Overvågning fra luften er det nyeste tiltag: 'Vi er meget omhyggelige, og vi snakker med alle for at komme det her nærmere'

Overvågning fra luften er det nyeste tiltag: 'Vi er meget omhyggelige, og vi snakker med alle for at komme det her nærmere'
Ewa-Gun Westford er glad for den anerkendelse svensk politi får fra danske bilister. Foto: Jacob Jepsen
STENKAST | SKÅNE | ABONNENT | 4. AUG 2021 • 15:00
Af:
Mette Holm Hansen
STENKAST | SKÅNE | ABONNENT
4. AUG 2021 • 15:00

En af de SOS-helikoptere, der dækker hele Sverige, fangede forleden en tyv ved at anvise sydsvensk politi på landjorden, hvor tyven befandt sig. Helikopteren var hentet til Ystad-området i forbindelse med en ny anmeldelse af stenkast.

– Vi fandt jo ikke gerningsmanden, men derimod var helikopteren på plads, da der helt tilfældigt foregik et tyveri her i området. Da tyven kravlede op på et tag, kunne helikopteren tage et sving og føre os ud over marken, og vi fik tyven. Så det ene udeslutter ikke det andet, lyder det fra Ewa-Gun Westford, pressetalsperson i politiregion syd i Sverige.

Overvågning fra luften er et nyt tiltag fra svensk politis side for at få stoppet de mange stenkast, der siden foråret har skabt problemer for danske bilister på motortrafikvej E65.

– Vores politihelikopter er en nationalressource, og den skal man begære, men når vi har den her problematik, så ligger vi ret højt oppe på listen, oplyser Ewa Westford.


Ewa-Gun Westford har travlt fra tidlig morgen. Her kan Sydsveriges pressetalsperson konstatere, at seneste stenkast viste sig at være et stenslag. Foto: Jacob Jepsen

Alle anmeldelser vigtige

Foreløbig tæller politiet 117 skarpe tilfælde. Den seneste uge kan man dog glæde sig over, at der ikke har været nogen stenkast, men blot to anmeldelser, som man har vurderet som stenslag. Men alle henvendelser bliver taget alvorligt.

– Vi er meget omhyggelige, og vi snakker med alle for at komme det her nærmere, påpeger pressetalskvinden.

Ewa-Gun Westford mener, at det er vigtig at have offentlighedens øjne på efterforkningen, og her oplever hun en forskel på danskere og sine egne landsmænd.

– Jeg blev ringet op, da man havde talt til syv politibiler. Det er fantastisk. Danskere er jo meget mere umiddelbare. Det er direkte tiltale. Man blinker med lyset og giver tommeltot og anerkender, at vi er til stede, fortæller Ewa-Gun Westford.

Selve efterforskningen kan pressechefen ikke komme ind på, men hun fortæller om et stor engagement blandt sine kolleger, der higer efter at finde gerningsmændene.

– Første gang patruljerne kom tilbage, sagde de, at det her bliver meget vanskelig, også fordi det sker over så lang en strækning. Den mand, som tabte synet på det ene øje, ham tænker vi på hver dag. Vi skal løse det her.