Hun ejer butik, bar og nu også et hotel i Gudhjem: Snart er der mere på vej

Hun ejer butik, bar og nu også et hotel i Gudhjem: Snart er der mere på vej
Jannie Buch Thorborg. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | GUDHJEM | ABONNENT | 25. SEP 2021 • 20:00
DAGENS NAVN | GUDHJEM | ABONNENT
25. SEP 2021 • 20:00

De har gjort sig bemærket i Gudhjems bybillede, Jannie og Martin Buch Thorborg. De ejer en butik, en bar og nu også et hotel, som de overtager 1. oktober. Jannie Buch Thorborg er iværksætter ind til benet, og noget tyder på, at hun har svært ved at lade være. Hun løfter også sløret for, at parret snart har endnu et projekt på vej her på Bornholm.


Med tanke på, at du for nyligt blev gift med en iværksætter, din bror er iværksætter, dine forældre var iværksættere, og du også er iværksætter: Er man født iværksætter?

– Jeg er faktisk it-udannet og havde også et job som it-chef i en virksomhed førhen. Men hos mig er det selvfølgelig også kommet fra barnsben af. Mine forældre har altid haft deres egen virksomhed, og jeg tror derfor, at ikke virker så farligt at springe ud i at lave sin egne virksomheder. Jeg tror, at det for mange godt kan virke til at være utrygt, men jeg har været vant til det, lige fra da jeg blev født.

Hvornår begyndte du at bruge tid på Bornholm – hvordan startede det?

– Det gjorde jeg, da jeg mødte Martin for fire et halvt år siden. Han har et sommerhus herovre og har haft det i 17 år. Inden da havde jeg kun været på Bornholm en gang før, og jeg blev sjovt nok helt forelsket i Gudhjem, da jeg var her. Og nu er jeg her, hvor vi har hotel og butik – det er meget sjovt at tænke på.

I har allerede haft flere projekter i Gudhjem med bar, butik og nu hotel. Hvorfor har i kastet jer over Gudhjem og Bornholm?

– Grunden til, at det blev i Gudhjem, er, at vi synes, det er den smukkeste by i Danmark. Det er som om, at når man kommer ind med færgen, så falder pulsen lige. Man bliver afslappet. Jeg føler mig så velkommen her. Jeg har hørt mange sige, at det er svært at flytte hertil, og folk ikke tager imod en, når man ikke er rigtig bornholmer. Det passer ikke. Da jeg åbnede butikken, kom folk med gaver og store smil. Det er fedt! Og iværksættere iblandt er der også et godt netværk på øen.

Hvad driver dig som iværksætter?

– Det, jeg godt kan lide, er friheden, og at jeg kan styre det hele selv. Det betyder ikke, at jeg ikke arbejder. Jeg arbejder mere end før, men jeg kan selv styre min tid. Jeg kan tage min bærbare med i min kuffert og flyve et sted hen, og så kan jeg arbejde derfra. Jeg er meget mere i kontrol over min tid.

– Ikke at have en chef kan jeg egentlig også ret godt lide. Så synes jeg også, at det er sjovt at tjene penge. Det kan man selvfølgelig også i et normalt job, men der er en større forløsning, når det er en selv, der har startet det. Men i forhold til vores bornholmerdel af det, er det ikke pengene, der driver det. Det er passionen. Jeg elsker at være herovre og bruge min tid her.

Hvorfor har I købt et hotel?

– Det er en drøm, jeg har haft i mange år. Det er jo ret dyrt at købe et hotel, og det er først nu jeg har haft råd til det. Vi køber det fifty-fifty, Martin og jeg. Og så fandt vi det perfekte sted her i Gudhjem, så vi turde ikke vente. Martin har aldrig drømt om noget hotel, men han elsker den lokation. Derfor blev vi enige om at købe det.

Hvad er planen med hotellet?

– Planen er at løfte det, renovere det, gøre det lækkert, lave nogle events i løbet af året. Måske med noget mad, små musikevents og måske noget standup også. Vi har mange ideer, men det bliver ikke lige nu her. Vi skal lige have overblikket først.

Du er vokset op i hotel og restaurationsbranchen – hvordan?

– Min far og mor havde både restauranter, diskoteker og hoteller på vestkysten. Både min bror og jeg har været en del af det, og vi var altid med på arbejde.

Er det en fordel nu?

– Ja, det tror jeg. Jeg har ikke noget urealistisk billede af, hvordan det er at drive et hotel. Jeg tror mange har en romantisk forestilling om, hvordan det er, hvor man serverer lidt kaffe og spejler et æg. Men det er benhårdt arbejde, og det er jeg forberedt på. Så det tror jeg er en fordel.

I pendler frem og tilbage mellem Bornholm og København, hvordan ser det ud i fremtiden?

– Jeg må indrømme, at vi har en ret vild kalender. Men jeg tror, at vi bliver her to-tre dage om ugen. Jeg bruger en halv time hver mandag på at planlægge min kalender to uger frem.

Hvad med om 10 år?

– Jeg håber rigtig meget på, at vi kan flytte herover permanent. Men jeg hader at snakke om så lange fremtidsudsigter. Pyha, jeg gider ikke have planlagt det hele indtil da – det lyder kedeligt.

Du er direktør for et hotel, for din butik, hvad er det næste?

– Der kommer mere, vi har gang i noget, men jeg kan ikke sige, hvad det er. Men det er her på Bornholm, mere kan jeg ikke sige. Men det kommer snart.

 


Jannie Buch Thorborg

Alder: 39 år

Civilstatus: Gift med Martin Buch Thorborg

Fritidsinteresser: Iværksætteri – og lige nu interesserer Nordkorea og 2. Verdenskrig; historie i det hele taget. To gange om året rejser hun rundt i Europa og kigger på levn fra 2. Verdenskrig med familien.