Behandlingen gennemføres ved daglig at lytte til individuelt tilpasset musik, som styrker opfattelsen af sproglyd men også forbedrer evnen til at sortere i hverdagens lydinferno.
Kjeld søgte inspiration hos internationale lydbehandlere bl.a. ørelæge Alfred A. Tomatis i Paris, og via Sensomotorisk Center i Mjölby, Sverige, der arbejdede med neurofysiologisk træning, fik Kjeld kontakt til psykolog Peter Blythe, stifter af The Institute for Neuro Physiological Psychology/ INPP i Chester, UK., og det lykkedes Kjeld at få en samarbejdsaftale på plads vedrørende auditiv stimulation af hørelsen. Konceptet JIAS opnåede dermed en stor anerkendelse, og herefter tilbydes JIAS nu helt naturligt i forbindelse med INPP´s program verden over. I den forbindelse var Kjeld foredragsholder på konferencer, seminarer og kurser i Skandinavien, Europa, Storbritannien, Irland, U.S.A, Canada og New Zealand. I maj 2016 modtog Kjeld Johansen, som den første, den ærefulde pris; ”Peter Blythe Award for Neuro Development” af organisationen INPP.
Holistisk arbejde
Inspirationen til, hvad der måske kan kaldes holistisk arbejde med indlæringsproblemer, er således hentet flere steder. Mange forskeres idéer er indarbejdet i INPP/JIAS programmet bl.a. indenfor ernæring, motorisk udvikling og beherskelse af primitive reflekser, neurologi, optometri, audiologi tillige med de meget vigtige erfaringer fra lærere ”på gulvet” – lærere som hver dag året rundt ser og arbejder med de ”udfordrede” elever.
Undervejs i forløbet etablerede Kjeld i 1975 Paedacon/Baltic Dyslexia Research Lab ApS, hvis formål var at udgive forskningsresultater og undervisningsmidler. Denne interesse førte langt mere med sig og resulterede i en ph.d. i pædagogik fra Western University i 1984 og efterfølgende en Master of Science-grad i psykologi fra California Coast University i 2001. Begge fuldført som fjernstudie med et gennemsnit på ”A” – den højeste udmærkelse.