Fjernvarmeprojekt i Listed vinder innovationspris

Fjernvarmeprojekt i Listed vinder innovationspris
Det nu prisbelønnede fjernvarmeprojekt startede i Listed. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 25. MAJ 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED
25. MAJ 2023 • 15:30

Energisektorens klyngeorganisation roser bornholmsk udviklingsprojekt.

Projektet Fleksibel Fjernvarme Bornholm vandt torsdag Energy Cluster Denmarks innovationspris 2023.

– Innovationsprisen er et dejligt skulderklap. Vi er stolte og glade. Endnu en gang viser det sig, at ideen om at udnytte Bornholms muligheder som test-ø for energiteknologi er rigtig. Prisen fortæller os, at vi er forrest i feltet, når det gælder udvikling af fremtidens forsyning, vurderer Claus M. Andersen, direktør i Bornholms Energi & Forsyning (Beof) i en pressemeddelelse.

Energy Cluster Denmark er Danmarks klyngeorganisation for den samlede energisektor. Klyngens fokus er at sikre, at danske virksomheder og vidensinstitutioner udvikler ny innovation og teknologiske energiløsninger, som verden efterspørger.

I forbindelse med klyngens årsmøde har medlemmerne haft mulighed for stemme på Årets Innovationsprojekt 2023 – og flest har peget på det bornholmske projekt, oplyser Energy Clusters hjemmeside.

Gør en forskel

Glenda Napier, direktør i Energy Cluster Denmark, motiverede prisen:

– Årets Innovationsprojekt 2023 gør en forskel. Både for borgerne i Listed, der får en lavere varmeregning og en grønnere profil – og for de medvirkende virksomheder. Det betaler sig at samarbejde om innovation.

Projektet Fleksibel Fjernvarme Bornholm begyndte i Listed, men voksede senere til også at omfatte Svaneke- og Aarsdale-borgere. Projektet tester og udvikler en databaseret, intelligent styringsmodel, der øger effektiviteten i hele fjernvarmens værdikæde: Forbrug, distribution og produktion.

10 procent besparelser

Beof står bag projektet i samarbejde med teknologivirksomhederne Neogrid Technologies, Utiligize og DTU Elektro.

De foreløbige resultater tyder på, at forbrugerne kan spare op mod 10 procent på deres varmeregning afhængig af forbrugsmønster, hus- og varmesystem. Samtidig bliver hele fjernvarmesystemet mere robust, og der spares på CO2-kontoen, oplyser Beof i pressemeddelelsen.

– Innovationsprisen er også et kadeau til vores samarbejdspartnere, men særligt til borgerne i Listed, Svaneke og Aarsdale, som lægger tillid, hus og radiatorer til projektet, siger Claus M. Andersen.

Beof oplyser, at man fortsat driver og deltager i en række udviklingsprojekter, hvor målet er at give svar eller udvikle løsninger til de meget store udfordringer, der ligger og lurer i fremtidens forsyning.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.