De ordblindes hjælper - Kjeld Johansen er død

De ordblindes hjælper - Kjeld Johansen er død
Kjeld Johansens dedikation til at hjælpe mennesker med auditive udfordringer blev hans livskald. Arkivfoto: Berit Hvassum
MINDEORD | Torsdag 3. februar 2022 • 15:32

Bent Peder Holbech og Dorte Bisgaard har skrevet mindeord i forbindelse med Kjeld Vagn Johansens død.


Et liv bedømmes og huskes ud fra, hvad et menneske efterlader sig og hvilke aftryk, der er sat for eftertiden. Kjeld Johansen har overdraget en arv, som alle med en neuropædagogisk tilgang giver ham den største anerkendelse for.

Kjeld Johansens dedikation til at hjælpe børn, unge og voksne med auditive udfordringer, herunder ordblindhed, blev hans livskald. I løbet af sin professionelle karriere hjalp han adskillige, ligesom han uddannede hundredvis af JIAS-behandlere rundt om i verden, hvilket igen påvirkede flere tusinder til forbedret indlæring.

Kjeld vil blive husket som en betydningsfuld person af dem, hvis liv han berørte. Hans arbejde og resultater vil være en hyldest til ham langt ud i fremtiden.

Kjeld Johansen blev født i Hvalsø nær Roskilde i 1937, og han voksede op flere steder på Midtsjælland. I 1954 tog han præliminæreksamen i Tølløse, hvorefter han i ca. 6 år gjorde tjeneste i flyvevåbnet som telegrafist og flyverelev. I 1963 blev Kjeld læreruddannet fra Haderslev Statsseminarium og fik ansættelse på Klemensker skole på Bornholm. Her tog han også egenhændig fat på at renovere gl. Stenbygård i Rø, hvor familien etablerede sig.

Efter flere kurser og et års studium på Danmarks Lærerhøjskole (DLH) blev Kjeld i 1972 ansat som viceskoleinspektør på Søndermarksskolen i Rønne samtidig med ansættelse som timelærer på DLH. Endvidere var Kjeld i en årrække lærerrådsformand for de bornholmske lærere, ligesom han var én af de første regionale konsulenter i Danmarks Lærerforening. I sin karriere har Kjeld også været konstitueret inspektør på Søndermarksskolen, tilsynsførende ved et par friskoler og medstifter af og bestyrelsesformand for naturskolen Grynebækken ved Svaneke. Foruden sit store engagement i skolesystemet var han svæveflyveinstruktør og medvirkede også i flere år som amatørskuespiller i Klemensker Aktørerne, ligesom han de senere år var frivillig filmfremviser i Scala Gudhjem.

Under studietiden i Haderslev fik Kjeld kendskab til elever, der privat fik lydbehandling efter Volfs metode hos seminarielektor Hermann Kleener, hvilket inspirerede og gjorde Kjeld nysgerrig på den ”alternative tilgang”.

Begyndte med lydbehandling

Efter ansættelsen på Klemensker Centralskole i 1963 begyndte Kjeld, sideløbende med sin lærergerning, at tilbyde lydbehandling til elever med læse-staveproblemer. Kjeld var vedholdende omkring sin interesse for hørelsen, og han undersøgte derfor mange børns hørekurver og fandt, hvordan høreprofilen hos meget velfungerende læsere så ud, og med disse erfaringer udvikledes JOHANSENs Individuelle Auditive Stimulation – JIAS, med det formål, at stimulere de specifikke frekvenser, som en elev ikke hører optimalt, for således at påvirke læse-stavefærdighederne hensigtsmæssigt.

I årene, der fulgte, traf Kjeld musiklærer og komponist Bent Peder Holbech, som efter Kjelds anvisninger fremstillede musikstykkerne til JIAS-træningsprogammet. Disse musikkompositioner viste sig endvidere at være effektive til behandling af auditive processeringsvanskeligheder – APD, men også at have en terapeutisk virkning for personer med lydoverfølsomhed.

Behandlingen gennemføres ved daglig at lytte til individuelt tilpasset musik, som styrker opfattelsen af sproglyd men også forbedrer evnen til at sortere i hverdagens lydinferno.

Kjeld søgte inspiration hos internationale lydbehandlere bl.a. ørelæge Alfred A. Tomatis i Paris, og via Sensomotorisk Center i Mjölby, Sverige, der arbejdede med neurofysiologisk træning, fik Kjeld kontakt til psykolog Peter Blythe, stifter af The Institute for Neuro Physiological Psychology/ INPP i Chester, UK., og det lykkedes Kjeld at få en samarbejdsaftale på plads vedrørende auditiv stimulation af hørelsen. Konceptet JIAS opnåede dermed en stor anerkendelse, og herefter tilbydes JIAS nu helt naturligt i forbindelse med INPP´s program verden over. I den forbindelse var Kjeld foredragsholder på konferencer, seminarer og kurser i Skandinavien, Europa, Storbritannien, Irland, U.S.A, Canada og New Zealand. I maj 2016 modtog Kjeld Johansen, som den første, den ærefulde pris; ”Peter Blythe Award for Neuro Development” af organisationen INPP.

Holistisk arbejde

Inspirationen til, hvad der måske kan kaldes holistisk arbejde med indlæringsproblemer, er således hentet flere steder. Mange forskeres idéer er indarbejdet i INPP/JIAS programmet bl.a. indenfor ernæring, motorisk udvikling og beherskelse af primitive reflekser, neurologi, optometri, audiologi tillige med de meget vigtige erfaringer fra lærere ”på gulvet” – lærere som hver dag året rundt ser og arbejder med de ”udfordrede” elever.

Undervejs i forløbet etablerede Kjeld i 1975 Paedacon/Baltic Dyslexia Research Lab ApS, hvis formål var at udgive forskningsresultater og undervisningsmidler. Denne interesse førte langt mere med sig og resulterede i en ph.d. i pædagogik fra Western University i 1984 og efterfølgende en Master of Science-grad i psykologi fra California Coast University i 2001. Begge fuldført som fjernstudie med et gennemsnit på ”A” – den højeste udmærkelse.

I 1989 blev Kjeld livstidsmedlem af The Orton Dyslexia Society – der senere fik navneændring til The International Dyslexia Association (IDA).

En overset faktor

Siden pensioneringen i 2000 har Kjeld helt helliget sig arbejdet med JIAS, hvor han aktivt forsøgte at overbevise det pædagogiske system om, at hørelse og auditiv perception er en særdeles betydningsfuld og oftest overset faktor, når børn slås med at lære eller har adfærdsmæssige problemer.

Kjeld deltog utrættelig i diskussionen omkring læringstilgange og kæmpede for anerkendelsen af hørelsens særlige betydning for sprogtilegnelse og indlæring i forskellige debatfora. Kjeld spidsede altid pennen, når han mødte pædagogisk snæversyn, traditionelle læseteorier uden tanke for perceptionsvanskeligheder og den nationale ordblindetest, der udelukkende bygger på en computerbaseret testprocedure. For Kjeld var det vigtigt at understrege, at omhyggelige undersøgelser af motorik, syn og hørelse burde indgå i enhver vurdering af elever med læse-staveudfordringer.

Skrivelysten og lysten til at formidle fejlede aldrig noget, hvilket resulterede i adskillige artikler og flere bogudgivelser om hørelsen, APD, sprogudvikling og dysleksi. De fleste er publiceret i tidsskriftet SPECIALPÆDAGOGIK, ligesom de mange faglige indlæg med et opråb om det vigtige, nemlig at vurdere sansebearbejdningen hos elever med faglige dysfunktioner, er blevet udgivet i tidsskriftet FOLKESKOLEN.

Af artikler og bogudgivelser kan fremhæves:

”Alternative behandlinger af ordblindhed” (Hedeskov, 1986).

”Lyd, hørelse og sprogudvikling (Åløkke, 1993).

”Hørelse og indlæring”, artikel i SPECIALPÆDAGOGIK, maj 2012.

Forskellige debatindlæg sendt til FOLKESKOLEN, senest omkring det nationale ordblindetestmateriale.

Beskeden af natur

Kjeld var beskeden af natur og absolut gavmild i forhold til at formidle og lære fra sig, så alle kunne udnytte sine potentialer fuldt ud. Han var et åbent og indlevende menneske med et bredt sammensat interessefelt, og han var nysgerrig på samfundsforhold. I samtalen var han lyttende og responderende, hvilket gjorde ham til en behagelig og afholdt samtalepartner.

I forbindelse med uddannelsen af de internationale JIAS-udbydere blev det, ud over det faglige fællesskab, også til et personligt venskab med de enkelte landes National Directors og deres familier.

Der afholdes hvert andet år en international konference for at vidensdele nyttige erfaringer, aftale fælles strategier samt den stadige produktudvikling. Under corona er det blevet til flere zoommeetings.

De sidste 10 år har været præget af et sygdomsforløb, men på trods af tiltagende smerter fortsatte han med, takket være sin stædighed og vedholdenhed, at være aktiv deltagende i det betydningsfulde JIAS-arbejde. Kjeld overdrog indenfor de seneste år sin position som International Director til tale-hørelærer Katrin Sanne i Innsbruck, Tyskland og underviser Wim de Zwart i Herkenbosch, Holland, ligesom han i Danmark videregav sit hverv som National Director til tale-hørekonsulent Dorte Bisgaard, Aalborg.

Selvom Kjeld formelt trådte tilbage, forblev han mentor og rådgiver for alle i JIAS-gruppen til det sidste.

Kjeld vil blive savnet, og vi er beærede over at videreføre hans livssværk.

I taknemlighed og i kærlig erindring – æret være Kjeld Johansens minde.

På vegne af den internationale JIAS-familie,

Bent Peder Holbech og Dorte Bisgaard



FÅ ABONNEMENT