Her kan affaldet ikke sorteres

Her kan affaldet ikke sorteres
Kapaciteten til restaffald står ikke mål med behovet ved den eksisterende miljøstation i Vang. Privatfoto
TOPNYHED | MILJØ | 10. JAN • 05:30
TOPNYHED | MILJØ | 10. JAN • 05:30

Sommerhusejere i Vang har lige nu ikke mulighed for at aflevere alt sit sorterede affald. De permanente affaldsøer lader vente på sig, men det er nemmere sagt end gjort at finde placeringerne, og Bofa kan nogle steder ende med at må tvinge lodsejere til at afgive jord til øerne.

Katrine Vigilius Kjøller-Hansen og hendes mand fik sig lidt af en overraskelse, da de mellem jul og nytår var oppe for at se til deres sommerhus i Vang.

Parret, der til daglig bor ovre, havde nemlig ikke været ved huset i Vang, siden den nye affaldsordning trådte i kraft 1. oktober. Med den skal alle beboere i sommerhusområder, nu gå med det sorterede skrald til de nye affaldsøer, og alle i områderne fik samtidig fjernet affaldsspandene ved husstanden. Spandene er da ganske rigtigt fjernet ved parrets hus, men overraskelsen bestod i besøget ved den affaldsø, som de i e-boks havde fået brev om at skulle benytte.

Den pågældende affaldsø ligger ved busvendepladsen på vej ud af Vang, hvor der faktisk længe har ligget en affaldsstation - dog kun med tre spande: til restaffald, papir/pap og glas. Og sådan ser den stadig ud i dag.

– Affaldsøen ligner umiskendeligt sig selv - bortset fra, at det er opsat en lille spand til batterier. Derudover er der stadig blot én spand til pap og papir, én til glas og én til restaffald, som var så fyldt, at man ikke kunne åbne den, hvorfor flere havde arrangeret deres affald i en fin krans rundt om, fortæller Katrine Vigilius Kjøller-Hansen.

– De har altså fjernet alle vores skraldespande til restaffald uden at udvide kapaciteten i den, vi nu skal smide i. Og der er ingen muligheder for at sortere plast, metal, madaffald, elektronik, tekstil og farligt affald.

Savner midlertidig løsning

Affaldet fra mellemjulen blev derfor i stedet afleveret hos Katrines svigermor, der bor på Bornholm, så det kunne sorteres der, forklarer hun.

– Men den mulighed har vores lejere ikke. Og vi forventer altså ikke, at de kører helt til genbrugsstationen for at smide køkkenaffald ud.

– Vi vil jo gerne prøve at gøre det lidt overskueligt for vores lejere. Hvis der kommer nogle gæster, og der står, de skal sortere i de her fraktioner, men der ikke er mulighed for det, hvad gør de så? Det er ikke en særlig god oplevelse for dem, siger Katrine Vigilius Kjøller-Hansen.

Hun undrer sig over, at der ikke er kommet mere information til husejerne i området, udover et e-boksbrev, hvori man kan læse, at de nye affaldsøer vil blive opsat "gradvist frem til påske 2025".

– Det undrer os, at der ikke er kommet en midlertidig løsning her i overgangsperioden. Og det ville være rart at vide, hvornår de nye bliver sat, så vi ved, hvad vi skal skrive til vores lejere. Det virker som om, det ikke er timet helt godt.

Svært at finde plads

Det er Mikael Boldt, der hos Bofa er projektleder for at finde plads og få etableret de nye affaldsøer.

Han har selv sommerhus i netop Vang, så han er om nogen bevidst om, at man lige nu står med en udfordring. Ifølge Mikael Boldt er det største problem ganske enkelt at finde den rigtige plads til de nye containere. Den eksisterende miljøstation med begrænset kapacitet er ellers den oplagte placering i forhold til beboerne, men det er nemmere sagt end gjort, hvis stationen skal udvides for at gøre plads til flere containere, forklarer Mikael Boldt.

– Problemet er, hvordan jeg skal stille de nye beholdere op, hvis pladsen skal udvides. Jeg kunne jo fortsætte ud i vejen og sætte seks på stribe, men så skal busholdepladsen gøres større, fordi bussen skal jo stadig kunne komme rundt. Jeg kunne også stille dem op i en gruppe to gange tre, men så skal pladsen gøres dybere, og uanset hvad jeg gør, så skal busholdepladsen gøres større.

Og det skaber et nyt problem, fordi vendepladsen er et stykke jord, som BAT og det daværende Hasle Kommune har lejet af ejeren af jorden.

– Ejeren af jorden er jo ikke så interesseret i, at der kommer den her miljø’ø, fordi han har selv det stykke mark, der ligger ved siden af, som kan udstykkes til sommerhuse, fortæller Mikael Boldt og tilføjer i samme åndedrag endnu en udfordring i området.

– Der ligger nogle vandrør nede i jorden. Vang Vandværk bor jo lige ved siden af, og der kommer råvand den vej under pladsen, så der er også noget rent teknisk i, hvordan vi kan gøre det, siger projektlederen, der også er næstformand i Vang Vandværk.

Skal løses

Mikael Boldt erkender dog, at der skal findes en løsning snart, særligt inden sæsonen for sommerhuslejere for alvor sætter ind.

– Der er trods alt 80 sommerhuse oppe i Fuglebakken, som selvfølgelig skal have en miljø’ø at gå til. Så der skal selvfølgelig være noget senest til påske. Der skal findes en løsning, og det skal vi nok også finde. Det er bare rigtig kompliceret.

Flere andre steder på Bornholm kæmper Bofa også med at finde den rigtige plads til en permanent affaldsø, men mange af de steder er der i stedet lavet en midlertidig løsning. Det er bare heller ikke muligt med en midlertidig løsning i Vang, som tingene er lige nu, forklarer Mikael Boldt.

– Fordi hvor skulle jeg placere den? Jeg har selvfølgelig også kigget på, om den kan ligge andre steder for eksempel på havnen, men stort set alt dernede er private arealer. Det ville i øvrigt også være lidt fjollet, at man skulle køre en kilometer til havnen for at aflevere affaldet, for derefter at køre en kilometer op igen og ud af byen.

– Så busvendepladsen er i udgangspunktet det rigtige sted at ligge den, fordi det er på vej ud af byen, så drømmen er, at vi får arrangeret øen på en måde, så vi kan komme til den, bussen kan komme rundt, og vi ikke generer lodsejeren mere end højst nødvendigt, siger Mikael Boldt.

Kan ende med tvang

Eksemplet i Vang er som nævnt langt fra det eneste sted, hvor Bofa fortsat kæmper med at finde den gyldne løsning til en permanent affaldsø.

Mikael Boldt anslår, at man ud af de 105 affaldsøer, Bornholm skal ende på i alt, kun kan finde offentlig plads til cirka 60 af dem. Det vil altså sige, at man skal finde en privat grund til godt 40 øer.

I efteråret gav kommunalbestyrelsen tilladelse til, at Bofa i særlige tilfælde, hvor tingene går helt i hårdknude, kan benytte sig af ekspropriation. Ekspropriation betyder kort fortalt, at en lodsejer kan blive tvunget til at afgive ejendomsret til sin ejendom eller til en del af ejendommen, hvis et byggeri er af almen interesse for landets borgere.

– Der er 40 pladser, vi skal lave på privat grund, og ved at have ekspropriation i baglommen kan vi måske komme nemmere igennem med en lejekonkrakt. Men jeg håber da virkelig ikke, vi kommer ud i at skulle bruge det, siger Mikael Boldt, der ud fra de oplysninger, han har, vurderer, at det måske kan blive nødvendigt i tre-fire tilfælde.

Skulle det blive nødvendigt med ekspropriering, vil den pågældende lodsejer have ret til erstatning, og det er også noget, man skal have med i overvejelserne, forklarer projektlederen.

– Det er valutarvurderet hele vejen igennem, og man kan lige pludselig ryge ind i et sommerhusområde, hvor prisen stiger markant. Vi skal jo også passe på borgernes penge i den her sammenhæng, så jeg prøver både at tilfredsstille myndigheder, og at vi ikke lige havner på en plads, som er alt for dyr.

Trods de mange komplikationer håber Mikael Boldt dog på, at man i de næste par måneder kan komme op i et tempo, hvor man etablerer tre affaldsøer om ugen. Når de endelige placeringer er på plads, vil de berørte beboer, herunder også Katrine Vigilius Kjøller og hendes mand, få et nyt brev i e-boks, hvor det fremgår, hvilken affaldsø man skal gå til med sit sorterede affald.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT