Nogle bornholmere får særlig affaldsordning

Nogle bornholmere får særlig affaldsordning
Når bornholmere skal i gang med at sortere affald i fraktioner og måske bære det til en affaldsø. får borgere med gangbesvær deres helt egen løsning. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 7. JUN 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. JUN 2023 • 11:00

Bofa har en løsning klar for de bornholmere, som ikke kan gå de op til 300 meter til en affaldsø.

Affald har udviklet sig til at være noget af det, man går mest op i her på Bornholm. Det gælder især de planer, regionskommunen har om, at man i fremtiden skal sortere sit affald i flere forskellige fraktioner og måske endda gå 300 meter for at aflevere det i en affaldsø, fordi man bor et sted, hvor man ikke kan få egne beholdere.

Især den sidste del har ført til kritik fra blandt andet Bornholms Ældreråd, som mener, at 300 meter er for langt at gå for mange ældre bornholmere. Denne kritik har kommunens affaldsselskab, Bofa, lyttet til og det præsenterer derfor en særlig affaldsordning for bornholmere med gangbesvær. Det fremgår af natur-, miljø- og planudvalgets dagsorden.

Bofa har været i dialog med kommunens Center for Ældre og er nået frem til en såkaldt kassetteløsning.

Ordningen omfatter to sække til henholdsvis madaffald og restaffald samt tre kassetter til henholdsvis glas og metal, papir og pap samt plast, mad- og drikkekartoner. Alle bliver tømt hver 14. dag, dog er der ugetømning af madaffald i sommermånederne. Tekstilaffald kan afleveres i en pose og farligt affald i en miljøkasse. Begge dele kræver tilmelding til storskrald. Endelig kan både batterier og småt elektronik afleveres i klare poser hver 14. dag.

Al materiel står på og tømmes fra borgerens matrikel. Hjemmeplejen skal hjælpe med at sætte affaldet ud til tømning under forudsætning af, at medarbejdernes arbejdsmiljø sikres.

Man kan tilkøbe ordningen

Hvordan kassetterne kommer til at se ud, ved Bofa først til efteråret, når udbuddet for den nye affaldsordning er gennemført. De vil sandsynligvis kunne rumme cirka 20 liter, og de vil kunne stables og opbevares indenfor, så de kun skal sættes ud, når de skal tømmes.

Det store spørgsmål er, hvem ordningen kommer til at gælde for. Bofa og Center for Ældre er nået frem til, at det er den gruppe, som i forvejen får hjælp af hjemmeplejen til indkøb og madlavning. Antagelsen er, at man selv kan komme af med sit affald, hvis man er mobil nok til selv at købe ind. I efteråret 2022 var der cirka 70 borgere med gangbesvær, som var registreret til at skulle benytte en affaldsø, når den er etableret.

Er man allerede visiteret til hjælp til indkøb og madlavning, modtager man en kassetteløsning, når den nye affaldsordning træder i kraft. Bliver man visiteret til indkøb og madlavning efterfølgende, er kassetteløsningen ikke en del af visiteringen, men man bliver henvist til Bofa.

I hjem med kassetteløsning vil hjemmeplejens medarbejdere hjælpe med affaldshåndtering og -sortering.

Er man ikke visiteret til at få hjælp til indkøb og madlavning, kan man få den samme løsning ved at tilkøbe den til markedspris.