Internationalt udsyn og innovation: 'En fremragende konference'

Internationalt udsyn og innovation: 'En fremragende konference'
Lea Wermelin har ordet i debatten på tirsdagens energiø-topmøde. Hun måtte undervejs forholde sig til sin sidemand Kristian Jensens (direktør i brancheorganisationen Green Power Denmark) budskab om, at myndighederne og regeringen arbejder for langsomt og risikerer at bringe klimamålene i fare. – Vi er allerede de hurtigste i verden, lød Wermelins modsvar. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 22. MAJ 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. MAJ 2023 • 05:30

Midt i forhandlingerne om Energiø Bornholm fik Lea Wermelin en påmindelse om andre væsentlige perspektiver ved det banebrydende energiprojekt.

Sidste uges energiøtopmøde Baltic Energy Island Summit bragte mere end 100 energiaktører til Green Solution House i Rønne. Lea Wermelin (S) var ene om at repræsentere Folketinget og regeringen på topmødet, og selvom hun derfor måtte lægge ører til kritik fra energisektoren, er hun begejstret over arrangementet.

– Det var en fremragende konference, siger Lea Wermelin (S) til Tidende.

Topmødet bragte mange fremtrædende folk fra energiselskaber, systemansvarlige virksomheder og masser af udenlandske gæster til Rønne. For den bornholmske energi- og klimaordfører føltes det befriende at bruge nogle timer på at høre om energiøen fra andre faggrupper. Allerede dagen efter var hun tilbage ved forhandlingerne om Energiø Bornholm.

– Nogle gange har jeg fornemmelsen af, at man kan blive lidt "gigawatt-blind", når vi sidder ved forhandlingsbordet, siger Lea Wermelin, som især glæder sig over, at der ved Baltic Energy Island Summit var tid til at dyrke den innovative dimension ved Energiø Bornholm. Højspændingsstationen ved Sose skal udstyres med teknologi, der isolerer havvindmølleparkerne fra elnettene i Tyskland og på Sjælland og samtidig gør det muligt at forbinde flere parker til samme knudepunkt på land. Disse såkaldte ”interkonnektorer” giver en række fordele, både økonomisk og i forhold til at binde det europæiske elnet bedre sammen, så forsyningssikkerheden kan forbedres og den grønne energi kan udnyttes mere effektivt.

– Det har måske fået mindre opmærksomhed i den brede offentlige debat, men det var derfor, at så mange højtstående deltagere var med på konferencen, påpeger Lea Wermelin.

Internationalt perspektiv

Ved konferencens åbningsdebat var hun på scenen sammen med blandt andre Marco Nix, økonomidirektøren for 50Hertz Transmission, der sammen med Energinet har ansvaret for de dyre kabler fra Sydbornholm til Nordtyskland. Hun hæfter sig ved hans ord om, hvordan den grønne omstilling for et land som Tyskland med kort kystlinje kræver enorme investeringer og masser af internationalt samarbejde, hvis det tyske industricentrum skal forsynes med grøn energi fra Nord- og Østersøens vindrige farvande eller solcelleskabt strøm fra Spanien.

– Det er virkelig stort, sagde økonomidirektør Marco Nix fra 50Hertz, da han blev bedt om at sætte Energiø Bornholm i et tysk perspektiv.

– Investeringerne er kæmpestore, når de overstiger 1 milliard euro. Det er uden tvivl et af vores største projekter, understregede den tyske nøgleaktør om energiøen, der med en kapacitet på tre gigawatt kan dække 3,3 millioner husstandes el-forbrug.

Fra tysk side deltog også ledende embedsfolk fra Mecklenburg-Vorpommern, ligesom Gotland og Ålandsøerne, der begge har egne ambitioner om at blive energiø, var repræsenteret.

– Det giver nogle helt nye perspektiver for Østersøen, at de melder sig på banen, siger Lea Wermelin om energiø-interessen fra Sverige og Finland.

Hun mener, at man som bornholmer ”godt kan ranke ryggen” over førerpositionen. Da hun til sidst i debatten blev bedt om at komme med en modig ambition på vegne af energiøen, handlede det om at styrke Bornholms omdømme som testø og frontløber.

– For mig vil det være at sikre, at vi kan blive med at tage opgaven som rollemodel på os, så alle, der vil være lære om energiøer, fremover vil rejse hertil.

Det er hensigten, at Baltic Energy Island Summit skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.