'Afmålt iværksætter' investerer i bornholmsk gin

'Afmålt iværksætter' investerer i bornholmsk gin
DAGENS NAVN | Torsdag 3. august 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | Torsdag 3. august 2023 • 05:30

Thomas Haderup, der har en fortid som topchef i erhvervslivet, kalder sig selv en forsigtig investor. For tre år siden blev han partner i Bornholm Distillery og tilbringer stadig mere af sin tid i Vang.

Hvad er din historie med Bornholm?

– Min kone og jeg købte et gammelt træhus fra 1933 i Ringebakkerne for ti år siden, et meget dejligt sted. Der er vi det meste af sommeren, medmindre min kone skal arbejde. Hun tekster opera, blandt andet for Opera Hedeland.

Hvad var din vej ind i en bornholmsk virksomhed?

– For tre-fire år siden blev jeg af en ven introduceret til det der dengang hed Østersøens Brænderi. Jeg købte en rabarbergin i Torvehallerne og gik lidt rundt i Martin Kofoeds destilleri og syntes, det så meget spændende ud.

Og hvad sket der så?

– Efter noget tid tog jeg kontakt til Martin og spurgte, om han havde brug for en partner eller en investor. Han var meget alene på det tidspunkt og havde lige sagt sit job op.

Hvad var vigtigt for dig, da du traf det valg?

– For det første var det min opfattelse, at det var gode ting, han lavede. Martin har en meget professionel tilgang, han er god til at smage og god til at sætte tingene sammen. Han havde sagt sit job op og var villig til at gøre noget ud af det. Og så kom vi meget godt ud af det med hinanden. For mig var det også vigtigt at være involveret i nogle ting på Bornholm. Jeg har en baggrund som direktør og medejer af en industriel virksomhed, hvor jeg solgte min andel for 15 år siden.

Du havde altså et begrænset kendskab til fremstilling af spiritus?

– Ja, det havde jeg. Men en af mine gamle kammerater sidder i bestyrelsen i Svaneke Bryghus, og jeg tænkte, at han nok kender markedet, hvis vi skal lidt bredere ud. Så det har vi trukket lidt på.

Hvad er din rolle ellers i Bornholm Distillery?

– Det er at være med til forretningsudvikling, understøtte markedsføring, kigge på de forskellige muligheder. Martin er direktør og står for driften.

Er det en god forretning at producere gin?

– Ikke så god som det har været. Enhver provinsby har i dag et eller to destillerier, så markedet er svært. Der er stor konkurrence. Og gin er ikke så hypet mere, som det var for tre-fire år siden. Så vi er i fuld gang med at udvikle nye produkter. Næste år starter vi en whiskyproduktion og så har vi også en række andre produkter som honningsyp, økologisk vodka, og en kaffelikør, som vi laver i samarbejde med Brian Buchwald, en taffelakvavit, lavet i samarbejde med Gaarden, og en gin, som vi laver med sammen Kadeau, der høster råvarerne.

– Og så laver vi en bitter, Rubin, som efter min mening giver en rigtig god spritze sammen med en frugtig tonic.

Hvor meget tid bruger du på destilleriet og hvor mange er I?

– Jeg bruger nok cirka fem timer om ugen. På destilleriet har vi Magnus i produktionen og Vivi som sidder med markedsføringen. Vi har i øvrigt skrevet kontrakt, så jeg kan godt sige, at vi kommer ind hos en større kæde til efteråret. Jeg vil helst ikke sige hvem det er, før det er helt på plads. Men der er lidt godt på vej.

Hvor ligger I prismæssigt?

– Vi er ikke de allerdyreste på markedet, men det er et relativt dyrt produkt, så det skal være folk der går op i gode ting, sådan lidt gourmet.

Vil du betegne dig selv som iværksætter?

– Både og. Jeg er ikke serieiværksætter, men jeg har været med i mange forskellige projekter, også opstarter. Blandt andet elektroniske sparegrise, cykellygter og høretelefoner, som jeg har arbejdet en del med. Det har været alt muligt forskelligt. I mange år arbejdede jeg i en virksomhed, som jeg blev medejer af som 27-årig. Det der interesserer mig er udviklingsprocesser. Jeg investerer også i ejendomme i mindre skala. Jeg vil nok kalde mig en afmålt iværksætter.

Hvad med dit lokale engagement i Vang?

– Jeg er begyndt, at involvere mig mere i lokalsamfundet i Vang. Jeg har anskaffet mig en lille trollingbåd med hjælp fra en tidligere fisker. Og jeg er kommet med i havnebestyrelsen i Vang Havn, som er en privat havn. Det er et rigtig fint og hyggeligt lokalmiljø med mange meget engagerede mennesker.

Thomas Haderup

Alder: Bliver snart 62

Hobbies: Cykler, fisker, svømmer og fotograferer - kører MTB hver dag, stort set

Bopæl: Østerbro og Vang

Ingeniør fra DTU og HD fra CBS

Civilstatus: Gift med Kamilla Pontoppidan Haderup, sammen har de sønnen Mads på 26



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT