Han var inspektør for flere generationer af unge

Han var inspektør for flere generationer af unge
Aksel Holst Sørensen elskede at komme ud at opleve. Privatfoto
Fredag 5. januar 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
Fredag 5. januar 2024 • 05:30

Aksel Holst Sørensen var en mand med mange interesserer.

Aksel Holst Sørensen, Sandkås, er død. Han blev 78 år.

Aksel Holst Sørensen blev født i Gammel Hylke nær Skanderborg i Østjylland som den yngste af fire brødre. Han blev læreruddannet og kom til Bornholm sammen med sin hustru Inger i 1976, da han blev ansat som ungdomsskoleinspektør i Allinge-Gudhjem Kommune.

Det job gik nærmest hen og blev en livsstil for ham, og han fik hurtigt sat sit præg på den bornholmske ungdomsskole med nye, kreative tiltag. Ungdomsskoleeleverne fik for eksempel mulighed for at gå til undervisning til knallertkørekort, traktorkørekort og jagttegn.

Aksel Holst Sørensen syntes, at de unge skulle ud at opleve noget, og han var initiativtager til en sommerlejr i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke, til en uges sommersejlads i Østersøen og til en efterårsrejse til Bayern i Sydtyskland.

– Vi besteg tre-fire bjerge på hver tur til Bayern. Mange unge bornholmere syntes, det var det bedste, de nogensinde havde oplevet, mens andre blev vaccineret mod bjerge for livstid, siger Inger Holst Sørensen, der også var med på turene.

Et godt arbejdsliv

– Aksel havde et fantastisk arbejdsliv, hvor han også var stifter og leder af Dybdalskolen, tog initiativ til SSP-samarbejdet, og hvor han var sekretær for beskæftigelsesudvalget i Allinge-Gudhjem og medlem af Østersøudvalget i amtsregi, fortæller Inger Holst Sørensen.

Allinge-Gudhjems ungdomsskole havde i en periode over 300 elever og 40 lærere.

Aksel Holst Sørensen fortsatte efter kommunesammenlægningen som ungdomsskoleinspektør i Nord-afdelingen, indtil han gik på pension i 2007 – efter 31 år i jobbet, hvor han lærte mange generationer af unge at kende.

Aksel Holst Sørensen havde gang i mange aktiviteter i sit arbejdsliv, men var lige så aktiv i fritiden.

– Jeg kunne bruge lang tid på at fortælle om, hvad Aksel har været involveret i, siger hustruen.

I overskriftsform kan det nævnes, at han blandt andet har været formand for Allinge-Sandvig Jagtforening, været ivrig amatørarkæolog og næstformand i Bornholms Museumsforening, i repræsentantskabet for TV 2/Bornholm og medlem af Bornholms Fugleskydningsselskab.

Idrætten fyldte

Aksel Holst Sørensen var i mange år en ivrig håndboldspiller i NH og var også håndbolddommer. Da den sport blev for hård for knæene, gik Inger og Aksel over til at spille volleyball, gå til folkedans og svømning.

– Tejn Idrætsforening og Mulighedernes Hus har fyldt rigtig meget, siden vi gik på pension. Aksel gik til gymnastik og petanque, og han gik i motionscentret. Han havde sin sidste gymnastiktime i november.

Inger og Aksel Holst Sørensen var med deres frivillige arbejde ved Wonderfestiwall og Hammershus-festivallen medvirkende til, at TIF kunne samle penge ind til byggeriet af idrætshallen Mulighedernes Hus.

Et meget aktivt pensionistliv gik med idræt, venner, oplevelser, kulturliv, jagt, alle mulige bestyrelser, og rejser til blandt andet Sydamerika og Østen, hvor målet var at komme ud at opleve.

SOS-børn

Aksel Holst Sørensen efterlader sig hustruen igennem 57 år, Inger, og datteren Anita, der lige har haft 25 års jubilæum som lærer på Borgerskolen i Taastrup.

Parret havde i 2014 den sorg at miste deres anden datter, Margit.

– Vi har ingen børnebørn. Men vi har i cirka 30 år haft et SOS Børnebyerne-barn. Først i Indien og nu i Sri Lanka, og vi har besøgt dem begge, fortæller Inger Holst Sørensen.

FÅ ABONNEMENT