Cavling-vinder og operaelsker fra Arnager

Cavling-vinder og operaelsker fra Arnager
Jens Jørgen Espersen. Foto: Jens Dresling, Politiken
MINDEORD | Torsdag 19. oktober 2023 • 19:00
MINDEORD | Torsdag 19. oktober 2023 • 19:00

Tidligere journalist Jens Jørgen Espersen slap aldrig forbindelsen til Skyttegård og Bornholm.

Den tidligere Cavling-vinder Jens Jørgen Espersen døde 5. oktober i en alder af 80 år.

Jens Jørgen Espersen var lillebror til tidligere justitsminister Ole Espersen. Han modtog Cavlingprisen i 1988 for at afdække den såkaldte Thorotrast-skandale.

Jens Jørgen Espersen blev født på Skyttegård i Arnager, som lillebror til tidligere justitsminister Ole Espersen. Ole Espersen gik bort i 2020 i en alder af 85, og der er i dag ikke så meget familie tilbage på Bornholm. Men Ole Espersens enke, Birgit Espersen, bor i Rønne.

– Hende besøger vi, hver gang vi er på Bornholm, siger Agnete Espersen.

Hun og Jens mødte hinanden i 1967 på et pensionat i Solrød.

– Han havde kørt rundt i en ombygget Folkevogn i to år og havde blandt andet været i Mellemøsten. Med sig havde han en rejsegrammofon, og så sad han ude i ørkenen og hørte Maria Callas, fortæller Agnete Espersen, der beskriver sin mand som meget stor fan af mad, vin og opera.

Ville ikke være landmand

Jens Jørgen Espersen hjalp til på gården som dreng, og hans far, Hans Peter Espersen, mente, at Jens skulle være landmand.

Men Jens ville hellere være journalist, og den idé fik opbakning fra hans mor, Karen, der var landmandsdatter fra Stevns. Agnete Espersen fortæller, at hendes mand var uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole, da hun mødte ham, men inden da havde han arbejdet på en avis i Esbjerg og som freelancer.

– Han skrev til forskellige aviser, blandt andet Bornholms Tidende, husker Agnete Espersen.

Da de to blev gift i 1970, var de flyttet til Frederiksberg. I 1972 og 1974 blev de forældre til Trine og Tobias, der tilsammen har tre børnebørn.

Thorotrast og det hemmelige arkiv

I 1987 blev Jens Jørgen Espersen kendt i den brede offentlighed, da han skrev en række artikler om det radioaktive røntgenkontraststof Thorotrast, som lægerne anvendte, selv om de vidste, at det var kræftfremkaldende.

Jens Jørgen Espersens dækning af sagen satte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet var nødvendigt for lægerne at anvende Thorotrast. Han afslørede blandt andet, at der i sundhedsvæsenet er et hemmeligt arkiv over personer, som er behandlet med Thorotrast.

Jens Jørgen Espersen, der gennem mange år var ansat som journalist på Ritzau, modtog i 1988 Cavlingprisen med begrundelsen:

"For med sin skarpsindige journalistik at have fremdraget den indtil november 1987 upåagtede Thorotrast-sag, som han med stor ihærdighed har afdækket i alle detaljer, trods stor modstand fra implicerede myndigheder".

Thorotrast-skandalen er i 2002 blevet skildret i filmen "At kende sandheden" af filminstruktøren Nils Malmros.

Besøgte Bornholm to gange årligt

Udover at være passioneret operaelsker, var Jens Jørgen Espersen som nævnt meget glad for vin af god kvalitet.

– Vi havde på et tidspunkt en vinforretning i kælderen under vores lejlighed. Men den blev lukket af kommunen, og så drak vi vinen og købte en båd, som vi havde i 30 år, fortæller Agnete, der beskriver sin mand som et helt specielt menneske.

– Som min søn sagde til bisættelsen: Han var lidt af en terrier, når han bed sig fast i noget. Men han var også et fantastisk kærligt menneske, både over for børnene og mig. Jeg tror aldrig, der er nogen, som har fået så mange blomster som mig, siger Agnete Espersen, der kan se tilbage på 53 års ægteskab med et hav af rejser og oplevelser i hele verden.

Jens Jørgen Espersen gik på pension i 2000. Han bevarede hele livet tilknytningen til sit barndomsland. I 1980 blev skoven på vandsiden af Sdr. Landevej stykket af fra Skyttegård og overdraget til Jens Jørgen Espersen og hans bror, da forældrene gik bort. Det fælles hus har været omdrejningspunkt for mindst to årlige besøg, og drengen fra Skyttegård nåede også at besøge Bornholm en sidste gang i år.

– Vi var ovre i foråret, og det er jeg meget taknemmelig for. Hver gang vi var der, skulle Jens ned i skoven. Det betød meget for ham at komme derover.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT