Bruger løb som mental meditation

Bruger løb som mental meditation
Pia Folsing, 40 år, nyder stadig at løbe.
DAGENS NAVN | ABONNENT | 24. JUL 2023 • 05:30
Af:
Mette Holm Hansen
DAGENS NAVN | ABONNENT
24. JUL 2023 • 05:30

Som klinisk underviser på Psykiatrisk Center København består bornholmeren Pia Folsings arbejde i at give og facilitere indsigt i sammenhængen mellem krop og sind. Som tidligere eliteløber ved hun, hvad daglig træning kan gøre, og den indsigt bruger hun også i sit arbejde.

Du er født og opvokset på Bornholm, hvor tit besøger du øen?

– Jeg kommer til øen minimum to gange om året, men gerne oftere. Min barndomsveninde er flyttet tilbage med hendes familie, så dem besøger vi gerne. Jeg elsker at deltage i trailløb, især Salomon Hammertrail er et eftertragtet og fantastisk løb om vinteren og foråret, som jeg stiler efter at deltage i, når det er muligt. Mine drenge har været på øen flere og ved, hvor jeg kommer fra. Vi holder sommerferie på øen hvert andet år, hvor vi nyder de skønne campingpladser og naturen.

Inden du fik børn, var du langdistanceløber i danmarkseliten, hvor meget fylder den interesse i dag?

– Sidste år blev jeg nr. 2 ved DM kort trail ved Salomon Hammertrail 30 km, hvilket var en fantastisk oplevelse for mig. Jeg har ikke været konkurrenceløber i mange år grundet turbulente graviditeter, men hele tiden holdt mig i gang. Så at opleve et dansk mesterskab på øen og komme på en podieplads var bare en fed oplevelse! Jeg har desværre været skadet siden oktober sidste år og ikke konkurreret i år.

Trailløb er en ny interesse, hvorfor?

– Det var faktisk en 10 km tur ved Hammertrail tilbage i januar 2020, der virkelig vækkede min kærlighed for trail. Trods coronatiden, så var der jo ingen, som kunne afholde en fra at komme i skoven, hvilket var en fantastisk befrielse. Men jeg trådte også hurtigt ind i en løbeverden, hvor der bliver løbet langt – meget længere end tidligere. På grund af den afveksling trails giver, så har jeg virkelig fundet lysten og glæden ved at deltage i konkurrencer igen.

Hvordan planlægger du job, træning og familie – altså får det hele til at gå op i en højere enhed?

– Personligt er det noget helt andet for mig at løbe i dag. Konkurrencegenet lever til fulde fem i mig, men i dag er der bare også meget andet, der fylder i mit liv – noget der betyder langt mere end konkurrence og være god. Min familie, mine børn. Faktisk kæmper jeg lidt med en omvendt dårlig samvittighed – før i tiden kunne jeg have dårlig samvittighed, hvis jeg ikke fik trænet, nu kan jeg få dårlig samvittighed over at tage ud og løbe. Dog har familien efterhånden også forstået, at det klart er bedst at give mig tid og rum til at få min løbetur, for så er jeg også bare en meget bedre mor.

Hvordan får du tid til at træne i det daglige, og hvor meget træner du?

– Jeg forsøger at planlægge træningen, så det går mindst muligt ud over familietiden. Men de bliver også hevet med ud og heppe, forsøges at lokkes til børneløb ind imellem. Men når jeg er til race på øen, er jeg hos min veninde og nyder selv-tiden og har fokus på racet. Dog har jeg efter mange år også nu fået overbevist min mand om, at løb jo er ret så lækkert, så vi er begyndt at dele denne passion.

Du arbejder som underviser, hvor meget præger det din indstilling i din undervisning?

– At være fysisk aktiv er grundlæggende enormt vigtig for menneske. I dag arbejder jeg med studerende, hvor min opgave grundlæggende består i at give og facilitere til indsigten i sammenhængen mellem krop og sind – og hvad bevægelse betyder for det hele menneske. Her arbejder vi meget med den mentale tilstand og have en god kontakt til kroppen. Når man bliver psykisk sårbar eller sindslidende kan mange opleve at miste kontakten til kroppen og ikke kunne gøre de ting, man egentlig gerne vil med sin krop, hvilket bare skaber den onde cirkel. Jeg bruger selv løbet som mental meditation og vejen til at mærke kroppen, især denne kærlighed for løb og bevægelse generelt vil jeg meget gerne give videre.

Hvad er det daglig træning kan?

– Jeg tror på kontinuerlig træning virkelig kan noget – også selvom det ikke er hård træning. Jeg har i hvert fald selv oplevet igennem mange op og nedture, at en løbetur på blot 5 km kan gøre en forskel – både mentalt som fysisk.

Pia Michelle Elgaard Folsing

40 år

Uddannet fysioterapeut, klinisk underviser på Psykiatrisk Center København

Bor i Farum

Gift på 12. år med Christian

Sammen har de to drenge på 7 og 10 år


 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT