Bornholms ældste holdt fødselsdag: Så gammel er hun

Bornholms ældste holdt fødselsdag: Så gammel er hun
Erna Kofoed fyldte 105 år i onsdags og er Bornholms ældste indbygger. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 28. MAJ 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. MAJ 2022 • 05:30

Erna Kofoed holdt onsdag 105 års fødselsdag i sit sommerhus i Sose.


Det er en tradition, at den nærmeste familie samles i sommerhuset i Sose, når Erna Kofoed fylder år. Så det blev der ikke ændret på, da hun som Bornholms ældste fyldte 105 år i onsdags.

Det er også en tradition med godt vejr på Erna Kofoeds fødselsdag, så solen strålede smukt ind på det lille idylliske sommerhus, hvor hun havde samlet sine fire børn, Ejnar, Arne, Britta og Peter, svigerbørn og en niece til frokost. Denne gang skulle det bare være de nærmeste. Hun er ikke længere til at holde stor fødselsdag med mange gæster, som da hun fyldte 100 og holdt fest i Aakirkebyhallerne.

Erna Kofoed har også taget lidt af fysisk, men hjernen er stadig skarp, og hun er hurtig til at tage styringen, da Bornholms Tidendes udsendte har slået sig ned ved siden af hende:

– I skal ikke gøre det langt, siger hun.

– Du ser frisk ud, for hundan, udbryder journalisten.

Erna Kofoed bryder ud i latter, hvilket hun har let for.

– For hundan. Det sagde min mand så ofte, siger Erna Kofoed, der måtte kæmpe med at forstå det bornholmske, da hun flyttede til øen i begyndelsen af 2. verdenskrig.

Fra Nordjylland

1. verdenskrig rasede stadig, da Erna Kofoed blev født i Fjerritslev i Nordjylland i 1917. Hun holdt af at gå i skole, men ellers blev barndommen præget af, at moren døde, da Erna kun var halvandet år, stedmoren, da Erna var 11, og faren, da hun var 16. Det resulterede i, at hun tidligt flyttede hjemmefra og måtte bære savnet af sine søskende.

Erna Kofoed var først blevet sendt i huset i Sønderborg, hvor hun også kom til at arbejde på et sømandshjem. Hun kom senere på husholdningsskole i Haslev på Sjælland og blev kokkepige på Haslev Håndværkerskole. Det var her, at Erna mødte bornholmeren Louis Kofoed, der var i gang med at uddanne sig til tømrer.

Det unge par flyttede til Bornholm og købte Lobbæk Byggeforretning, som Louis Kofoed drev fra 1940 til 1976, hvor han overdrog virksomheden til sønnen Ejnar.

Erna Kofoed passede firmatelefonen, huset og de fire børn. I perioder havde Erna og Louis Kofoed også lærlinge og svende på kost, så der var nok at se til.

 

Erna Kofoed har let til latter, og journalisten må skynde sig at få noteret endnu et "guldkorn" på blokken. Foto: Berit Hvassum

 

Glad og taknemmelig

Erna og Louis Kofoed nåede at være gift i over 60 år, inden Louis Kofoed døde i 2001. To år efter flyttede Erna Kofoed ind i en andelsbolig i Nylars, hvor hun stadig bor. En bolig, der i øvrigt er bygget af hendes ældste søn, Ejnar, hvilket hun er godt tilfreds med.

– Jeg er taknemmelig for, at jeg får lov at være så rask, og jeg vil gerne sende en hilsen til hjemmehjælperne, der skal have en stor tak, siger Erna Kofoed.

105 års fødselaren får hjælp til at få støttestrømper på og af og til at komme i bad en gang om ugen. Hun får gjort rent hver 14. dag. Hun er i det hele taget glad og taknemmelig for den hjælp, hun får. De to sønner, der bo på Bornholm, Ejnar og Arne Toft Kofoed, besøger moren på skift og handler ind for hende, ligesom datteren Britta Kofoed ofte tager turen hjem fra Sjælland og bor nogle dage hos moren.

– I gamle dage var mor meget tilbageholdende, men hun er blevet mere selskabelig med alderen. Når Britta kommer, bliver der gerne inviteret gæster til lagkage, fortæller Arne Toft Kofoed.

Born Trans kommer med den varme mad, og her sætter Erna Kofoed især pris på sovsen, røber hun.

Hun er også glad for naboerne i Baneparken, hvor flaget er blevet hejst på Ernas fødselsdag.

– Jeg hører ikke til de ensomme ældre, siger hun.

 

Erna Kofoed har fået lykønskningstelegram fra dronning Margrethe. Dronningen sender lykønskninger til borgere, der fylder 100, 105 og 110 år, og ved diamantbryllup (60 år) samt ved krondiamant- (65 år), jern- (70 år) og atombryllup (75 år). Foto: Berit Hvassum

 

Vi tager til Sose

"Vi tager til Sose" hedder det tit i familien, og det betyder, at man tager i sommerhuset i Sose. Det har familien haft siden 1952, og det lå oprindelig neden for skrænten, meget tæt på havet. Men det var ikke lovligt, så på et tidspunkt blev det slæbt op over skrænten til den nuværende placering.

– Mor har stadig brugsretten til sommerhuset, så når nogen i familien gerne vil låne sommerhuset, ringer de ikke til os søskende for at spørge, men til mor for at spørge, om huset er ledigt, fortæller Arne Toft Kofoed.

 


1917

Erna Kofoed blev født den 25. maj 1917 i Fjerritslev i Nordjylland.

Af historiske begivenheder fra det år kan nævnes:

Zarstyrets fald i Rusland og Oktoberrevolutionen, hvor Lenin kommer til magten.

1. verdenskrig (1914-1918) er i gang. De første amerikanske tropper kommer til Frankrig for at kæmpe side om side med Frankrig og Storbritannien imod Tyskland.

Danmark var neutral under 1. verdenskrig, men mere end 30.000 dansksindede sønderjyder var i tysk krigstjeneste, eftersom Slesvig, hertugdømmet mellem Kongeåen og Ejderen, var under tysk herredømme i årene 1864-1920. Cirka 5.000 døde.

Krigen medførte en betydelig politisk social og politisk uro i Danmark, hvor der også var varemangel.

Spionen Mata Hari bliver dødsdømt og henrettet.

Finland erklærer sig uafhængigt af Rusland, og Lenin anerkender Finland som et selvstændigt land.

I Erna Kofoeds levetid er Danmarks befolkningstal næsten blevet fordoblet – fra cirka tre millioner til knap 5,9 millioner.

De blev også født i 1917:

Raymond Burr (død i 1993).

Tove Ditlevsen (død i 1976).

Indira Gandhi (død i 1984).

John F. Kennedy (død i 1963).

Bodil Kjer (død i 2003:

Otto Leisner (død i 2008).

Vera Lynn (død i 2020).

Dean Martin (død i 1995).

Lise Nørgaard (fylder 105 år den 14. juni).

 

Husker alle fødselsdage

Hvad får du dagene til at gå med i Nylars?

– Jeg har tidligere læst meget. Men det kan jeg ikke mere. Jeg ser ret meget fjernsyn – krimier, engelske serier og boligprogrammer.

Erna Kofoed har helt styr på familien, som nu også tæller otte børnebørn og 12 oldebørn.

– Hun kan huske alle fødselsdage, og der bliver sendt kort ud til alle fødselarerne, og hun sender 25 julekort ud hvert år, siger Arne Toft Kofoed.

Erna Kofoed styrer samtalen i en anden retning:

– Jeg er ikke bange for at dø. Jeg er en lille smule bange for, hvad jeg skal igennem, inden jeg dør. Men jeg tror på, at Gud vil hjælpe mig igennem det.

– Og så er der ikke så stort meget mere, tilføjer Erna Kofoed og indikerer, at nu må det være slut med det fødselsdagsinterview.

Frokosten skal på bordet.

Den nærmeste familie samlet om 105-årige Erna Kofoed ved sommerhuset i Sose. Fra venstre er det Peter Toft Kofoed, Pernille Vester, Ejnar Toft Kofoed, Birgith Toft Kofoed, Arne Toft Kofoed, Vera Kofoed, Kirsten Hansen og Britta Toft Kofoed. Foto: Berit Hvassum