Staten spændte ben for Bornholms Havvind – minister skal forklare afslag

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard skal endnu en gang forholde sig til Bornholms Havvind, som i oktober fik afslag på at gå videre med planerne om en folkeejet havvindmøllepark.
For halvanden måned siden modtog Bornholms Havvind et brev fra Energistyrelsen, som afviste en ansøgning om tilladelse til at foretage en forundersøgelse af den folkeejede havvindmøllepark, som fællesskabet ønsker at opføre sydøst for Nexø. Afslaget skete blandt andet med henvisning til den i sommer vedtagne havplan, hvor det pågældende område er udlagt til generel anvendelse, ikke til vedvarende energi. Det samme har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) lagt vægt på i en skriftlig kommentar til Tidende. Samtidig understregede han, at det er upassende at bede ham om at bøje reglerne for Bornholms Havvind. Men dermed er sagen ikke slut – heller ikke for ministeren.
Enhedslisten EU-ordfører, Søren Søndergaard, har via Folketingets europaudvalg stillet et spørgsmål til Lars Aagaard om afslaget til Bornholms Havvind og grundlaget for det.
Konkret har Søren Søndergaard bedt om en redegørelse for, om Bornholms Havvind ville kunne opnå godkendelse under åben dør-ordningen, såfremt Danmarks Havplan blev ændret, så områderne havde udlæg i denne, eller om EU's statsstøtteregler fortsat ville forhindre en godkendelse.
– For mig virker det umiddelbart helt besynderligt, at Bornholms Havvind har fået nej til sit havvindmølleprojekt. Vi står med en klimakrise, som skriger på handling. Her har vi så et projekt, der kunne bidrage positivt til den nødvendige grønne omstilling, og som ovenikøbet er lokalt forankret. Det er jo netop sådan nogle projekter, vi skal have flere af. Alligevel får det så et nej, fortæller Søren Søndergaard til Tidende, om hvorfor han har bragt sagen op overfor ministeren.
Roden til problemet
Afslaget til Bornholms Havvind bunder også i, at myndighederne har vurderet, at statens åben dør-ordning er ulovlig i henhold til EU-retten. Ordningen skulle give private markedsaktører mulighed for at tage initiativ til at etablere havvindmølleparker, men den blev stillet i bero i februar. Fordi Energistyrelsen både henviser til havplanen og EU-retten, er der brug for en afklaring, mener Søren Søndergaard.
– Regeringen skrinlagde jo i første omgang projektet på grund af EU's statsstøtteregler. Senere er der sået tvivl, om det i virkeligheden var den danske havplan, som er roden til problemet. Derfor har jeg nu bedt ministeren redegøre nærmere for mulighederne for at få projekt godkendt gennem en ændring af havplanen. Vi er nødt til at få afklaret, om det er manglende politisk handling fra regeringen eller EU-regler, der er problemet her, fortæller han.
Hvis det er det første, så skal regeringen bare til at komme ud af hængekøjen, mener Søren Søndergaard, og hvis det er EU-reglerne, så må regeringen tage det op på et højere plan.
– Det kan ikke passe, at EU's markedsregler skal blokere for den nødvendige grønne omstilling, lyder det fra Enhedslistens EU-ordfører.
Klar til at udfordre EU-retten
I 2007-2014 var Søren Søndergaard medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Han kender dermed EU-systemet indefra, og ifølge ham er EU's statsstøtteregler notorisk komplicerede.
– Det kræver normalt et større hold af advokater eller specialister for at gennemskue, hvad man må og ikke må inden for EU-reglerne. Det er i sig selv et demokratisk problem. Og det bliver ikke bedre af, at det er meget svært at få klare svar fra EU-Kommissionen, fortæller han.
Hvis det er EU-retten, der spænder ben, beder Søren Søndergaard klima-, energi- og forsyningsminister redegøre for, på hvilken baggrund han konkluderer, at en godkendelse ville være i strid med EU-retten. Ifølge Søren Søndergaard er der nemlig eksempler på, at regeringen gemmer sig bag EU-regler på et usagligt grundlag
– Jeg kan ikke på det eksisterende grundlag sige, om det er tilfældet her. Men nu har jeg bedt ministeren komme med en nærmere redegørelse samt at oversende regeringens korrespondance med EU-Kommissionen. Det vil forhåbentlig kaste mere lys over, hvad der er op og ned i denne her sag. Hvad der står tilbage er i hvert fald, at vi ikke bare skal acceptere, hvis EU-regler står i vejen for den grønne omstilling. Så må vi være klar til at udfordre EU-retten, fortæller EU-ordføreren.
Enhedslistens Søren Søndergaard bringer statens afslag til Bornholms Havvind ind på klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaards bord. Pressefoto: Marie Hald
Folkeskolen er det vigtigste

NYT JOB
MEST LÆSTE
Naturen og dem, der gør noget

Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration