Fra lukningstruet til juletravlhed

Hos Casper kom sig over coronaen, og nu laves der julefrokostmad på højtryk.
Hvordan fik du interessen for at lave mad og uddanne dig til kok?
– Jeg startede som 11-årig hos Elly og Preben Mortensen i restauranten på Bornholms Travbane, da jeg skulle tjene nogle penge. Jeg vaskede op og blev året efter forfremmet til pølsemand.
– Da jeg skulle konfirmeres, blev festen holdt hos Niels Jørgen Frederiksen på Restaurant Rø, og det blev starten på et langt forløb og venskab. Jeg startede der, da jeg var 13 og sluttede som 19-årig, hvor jeg var med til at lukke forretningen.
– Der blev kimen lagt til, at jeg syntes, det var fantastisk at lave mad. Jeg var i erhvervspraktik på Hotel Fredensborg, hvor jeg senere fik et opvaskerjob og kom i kokkelære. Jeg arbejdede på Fredensborg i 13 år, hvor jeg til slut var souschef under Claus Seest Dam. Det var fantastisk.
– Jeg var derefter med til at drive Carl & Kokken i Aarsballe i tre år, inden jeg overtog Rønne H. Det gik fint, og det mest fantastiske var, at Sanne, der senere blev min hustru, kom og søgte arbejde.
– Så fik jeg at vide, at restauranten i Bornholms Lufthavn var ledig. Jeg har været her siden 2011, og Sanne flyttede med herud. Vi blev ringforlovede i 2015 og gift i 2020.
– Det er det bedste, der er sket i mit liv.
Hvad mener du med, at Sanne er det bedste, der er sket i dit liv?
– Jeg har tidligere levet i overhalingsbanen. Efter jeg mødte Sanne, smed jeg 40 kilo. Det har på det nærmeste været livreddende. Jeg begyndte at tænke mere over, hvad jeg spiste og drak, fik nogle andre værdier, ro og stabilitet. Sanne tager et kæmpe ansvar i forhold til min datter Solveig, og vi kører et fantastisk parløb om virksomheden.
Hvordan vil du beskrive jeres virksomhed?
– Vi har en restaurant, hvor vi meget klassisk holder fødselsdage, sølvbryllupper, julefrokoster, men også konferencer og møder, hvor vi har en god beliggenhed.
– Vi har vores café, som er hårdt ramt på passagertallet i lufthavnen. Den skal være der, men den er svær at holde liv i, når der bliver skruet ned for flyafgangene.
– Og så har vi vores mad ud af huset, som er en stor del af forretningen. Vi er så heldige, at vi laver mad til store arrangementer som partyshowet i Østermariehallen og BRK’s julefrokost.
Hvordan kom I igennem coronapandemien?
– 2019 var nok vores bedste år. Der var fuld knald på, og pengene sad løst. Så kom der en pandemi, som var virkelig hård. Da vi havde sendt personalet hjem, satte vi os ned. Enten skulle vi lukke virksomheden, eller også skulle vi beholde alt personalet, for der kommer en dag, hvor vi skal åbne igen. Det blev det sidste, og vi havde alle gående hjemme på fuld løn. Det viste sig at være en god beslutning, for da vi kunne åbne igen, stod alle medarbejderne klar, hvor mange andre havde mistet deres folk.
– Det kostede os langt over en million kroner, og for at klare det måtte vi tage fat i, hvad vi havde af pensioner med videre.
Hvordan ser det ud med årets julefrokoster?
– Vi kan mærke, at folk holder igen. Folk vil stadig have god mad. Men selskaberne er blevet mindre, og man bestiller meget sent.
– Vi bokser med voldsomme prisstigninger på råvarer, som gør det svært at indhente efterslæbet efter coronaen.
– Vi har rigeligt at lave, og vi har vores gode, faste personale. Vi gør meget ud af, at personalet skal have det godt. Vi er 10-12 stykker på lønningslisten. Vi prøver også at tage et socialt ansvar, så vi har fire fleksjobbere ansat.
Hvor mange mennesker laver I julefrokostmad til?
– Jeg vil skyde på, at vi laver julefrokostmad og juletapas til små 5.000 mennesker i november-december. Det synes jeg er fantastisk, og vi laver alt selv. Det skal være ordentligt.
Er der nogle nye tendenser for julefrokostmaden?
– Det mest fantastiske er, at lige præcis julefrokosten skal der ikke laves om på. Julen er så traditionsbunden. Lige der glemmer folk det med kødfri alternativer og alt sådan noget.
– Det fine er så, at vi til dem, der vil prøve noget andet, eller bare har fået nok af saltstegte sild, ristepølse og alt det her, har vi vores juletapas, som er helt anderledes, blandt andet med masser af grønt.
Hvad laver du i din fritid?
– Vi nyder meget vores hjem, hvor vi har 12.000 kvadratmeter at passe. Vi går meget op i vores blomster. Vi nyder Bornholm, vi elsker at rejse til Mallorca, og så prøver vi at komme over og besøge familien.
Casper Rønne-Hansen
47 år.
Født og opvokset i Klemensker, bor i Aarsballe.
Gift med Sanne (restaurantchef Hos Casper).
Har en datter, Solveig, på 10 år.

MEST LÆSTE
SPONSOREREDE MEDDELELSER

Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration