En dag tog jeg bare min spade og begyndte at grave

En dag tog jeg bare min spade og begyndte at grave
Nora Brochorst. Foto: Anette Vestergaard
DAGENS NAVN | ABONNENT | 9. NOV 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
9. NOV 2023 • 05:30

Nora Brochorst er autodidakt blomsterbonde med sprøjtefri skærehave og vejbodssalg på Balka.

Du kommer fra Köln i Tyskland, hvad var det, der fik dig til Bornholm?

– Det var kærligheden. Jeg mødte min mand i 2013 på en ølbar i Bruxelles, og vi faldt for hinanden. Dengang var han hos militærpolitiet i Aalborg, så vi kørte frem og tilbage, det tog otte timer. Og da jeg var færdig med min master, flyttede vi sammen i København. Vi blev gift i 2017 og fik vores første barn året efter. Og jeg havde egentlig tænkt, at vi skulle blive boende i København. Men da vi fik børn, skiftede det hele.

Hvad skete der?

– Først kiggede vi efter huse i nærheden af København, men priserne var ikke på vores side. Og så var vi på ferie på Bornholm, da jeg var gravid med nummer to, og da vi kom tilbage, søgte Mikkel ind hos politiet herovre. Og så aftalte vi, at hvis han fik jobbet, så flyttede vi herover. Og det gjorde han. Da jeg kom hertil, tænkte jeg, jeg vil gerne ud og lave et eller andet, hvor jeg kan se resultater og bruge kroppen, og der er jo masser af græs her, vi har 1,5 hektar land. En dag tog jeg bare min spade og begyndte at grave et prøvebed. Og så gik jeg på nettet og købte alle mulige blomsterfrø, for at gøre det fra start til slut, spirer de selv frem eller hvad. Jeg havde ingen idé om, hvad det var jeg lavede. Det var learning by doing.

Hvornår fandt du ud af, at det skulle blive til Balka Blomster?

– Jeg blev forelsket i den der vejbodskultur. Det kunne være så hyggeligt med en vejbod med blomster, hvor folk tænker, jeg tager lige en buket med til min veninde eller min mor eller mig selv. Så min far hjalp mig med at bygge en vejbod i 2021, som jeg stillede frem, da det blev sommer. I starten solgte jeg også blomster på markederne i Snogebæk og Nexø, og der var bare udsolgt med det samme. Folk kan godt lide den type buketter, hvor det ikke er så stift, og lidt mere vildt. Det kan godt være, du får en mariehøne med hjem i buketten, men så kan du se, at det er friskt, og det kommer lige fra haven. Ingen transport, ingen gift, ingen kemikalier. Det er rent natur. Folk tog så godt imod det, at jeg udvidede mit blomsterareal til 250 kvadratmeter og hegnede det ind, fordi rådyrene spiste alle knopperne. Så det voksede bare.

 

Hvad så nu?

– Indtil videre er det en hobbyvirksomhed. Til daglig er jeg faglærer i tysk på heldagsskolen i Østermarie, som er en specialskole. Det er min faglige udfordring. Og det her er mit frirum om mandagen, når jeg får lov af børnene. Vi har tre piger nu, og de går allesammen i Lillegryn. Når de bliver større, skal de gå i skole i Nexø.

 

Hvad er planen på længere sigt?

– Planen er, at det stadigvæk vokser. Jeg er begyndt at lave tørrede blomster, så jeg kan forlænge sæsonen lidt med kranse og evighedsbuketter. Jeg prøver at starte i januar med at plante frø indendøre i grolys og på varmemåtte, så jeg kan komme i gang med de tidlige planter, der tåler lidt mere koldt vejr, og som jeg kan plante ud, når frosten er overstået. Næste år vil jeg gerne have høns og dyrke grøntsager til eget forbrug.

 

Har du lavet nogle store fejl undervejs, når nu du startede ud som komplet amatør?

– Det er startet rigtig godt. Jeg ved ikke, om det bare er begynderheld. Men jeg har ikke mødt nogle store bomber på vejen. Jeg kan selvfølgelig have en stor bestilling til et bryllup om lørdagen, og så pisser det bare ned dagen før, og jeg kan først gå ud og plukke blomsterne midt om natten, med pandelampe på. Så vejret kan give udfordringer. Men ellers er der syv-ni-tretten kun blevet stjålet to bukettter fra vejboden. Så det er okay. Jeg får dejlig feedback, og kunderne kommer igen.

 

Hvordan har forretningen udviklet sig på tre år?

– Jeg startede med vejboden og på markeder. Så begyndte bestillingerne at tikke ind, og nu har jeg mest bestillinger og ikke så meget vejbod, for jeg kan ikke følge med. Næste sæson håber jeg, at jeg kan sætte tempoet lidt op, så folk ikke kører forgæves. Jeg vil gerne være sådan en, hvor man kommer flere gange, fordi man kan overskue prisen. Jeg er mor til tre med en lille skærehave, som gerne vil bidrage med noget hyggeligt på øen. Men jeg er åben for det hele. Også til fester. Folk skal bare skrive deres ønsker, så snakker vi om det.

Nora Brochorst

Alder: 35

Bopæl: Balka

Civilstand: Gift med Mikkel, mor til tre piger på 1,5, 4 og 5 år.

Uddannelse: Master i interkulturel kommunikation og business

Hobbies: Tennis, crossfit og ridning