Forskere vil producere rejer i Nexø

Forskere vil producere rejer i Nexø
Nexø Vodbinderi og forskere fra Roskilde Universitet skal samarbejde om produktion af varmtvandsrejer. Pressefoto: LAG Bornholm
NOTITS | 16. OKT 2024 • 09:08
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
16. OKT 2024 • 09:08

To forskere fra Roskilde Universitet skal samarbejde med Nexø Vodbinderi om produktion af varmtvandsrejer.


For et år siden udpegede bestyrelsen for LAG-Bornholm en forsøgsproduktion af varmtvandsrejer på Bornholm til et tilskud på 358.187,50 kroner. Bag forsøget står Nexø Vodbinderi, som nu får assistance af to forskere fra Roskilde Universitet.

Lektor Per Meyer Jepsen og adjunkt Simon David Herzog fra Institut for Naturvidenskab og Miljø har nemlig fået støtte fra EU og Fiskeristyrelsen til at etablere et forsøg med at producere varmtvandsrejer på en ny og miljøvenlig måde, fortæller Roskilde Universitet.

Ligesom sidste års tilskud til Nexø Vodbinderi er støtten til forskerne givet til at afprøve en produktion med biofloc, hvor opdræt af varmtvandsrejerne foregår i et lukket landbaseret system, hvor der ikke sker nogen udledning til det omkringliggende vandmiljø. Rejerne lever i et vandmiljø beriget med en høj koncentration af mikrobiel biomasse, der bliver en del af fødegrundlaget. Dermed kan produktionen gennemføres med et lavt forbrug af foder og uden negativ indvirkning på miljøet.

Profilere Bornholm


Ifølge forskerne bliver man nødt til at finde andre måder at producere fisk og krebsdyr, da der ikke er mange fisk tilbage i havet. Derfor vil de gerne teste forskellige produktionsmetoder. For Nexø Vodbinderi handler det blandt andet om at profilere Bornholm.

– Nexø Vodbinderi er glade for at deltage i dette projekt. Hvor vi tidligere har beskæftiget os med de ressourcer, der findes i havet, bevæger vi os nu over i dem, vi selv kan være med til at skabe. Men fokus er stadig på at profilere Bornholm og bornholmske produkter, fortæller indehaver og direktør Klaus Hjorth Hansen i en pressemeddelelse.

Han håber, at der på sigt kan skabes flere produkter, som man vil opfatte som bornholmske, og at projektet således er med til at skabe og beholde arbejdspladser på øen.

– Samtidig håber vi at kunne være med til at udvikle nye og bedre metoder til at frembringe fødevarer på et mere bæredygtigt grundlag, siger han.

Projektet har fået i alt 5,4 millioner kroner i tilskud fra puljen "Grøn omstilling akvakultur – Udviklingsprojekter og udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion" under Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og Fiskeristyrelsen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT