Georg Julin fylder 75: Jeg vil gerne være en del af det lokale liv
Den kendte radio- og tv-mand, foredragsholder med videre føler sig hjemme i Listed.
Hans far var bornholmer, og moren var nordjyde, så Georg Julin endte midt imellem: I København. Men som årene er gået, er det farens hjemstavn, der har trukket mest.
Det førte til, at Georg Julin i 2002 købte et hus i Listed.
– Jeg har det bedst her og arbejder her det meste af tiden, bortset fra når jeg kører rundt i landet for at holde foredrag, siger Georg Julin denne formiddag, hvor han netop er vendt tilbage til huset efter en rask gåtur.
– Jeg går 8-10 kilometer hver dag. Jeg holder jo foredrag om den fjerde alder, og så må jeg gøre det samme som jeg anbefaler, siger han.
Georg Julin fylder 75 år søndag den 28. juli.
Georg Julin har egentlig en kontoruddannelse, men hans gode radiostemme og talentet for at kunne tale med alle slags mennesker sendte karrieren i en anden retning, skriver Ritzau i en fødselsdagsomtale.
Morgennisse
Han var ansat i underholdningsafdelingen i Danmarks Radio fra 1977 til 1997. Her blev han blandt andet kendt fra det meget populære radioprogram "Morgennisserne", som i mange år var en fast del af danskernes julehygge.
Da Georg Julin fik lyst til at prøve noget andet, læste han krisekommunikation på Journalisthøjskolen og tog bagefter en master i oplevelsesledelse på Roskilde Universitet.
Det var herefter, at Bornholm for alvor kom ind i billedet:
– Jeg blev ansat som fødevareambassadør på Bornholm i 2004, og derefter blev jeg ansat til at arbejde med oplevelsesøkonomi. Det har jeg været i gang med helt frem til 2020, fortæller han.
Georg Julin har været involveret i meget andet, og mange bornholmere vil utvivlsomt forbinde ham med den bornholmske sprogquiz "Sprogblomster" på TV 2/Bornholm, hvor han i flere år var vært.
Gamle bornholmske film
I de senere år har temaet for flere af hans aktiviteter været ældre mennesker. På et tidspunkt stillede han op til ældrerådet, fik mange stemmer, men valgte efterfølgende at trække sig.
Han er aktuelt med i et projekt om digitalisering af gamle bornholmske film.
– Vi får stadigvæk flere film ind. Jeg tror, vi har omkring 100 film liggende, som skal digitaliseres. Det er ret spændende, for det er historier, som den nye generation intet kender til.
– Vi er to, der tager rundt for at interviewe mennesker mellem 80 og 105 år, når de ser filmene. De kan huske nogle af de ting, der skete, og andet, som deres forældre har fortalt.
– Jeg synes, at jeg er meget privilegeret, når jeg tager ud for at interviewe ældre. Jeg synes, det er en vigtig opgave, at de får fortalt deres historier, og for det andet, at de unge hører, hvad der skete i sin tid, siger Georg Julin.
Han oplyser, at der foreløbig er produceret 10 film af 20-30 minutters varighed.
– Vi skal også lave fem film på fem-seks minutter til Skoletjenesten, så børnene kan se, hvordan tidligere generationer udviklede Bornholm.
Foredragsvirksomhed
Ældre er også i fokus, når Georg Julin 30-40 gange om året holder foredrag. Om sommeren er det på Rebild Efterskole, hvor seniorer kommer for at blive klogere på forskellige emner.
Et af dem handler om at blive en mere kritisk mediebruger. Rådet er, at det er godt at følge med i strømmen af nyheder, men det er også vigtigt at slukke for fjernsynet og lægge telefonen fra sig.
Et andet foredrag fokuserer på at holde kroppen i gang, så svimmelhed og fald kan undgås. Det gælder om at kunne gå baglæns og gradvist forlænge strækningen. På den måde har Georg Julin selv styrket sin balance, så han i dag kan tilbagelægge to kilometer.
Inspirationen er hentet i Asien, hvor der er få faldulykker blandt ældre, men også fra Georg Julins søn, der trænede sig op med baglænsgang efter et åbent kraniebrud.
Georg Julin er vokset op i en troende familie, og det har han holdt fast i, blandt andet ved at stifte flere kristne kor og indføre gospelmusik i en række kirker.
Vil få noget til at ske
Og så er der gøremålene på Bornholm:
– Jeg kan ikke lade være med at bruge mine gode forbindelser til gode formål på Bornholm, siger han.
Det kan handle om musikalske arrangementer, at få noget mere til at ske rundt omkring, for eksempel at få flere til at dyrke lokale fødevarer på Bornholm.
– Jeg vil gerne være en del af det lokale liv, siger han.
Georg Julin er gift med Anne. Ud over sønnen har de en voksen datter og tre børnebørn.

NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration