Vandmysterium i Østerlars opklaret

Vandmysterium i Østerlars opklaret
I weekenden gik Østerlars Vandværk på jagt efter et markant merforbrug. Svaret gemte sig i byens østlige udkant. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
MILJØ | Tirsdag 16. januar 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | Tirsdag 16. januar 2024 • 05:30

Østerlars Vandværk overvejer at investere i et system, der kan alarmere, når der er et markant øget forbrug hos værkets kunder.

I overført betydning begyndte alarmklokkerne at ringe, da Østerlars Vandværk i weekenden registrerede et øget forbrug på omkring 30 kubikmeter på et døgn, hvilket svarer til cirka 30.000 liter. For at løse mysteriet gik bestyrelsesformand Henning Nielsen i aktion på vandværkets primære kanal til hurtig kommunikation til hele byen, facebookgruppen Østerlars.

"I bedes kigge efter, om der er vand, der løber, det kan ses på vandmåleren. Det kan også ses udenfor, hvis der pludselig er vand i større mængder, omkring hvor I bor", lød beskeden.

Mysteriet blev ikke mindre af, at vandværket i første omgang troede, at merforbruget lå fra byens tidligere hotel på hjørnet af Gudhjemvej og Stavsdalvej og vestpå for senere at opdage, at det faktisk lå fra Nybrovej og ud mod Østermarie, Kjeldseby og Åløsevej.

Som nævnt ringede alarmklokkerne i overført betydning, og det er en del af udfordringen, når Østerlars Vandværk opdager et forbrug, der er større, end det bør være. Der er nemlig ikke nogen egentlig alarmklokke.

– Vores kasserer kan løbende se på de meldinger, der kommer ind fra vandmålerne, hvor det er henne, siger Henning Nielsen.

Søger næsten i blinde

Det foregår ved, at kassereren gennemgår samtlige målinger, og det er en langsommelig proces, fortæller formanden.

– Det kan vi ikke leve med, at det næsten er at søge i blinde nogle gange. Vi er afhængige af, at folk er meget opmærksomme, kigger efter og ringer ind, siger Henning Nielsen.

I sådanne situationer er gruppen på Facebook god. Mange i Østerlars og dermed mange af vandværkets kunder er tilmeldt, så det er en hurtig forbindelse ud til folk. Ifølge Henning Nielsen er østerlarsboerne gode til at holde øje, men vandværkets bestyrelse overvejer alligevel en anden fremgangsmåde, fortæller formanden.

– Vi skal snart have bestyrelsesmøde, hvor vi skal tage de ting op. En af de ting, vi har på programmet, er, om vi kan få vores vandmålere til at give en direkte alarmering, så det pinger hos kassereren, som sidder med alle de overvågninger, siger han.

Da Tidende taler med ham, har en måling foretaget klokken 6.30 om morgenen vist et overforbrug på 150 kubikmeter i døgnet, og vandværket er i fuld gang med at finde ud af hvor og hvorfor.

– Vi har en vandværkspasser, som følger meget godt med i det og giver besked, siger formanden.

Mulig løsning i Roskilde

Ligesom i weekenden ville opgaven være lettere, hvis vandmålerne kunne give direkte besked. Et sådant system satser bestyrelsen på. Den skal bare finde ud af, hvilket der er det rigtige for Østerlars Vandværk.

– Vi går i de tanker, at vi skal have bedre tilbagemelding fra vores vandmålere, så alle os, der arbejder med det i det daglige, har mulighed for at gå ind og gøre det, siger Henning Nielsen.

Den 26. januar holder Danske Vandværker fagmesse i Roskilde med deltagelse af alle, som har noget med vandforsyning og måling at gøre.

– Der er blandt andet et foredrag om en ny metode til at koble vores målere på et system, der kan informere brugerne direkte, hvis deres måler viser, at de bruger for meget vand. Det er stadigvæk så nyt for os, at vi bliver nødt til at undersøge, om det er noget, vi kan bruge, lyder det fra Østerlars Vandværks formand.

I sidste ende viste det sig, at forklaringen på weekendens øgede forbrug skulle findes hos byens varmeværk, som fyldte sin vandbeholder op.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT