent i en alder af 20 år.

Westford lyder, som om det har en angelsaksisk oprindelse, men hvor stammer dit navn egentlig fra?

– Det er rigtigt. På min mors side var der kaptajner, som sejlede på England, og det blev kaldt at sejle "vest på" og så blev det Westford. Min bedstefars båd blev kaldt "Vesta".

Hvad er du uddannet som?

– Jeg er politibetjent og har været det i 48 år, men bliver tvunget til at gå på pension i oktober.

Hvordan kan det være, at du har valgt at arbejde i politiet?

– Jeg besluttede allerede som 12-årig, at jeg ville være politibetjent. Der var ingen diskussion om den sag. Som person er jeg meget nysgerrig og har altid undret mig over mennesket. Hvorfor vi mennesker er, som vi er, hvorfor vi gør, som vi gør. Mennesket er et mysterium for mig. Jeg er meget omsorgsfuld og vil dybest set gøre andre mennesker godt. Jeg er også en nationalromantiker, der ønsker at tjene mit land på den ene eller anden måde. Som politibetjent har jeg haft vagten i forhold til Sverige i både medvind og modvind, og jeg kan lide variation og at være på farten.

Hvad består dit arbejde primært i?

– I mange år har jeg været pressemedarbejder i forskellige sammenhænge. Du kan opsummere det ved at sige, at jeg har pressesekretæropgaver – men når der sker noget alvorligt, som kræver ressourcer for at tage sig af journalister og fotografer på stedet, går jeg ofte ud og er ansvarlig for mediespørgsmål. Min telefon brænder normalt, når der er sket noget særligt, det bliver hektisk, og sveden springer hos alle andre end mig. Jeg arbejder også meget med bemanding. En af mine styrker er, at jeg ganske vist er ansvarlig for pressen, men jeg er også en politibetjent med alle de beføjelser, der medfølger.

Svensk politi har en helt særlig opgave med disse stenkast på E65, har du tidligere i din karriere oplevet lignende specielle opgaver?

– Jeg har været involveret i det meste, når det kommer til specielle begivenheder af forskellig karakter. Jeg kender nogle få stenkastersager, det har vi med en vis regelmæssighed, men jeg har ikke tidligere oplevet, at de har været målrettet danske bilister i en grad som det, vi har set på det seneste.

Hvordan er dit kendskab til Bornholm – har du for eksempel besøgt øen?

– Jeg voksede op med stor bevidsthed om Bornholm. I klart vejr kan Bornholm ses fra visse steder i Sverige, og naturligvis har jeg besøgt Bornholm og Christiansø. Ikke sidste år selvfølgelig, men året før stod den på både åbne sandwicher og Krølle Bølle-is på Bornholm. Det blev dog ikke til min yndlingslakrids hos Bülow – der var lukket – men ellers er det netop lakrids, mit bornholmerhjerte banker for. Mums!

Hvad beskæftiger du dig gerne med i din fritid?

– Jeg arbejder på fuld tid og lidt mere som politi- og pressetalsmand, og i min fritid holder jeg foredrag og skriver klummer. Klassisk musik og min jack russel terrier, Allan, er også mine konstante ledsagere. Lige nu forbereder jeg en tur i Beethovens fodspor og læser en biografi i murstensformat. Allan og jeg går meget med Beethoven som selskab. Jeg er anglofil og nyder at være i England, hvor min ældste datter bor sammen med sin familie. Min yngste datter er flyttet hjem fra England til Ystad med sin familie.

 


Ewa-Gun Westford

Er 68 år gammel.