Alle kan komme på afveje

Alle kan komme på afveje
Knud Henning Hansen, Bølshavn, fylder 80 den 7. november. Foto: Anette Vestergaard
Mandag 6. november 2023 • 05:30
Mandag 6. november 2023 • 05:30

Tidligere sognepræst og provst i Østre Provsti, Knud Henning Hansen, Bølshavn, fylder 80 år den 7. november.

Mennesket er på afveje, siger Knud Henning Hansen. Han blev født i Bølshavn som søn af Marie og Albert Hansen og bor i dag i det samme hus, som han voksede op i, på den klippefyldte strækning mellem Bølshavn og Listed. Da moren gik bort i 2000, flyttede Knud Henning Hansens søster ind i barndomshjemmet med den vidunderlige udsigt over klipperne og havet, indtil 2008, hvor Knud og Elsa overtog.

Knud Henning Hansen voksede op sammen med fire søskende og gik i skole i Listed, Svaneke og Østermarie.

– Jeg gik ud af syvende klasse i 1958. Og jeg har aldrig glædet mig så meget til en sommerferie som der. Men så havde min far aftalt med Bornholms Maskinfabrik, at jeg skulle være arbejdsdreng og starte mandag klokken 6.30.

En hel verden fløj mig forbi

Efter et halvt år på maskinfabrikken og et halvt år på efterskole blev Knud ansat i keramikfabrikken Søholms malerstue i Rønne, hvor han malede porcelæn sammen med 18 damer. Derefter fik han en læreplads i Svaneke og blev udlært som bygningsmaler i 1964.

Da han var færdig som værnepligtig på kasernen i Rønne, tog den nyuddannede bygningsmalers liv en helt ny drejning, da han blev ansat som soldaterhjemsassistent på soldaterhjemmet i Rønne. Her gik det op for Knud Henning Hansen, at der manglede noget i hans liv.

– Mine venner på soldaterhjemmet havde enten studentereksamen eller en højere uddannelse, og jeg kunne godt høre, når de snakkede, at der var en hel verden, som fuldstændig fløj mig forbi. Jeg havde ikke læst en bog på det tidspunkt.

Efterfølgende drog Knud Henning Hansen til København og tog først realkursus og så HF, hvor han valgte kunst som tilvalgsfag. På opfordring fra en inspirerende lærer meldte Knud Henning Hansen sig ind på højt niveau, og det frø, der blev sået på Søholm, voksede og blev til en glæde ved at male akvareller, der har fulgt ham hele livet.

Minikonfirmander og fyldte kirker

I 1968 blev Knud Hennning Hansen gift med Elsa Munch fra Nexø.

I 1973 blev han optaget på teologistudiet ved Københavns Universitet. Den religiøse interesse havde han med sig hjemmefra, men det var ikke umiddelbart planen, at Knud Henning Hansen skulle være præst.

– Det var interessen for det teologiske fag, der drev mig. Der var to ting, som jeg var utrolig optaget af, og det var teologi og kunst.

Det endte alligevel med, at præstegerningen blev hans kald. Efter to år som sognepræst i Nygårdskirken i Brøndby blev Knud Henning Hansen i 1985 præst i Østerlars og Gudhjem kirke.

Med sig hjem bragte parret deres tre sønner, Christian, som i dag er gymnasielærer i musik og religion, Uffe, som er arkitekt, og Nicolai, som var jazzmusiker.

– Ham mistede vi i 2017. Vi har fire børnebørn på 26, 24, 21 og 11 år, siger Knud Henning Hansen.

Knud Henning Hansen var sognepræst i 24 år og fra 1999 tillige provst i Bornholms Østre Provsti. Han gik på pension i 2009, to år efter Bornholm blev samlet i et provsti. Han fremhæver blandt andet arbejdet med minikonfirmanderne som en stor glæde.

– Minikonfirmanderne går i 4. klasse, og de har ikke de der forbehold, som større børn har. De tegnede billeder og var meget optagede af det, og jeg involverede dem ofte i mine familiegudstjenester og brugte deres tegninger i kirken, husker Knud Henning Hansen.

Luther var en moderne mand

De 15 år der er gået, siden Knud Henning Hansen gik på pension, er fløjet forbi.

– Pensionisttilværelsen har været fantastisk god. Jeg fik kræfterne igen. Så meget at jeg gennemsnitligt har haft to gudstjenester om måneden som vikar, siden jeg gik på pension, siger Knud Henning Hansen, der også har tid til at holde foredrag og male og læse skønlitteratur.

Ofte synger Knud Henning Hansen for til sangarrangementer, hvor omdrejningspunktet er Højskolesangbogen, og den tidligere sognepræst er da også glad for Grundtvig. Men det er Luther, der står hans teologiske hjerte nærmest.

– Luther var meget optaget af at formidle. Han var en meget moderne mand, han var optaget af samtidskultur- og kunst. Han brugte tidens melodier, når han skrev salmer, og forsynede sine skrifter med samtidens træsnit. Han tænkte, at man skulle bruge det, der var kendt i tiden, for at få folk med.

Den fortabte søn

En af de tekster, der står stærkest for Knud Henning Hansen, er fortællingen om den fortabte søn.

– I den tekst kommer det frem, at Gud tager os til sig, også selv om vi har været på afveje. Sønnen rejser ud, og det hele går i kage for ham, han ødsler alt, hvad han har fået, væk. Da han vender hjem, ser faren ham på lang afstand, der kommer skvadderhovedet af en søn tilbage. I stedet for at blive vred, løber han ham i møde og siger til sine folk, nu skal vi slagte fedekalven. Nu skal der festes. Og samtidig ser han tingene i øjnene: at sønnen, han er et skvadderhoved. Det er et af Lukas-evangeliets stærkeste tekster. Vi er alle på afveje. Men der er altid tilgivelse at hente.

Fødselsdagen fejres på Fyn.


Andetræk ved Gyldensåen. Knud Henning Hansen, 2022.

 


Råger ved aften. Knud Henning Hansen 2022.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT