Dødsfald: Bornholmsk kunstner blev 86 år

BÆLA | Onsdag 28. december 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
BÆLA | Onsdag 28. december 2022 • 15:30

Ib Helge fra Bæla blev udlært pottemager på Johgus i Rønne i 1956.

 

Kunstneren Ib Helge, Bæla, er død. Han blev 86 år.

 

Ib Helge var aktiv kunstner, indtil han blev syg for halvandet år siden. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Ib Helge blev født i Aakirkeby i 1936 som nummer tre af syv søskende. Familien flyttede senere til Rønne.

Det var små kår i familien, hvor faren var arbejdsmand og moren hjemmegående. Som dreng kørte Ib Helge ud med både brød for en bager og sko for en skomager.

Ib Helge kom i lære som pottemager hos Johgus Keramik i Rønne i 1951, da han var 14 år. Da han efter fem år var udlært, fik han friplads til at lære videre i et halvt år på Kunsthåndværkerskolen i København. Hans første job derefter var hos en pottemager i Hellerup. Han fulgte med virksomheden til Farum, inden han fik mulighed til at vende tilbage til Bornholm og et job hos Johgus.

– Så startede han ellers op herhjemme i vaskehuset og andre steder i huset i sin fritid. Når han kom hjem fra Johgus, havde han altid gang i noget, fortæller hustruen igennem 62 år, Henni Nielsen.

 

Selvstændig i 1966

Ib Helge startede op med selvstændigt pottemagerværksted i 1966 hjemme i Bæla, lidt nord for Hasle, hvor Henni Nielsen og Ib Helge flyttede ind i 1961.

– Han blev ved, helt til han blev syg for halvandet år siden. Ib var produktiv. "Nu er det dårligt vejr, så maler jeg malerier og laver skulpturer i ler. Nu skinner solen, så går jeg ud i huggehuset og hugger i granit". Han havde gang i det hele, siger Henni Nielsen.

Da den bornholmske keramiker og billedhugger fyldte 80 år, udstillede han i Galleri Rasch i Rønne og fortalte i Bornholms Tidende om, hvordan han lader sig inspirere af naturen i sine keramiske arbejder.

– Jeg kan sidde indenfor, og så pludselig får jeg lyst til at gå ud og finde nogle ting. Det kommer af sig selv, for jeg går og kigger nedad.

Sådan var Ib

Ib Helge solgte sin kunst fra værkstedet:

– Kom der en turist i en stor bil for hvem prisen var ligegyldig, så kunne Ib godt finde på ikke at ville sælge. Kom der nogen, der ikke havde ret mange penge, ligesom os selv, så slog han gerne af prisen. Sådan var Ib, fortæller Henni Nielsen.

Ib Helge har udstillet mange steder, både på Bornholm, i det øvrige Danmark og i Tyskland og Sverige.

Mange af hans værker er at finde rundt omkring på Bornholm og især i lokalområdet. Han donerede i 2013 granitskulpturen "Fugl Phønix" til Grønbechs Gård i Hasle, og i 2015 kom hans lille skulptur "Hul igennem" op at stå på Hasle Torv. Ib Helge var i mange år også fast leverandør, når Hasle og Omegns Byting udleverede priser.

Pålægschokolademadder

– Der har også været hårde år økonomisk, for vi skulle forsørge vores familie. Så var det mig, der var ude at finde noget arbejde, og Ib var hjemme og passe børnene. Så børnene kunne altid komme hjem til en far, der smurte pålægschokolademadder til dem. Det sætter de også pris på i dag, siger Henni Nielsen.

– Ib har været verdens bedste ægtemand, far, bedstefar og oldefar. Men han har altid bestemt over sig selv – lige til det sidste. Han gik ikke på kompromis med nogle ting, når det handlede om hans arbejde.

– Han døde hjemme i sit elskede Bæla. Ham kunne vi ikke flytte herfra, siger Henni Nielsen.

Ib Helge efterlader sig, ud over hustruen, tre sønner samt flere børnebørn og oldebørn.

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT