Sætter man tænderne i en tigerreje, en kongereje eller en vannameireje, har den været ude på en lang rejse, inden den ender på spisebordet. Fælles for de såkaldte varmtvandsrejer er, at de kommer fra tropiske områder, men i fremtiden kan man måske vælge at købe en bornholmsk varmtvandsreje i stedet for.
I hvert fald har bestyrelsen for LAG-Bornholm netop indstillet en forsøgsproduktion af varmtvandsrejer på Bornholm til tilskud gennem NFLAG-puljen, der støtter marine og maritime projekter. Det fremgår af en pressemeddelelse.
Projektet med varmtvandsrejer har fået tilsagn om 358.187,50 kroner til forsøgsproduktion med biofloc, der er en metode til opdræt i et lukket, landbaseret system uden udledning til omgivelserne. Rejerne lever i et vandmiljø beriget med en høj koncentration af mikrobiel biomasse, der bliver en del af fødegrundlaget. Dermed kan produktionen gennemføres med en lav foderkvotient og uden negativ indvirkning på vandmiljøet. Samtidigt vil en lokal produktion minimere efterspørgslen af varmtvandsrejer fra Asien og derigennem have en positiv klimapåvirkning, fremgår det af pressemeddelelsen.
Et sådant anlæg er allerede blevet testet og opsat på naturskolen Grynebækken ved Svaneke, og ifølge LAG-Bornholm kunne det være et godt bud på, hvordan Bornholm i fremtiden kan producere fisk, skaldyr og grøntsager bæredygtigt, da der kan produceres fisk eller skaldyr i et akvaponisk anlæg, og vandet fra anlægget kan anvendes til grøntsagsproduktion. Akvaponi er netop en metode til dyrkning af grøntsager, der bygger på naturlige og økologiske principper, hvor gødning fra fisk benyttes som næring til planter.