Christian overtog sin fødegård tidligere end ventet
På søndag slår Gamlevældegård i Østerlars dørene ind til staldene op ved Åbent Landbrug. Christian Koefoed voksede op på gården, der blev hans meget hurtigt, fordi hans far blev syg. I weekenden vil han gerne give folk en oplevelse – og vise en gård, der også gør noget for klimaet.
Hvordan går det med at gøre klar til Åbent Landbrug?
– Der er fuldt drøn på det hele. Alle mand er på at få malet og gøre staldene pæne. Det vil sige mine to fastansatte, en elev og mig selv.
– I morgen kommer der så en masse fra Bornholms Landbrug & Fødevarer og Bornholms Landboungdom og hjælper med for eksempel at hænge skilte og bannere op.
Hvad vil du gerne give publikum med hjem fra Åbent Landbrug?
– Vi vil gerne give folk en oplevelse af at se en landbrugsbedrift med dyr og stalde med deres egne øjne, og vi vil gerne give en rigtig god oplevelse til både børn og voksne. At det ser fint og godt ud.
– Der kommer også til at være en del aktiviteter udenfor, blandt andet med halmballer og korn.
Hvor gammel var du, da du besluttede at blive landmand, og hvad var afgørende for din beslutning?
– Gamlevældegård er en slægtsgård, hvor min far (Flemming Brandt Koefoed) var første generation. Det har altid ligget i blodet, at jeg også gerne ville den vej. Det går tilbage til jeg var 15-16 år, og jeg byggede mig så op til at blive klar, og så gik tingene bare hurtigere end ventet.
– Jeg overtog gården ved årsskiftet 2020. Der var jeg vel 26 år, så jeg blev tidligt selvstændig. Min far havde fået konstateret kræft et halvt år forinden, og han gik bort fem dage efter, at jeg havde overtaget.
Din far nåede at se, at du førte gården videre?
– Ja, han var til stede og også til stede mentalt på skiftedagen. Men han havde det skidt og havde smerter, så der var ikke megen glæde ved det.
Overvejede du nogensinde at gå en anden vej?
– Ja, militærvejen. Jeg var også meget interesseret i forsvaret og især det her med at presse sig selv og finde en løsning, også når der ikke var andre muligheder.
– Jeg var værnepligtig og gruppefører ved Gardehusarregimentet, og sergentuddannelsen var også på tale. Landbruget trak bare mere.
– Ellers var jeg måske blevet soldat. Hvis jeg havde haft forældre med et mere almindeligt job. Landbruget har jo altid været der for os som børn, og vi har aldrig kedet os. Det var i hvert fald ikke noget, som man skulle sige, for der skulle bestilles noget.
– Hvis min far ikke havde fået kræft, havde jeg nok købt en anden gård. For det trak meget at have sit eget. Også selvom det også kan være hårdt og meget frustrerende.
Klimakrisen betyder, at du bliver landmand på en anden måde, end din far var. Hvad tænker du om landbrugets rolle og ansvar, og hvad gør du selv?
– Jeg tænker, at det er utrolig spændende. Rigtig mange af de grønne initiativer er der også god økonomi i.
– Jeg har lige fået solceller op på mine stalde. Det dækker 60 procent af mit forbrug, og her i sommer har jeg faktisk haft 100 procent grøn strøm og også leveret lidt til netværket. Jeg tænker da også, at min næste arbejdsbil bliver en elbil.
– Min traktor kører stadig på diesel, men med en ny teknologi, så den forurener mindre. Og nu hvor vi kan få kort over markerne fra satellitter og se præcis hvor der er ukrudt, kan det næste blive spot-sprøjtning, hvor vi måske kan spare op til 90 procent af vores pesticider. Kunne vi reducere bare 50 procent, vil det også være rigtig interessant.
– Jeg har også skiftet det meste af mit staldlys ud med LED. Vi brænder for innovation, og landbruget har mange løsninger, der virkelig kan bidrage med noget.
Hvad går tiden med, når du ikke arbejder?
– Den går med familien. Med min hustru og vores tre børn på 8, 5 og 3 år. Og med at se, om vi kan få det hele til at spille sammen.
– Til efteråret bliver det så jagt og fællesskabet med kammeraterne.
Christian Koefoed
31 år, gårdejer på Gamlevældegård i Østerlars
Født og opvokset på Bornholm
Udannet faglært landmand, produktionsleder og agrarøkonom
Gift med Line, far til tre børn
Folkeskolen er det vigtigste


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration