Det bedste er mine kunder

Det bedste er mine kunder
Martin Schou. Foto: Mathies Hvid Toft
DAGENS NAVN | ABONNENT | 11. SEP 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
11. SEP 2023 • 05:30

50-årige Martin Schou er manden bag Hafniakiosken i Rønne. Det har han været i snart 10 år.

Hvordan kan det være, at du er endt med at drive Hafnia Kiosken?

– Oprindeligt arbejdede jeg i kiosken for en, der havde den tidligere. Det gik dog rigtig dårligt, for servicen var måske ikke helt i top, og vi endte alle med at blive fyret. Derefter fik jeg arbejde hos Born-Trans, men kroppen kunne ikke holde til alle de løft, og så ville skæbnen, at de søgte en ny forpagter til kiosken. Jeg tænkte, at det måtte kunne gøres på en måde, så det kunne køre rundt.

Hvordan er det så at have det job?

– Det er super lækkert. Det er selvfølgelig stressende i perioder, men det er også et frit job, fordi man er sin egen herre, og så elsker jeg at møde en masse mennesker og tale sammen hver dag.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

– Jeg møder ind mellem klokken 7.00 og 7.30. Så gør jeg lidt rent, ordner noget regnskab og fylder op. Klokken 9.00 åbner vi, og vi modtager en masse pakker, der skal gøres klar til kunderne. Derfra er det servicering af kunder, og så har jeg også en spillehal ved siden af, som skal passes i løbet af dagen.

Hvornår holder du fri?

– Nogle dage er det 13.30 og andre er det først omkring klokken 18. Vi har åbent næsten året rundt, men nu er vi begyndt at holde lukket om søndagen, så vi alle kan få et pusterum, inden en ny uge begynder. Det er også for at passe på os selv, for der er mange løft med alle de pakker, som vi håndterer.

Hvor mange er I i kiosken?

– Jeg har to, der kommer her, som også er førtidspensionister, og så arbejder min søn her også nogle timer hver uge. Alt i alt svarer det nok til, at vi tilsammen udgør to fuldtidsstillinger.

Hvorfor synes du, at det er vigtigt, at Rønne har en kiosk?

– Jamen vi har jo tid til at tale med kunderne. Det er ikke bare sådan, at vi jagter dem gennem ligesom i de store supermarkeder, hvor det kan handle mere om penge. Vi kender vores kunder og har altid tid til en snak. Nogle kommer også bare ind for at fortælle om deres dag, hvis den måske har været svær. Det er ikke altid, at de skal have noget. Nu havde jeg lige en kunde, som er alvorligt syg og har fået nedslående nyt, og det skal vi også have tid og plads til at tale sammen om. Mange kommer her også fordi, at de ikke gider at stå i lang kø, og de ved, at det gør man ikke her.

Er det mest faste kunder, som I har?

– Ja, det må man sige. 90 procent af vores kunder kommer her fast, resten er turister og så kommer der også indimellem nye kunder til. Så med tiden får man et ret nært forhold til en del af kunderne.

Er det også noget af det sjove ved at være kioskejer?

– Ja, det synes jeg. Det er helt fantastisk med alle de her samtaler, som vi har. Det er også det, som driver det langt hen ad vejen.

Der er ikke mange kiosker tilbage, hvordan er det?

– Det er da lidt mærkeligt, og sådan som landet ligger lige nu, så har vi også kun to år tilbage af vores lejemål her. Det skal måske bygges om. Men vi håber på at forlænge kontrakten yderligere, eller at vi når at finde et andet godt sted. Det er bare vigtigt, at placeringen er den rigtige, og vi ikke kommer helt ind til byen, for så risikerer vi at drukne i mængden.

Hvad er din relation til Bornholm?

– Jeg er født og opvokset her i Rønne. Jeg har sort set boet på Bornholm i hele mit liv. Jeg var lige fem år i Svendborg fra 1998 til 2003, hvor jeg arbejdede i en tøjbutik. Jeg er nemlig oprindeligt udlært i Simons på Lille Torv. Men da min daværende kæreste og jeg fik vores første barn, besluttede vi os for at flytte tilbage til Bornholm.

Hvad er det, du godt kan lide ved at bo her på Bornholm?

– Det er naturen og det fredelige og rolige tempo. At vi har tid til at tale med hinanden i hverdagen. Jeg elsker også at tage til København og opleve byen, men efter tre dage vil jeg også gerne hjem igen, for så synes jeg godt, at København kan blive for stressende.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg spiller golf med min gode ven, der arbejder som buschauffør. Faktisk har jeg spillet golf i godt 40 år. Ellers er jeg for et års tid siden begyndt at komme i frikirken Rønne Vineyard. Jeg er alene, så det kunne godt blive lidt trist at komme hjem efter arbejde og sidde og kigge ind i de dumme vægge. Det er fællesskabet jeg rigtig godt kan lide, at man kan mødes og tale sammen om alt mellem himmel og jord og så tage hjem igen.

Martin Schou

Født 1972 i Rønne.

Udlært hos Simons på Lille Torv.

har 10 års jubilæum med Hafnia Kiosken til marts 2024.