Dita smittede med sin begejstring

Dita smittede med sin begejstring
Dita Hansen har haft uvurderlig betydning for vævningen på Bornholm, skriver Vævekredsen Bornholm. Her er Dita Hansen ved vævekredsens 40 års jubilæumsudstilling i 2015. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 21. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. SEP 2023 • 05:30

Dita Hansen fra Gudhjem havde en stor betydning for vævearbejdet på Bornholm.

Karin Holm har på vegne af Vævekredsen Bornholms bestyrelse indsendt mindeord om Dita Hansen:

Ditas betydning for vævningen på Bornholm er helt uvurderlig. Gennem en årrække, ja, en menneskealder, delte hun med gavmild hånd sin brede viden om vævning, smittede os med sin begejstring og brugte uendelig mange timer og dage til gavn og glæde for væverne på Bornholm.

Dita var en højt skattet underviser i Gudhjem i mere end 20 år, først på Gudhjem Museum og senere i de nye lokaler på Solstien. Hendes tålmodighed med nye – og de ikke så nye – væveres uvidenhed og glemsomhed var stor. Uanset hvor flyvske ideerne var, så var Dita klar til at hjælpe igennem udfordringerne. Aldrig oplevede en væver, at noget ikke kunne lade sig gøre på en eller anden måde.

Hun fik tingene til at ske

I mange år var Gudhjem Vævernes påskeudstilling på Gudhjem Museum et tilløbsstykke, hvor Dita var både udstiller, organisator og handyman.

Da den årlige udstilling blev flyttet til Kr. himmelfartsdagene som en fællesudstilling med de andre tekstile håndværk på øen, ja, så var Dita stadigvæk dén, der fik tingene til at ske. Det var mange timers arbejde med koordinering, indsamling, ophængning, nedtagning og oprydning. Ditas forårsblomster i haven blev altid ofret for at skabe en smuk og blomstrende udstilling. Ditas store indsats er tydeliggjort nu, hvor Gudhjem Væverne har opgivet at gennemføre udstillingerne.

Vævekredsen på Bornholm havde også glæde af Ditas energi. Som mangeårigt bestyrelsesmedlem arrangerede hun et utal af ture – blandt andet de årlige busture til Glimåkra – foredrag og medlemsarrangementer. Kredsens fantastiske 40-års jubilæum var aldrig blevet til noget uden Ditas indsats.

Arbejde for kirker

Væveren Dita, privatpersonen, var fra starten på Gudhjem Museum med Aslaug Christensen som lærer grebet af legen med tråd og tramper.

Utallige er de projekter, der voksede frem på væven hjemme i stuen. I butikken har mange turister og fastboende beundret – og købt – det smukkeste bornholmske kunsthåndværk. Ditas vævenysgerrighed var enestående med især damaskvævningen som yndlingsteknik. Ditas evne til at skabe og hendes store håndværksmæssige kunnen blev også bemærket af menighedsrådene ved Gudhjem Kirke, Skt. Nikolai Kirke i Rønne og Strandmarkskirken i Hvidovre. Derfor kan vi nu beundre hendes tekstiler ved besøg i de tre kirker.

Desværre blev Dita blevet ramt af alvorlig sygdom, så hun ikke kunne deltage i aktiviteterne i Vævekredsen og hos Gudhjem Væverne det seneste år.

Lørdag den 9. september – om formiddagen – samledes gudhjemvæverne for at starte den nye sæson, og skæbnen ville, at netop den formiddag sov Dita stille ind.

Æret være hendes minde.