Der er flest keramikere i familien, men Helene brænder for billedkunsten

Der er flest keramikere i familien, men Helene brænder for billedkunsten
Helene Høm, der fylder 50 år den 18. august, udstiller i øjeblikket "Ukendt land" i Undreværket i Gudhjem. Arkivfoto: Tommy Kaas
NYHED | ABONNENT | 17. AUG 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. AUG 2022 • 15:30

Helene Høm, Gudhjem, fylder 50 år torsdag den 18. august.

 

Helene Høm har i mange år arbejdet med teater og journalistik, men i de senere år er det blevet billedkunsten, der har taget over.

– Da jeg som 18-19-årig stod ude på Bornholms Gymnasium, var jeg meget i tvivl, om det skulle være billedkunst eller teater, jeg ville beskæftige mig med. Jeg valgte teateret, fordi det er noget, man laver sammen med andre. I dag nyder jeg, at jeg kan lukke døren og fordybe mig i mine billeder, siger Helene Høm, der fylder 50 år torsdag den 18. august.

Helene Høm har beskæftiget sig med teater i mere end 20 år, og hendes lange cv fortæller om uddannelser og kurser, optrædener, undervisning, iværksætteri og forestillinger i både ind- og udland. For en del år siden blev uddannelserne inden for teater og billedkunst suppleret med en journalistisk uddannelse.

– Jeg tog en journalistuddannelse, fordi det er svært at leve af at være teaterkunstner, og det er især svært på Bornholm, siger Helene Høm.

Helene Høm var i en del år tilknyttet Bornholms Tidende, hvor hun var vikar på lokalredaktionerne og leverede features og kulturstof.

– Jeg har været rigtig glad for at skrive for Bornholms Tidende. Det har været en dejlig arbejdsplads. Det har været sjovt og meget lærerigt for mig, siger hun.

Undreværket

Helene Høm har nu valgt at hellige sig billedkunsten hjemme i Gudhjem og arbejdet med kulturhuset Undreværket i det nedlagte missionshus, som hun overtog sammen med sin mand, Thomas Danielsen, i 2016. Hun skriver stadig, nu på frivillig basis, til det landsdækkende kunstmagasin Kunstavisen.

Helene Høm har hele tiden arbejdet med billedkunst ved siden af, men nu definerer hun sig som billedkunstner:

– Der er en god sammenhæng mellem at bo på Bornholm og at beskæftige sig med noget kunstnerisk. Man har hele vinteren til at fordybe sig og hele sommeren til at være synlig og sælge i, siger hun.

Hvordan vil du betegne dig selv som kunstner?

– Som kolorist, tror jeg. Samtidskunstner. Det er på en måde meget klassisk, for jeg maler billeder med olie på lærred. På den måde er jeg gammeldags, men jeg synes, at det kan noget. Vi lever i en tid, hvor billeder langt hen ad vejen er digitale og forsvinder hurtigt igen. Så er der noget fantastisk ved at male et maleri, som kan overleve i mange hundrede år. Det går imod det meget flygtige i vores tid.

Paul Høm i malerierne

Helene Høm er datter af keramikerne Julie Høm og Bo Kristiansen, og der er flere keramikere i familien. Men det er måske morfaren, Paul Høm, som hun kunstnerisk er mest beslægtet med.

– Flere, der kommer og ser mine udstillinger, bemærker, at de kan se noget Paul Høm i mine malerier. Det er sjovt, for det er ikke noget bevidst. Det er nok noget med, at det er nogle af de ting, jeg har kigget på i hele mit liv, mener Helene Høm.

– Jeg synes stadig, at jeg har meget at lære og udvikle, tilføjer hun.

Du udstiller i øjeblikket "Ukendt land" i Undreværket. Hvad skal der ske derefter?

– Når sæsonen lægger sig, går jeg i gang med malerierne til næste års udstilling. Vi vil gerne sætte Undreværket i stand, og der er en overetage, som vi gerne vil tage i brug. Det vil det kommende år nok også bære præg af. I år var det nyt at være med til at arrangere gadeteaterfestival. Det kommer jeg nok til at være med til igen, for det var faktisk ret sjovt at være en del af, slutter Helene Høm.