Dræbergoplen boltrer sig i Østersøen
Den invasive amerikanske ribbegople, også kaldet dræbergople, boomer i danske farvande.
– Vi har talt ti gange så mange i forhold til de sidste 15 år, hvor vi har målt i Bornholmsbassinet, siger Cornelia Jaspers, seniorforsker ved DTU Aqua, til DR.
Forskerne har målt antallet af ribbegopler i november, da forskningsskibet Dana var på et af de to årlige undersøgelsestogter i Østersøen.
Goplen er en invasiv art, der ikke var til stede i området før 2007.
Når der netop nu er ekstraordinært mange dræbergopler i Østersøen, skyldes det ifølge Cornelia Jaspers, at vi har haft tre varme vintre.
I Sortehavet kollapsede bestanden af ansjoser i 1980'erne, i forbindelse med, at ribbegoplen gjorde sit indtog, men i Danmark er der brug for mere forskning, før man kan sige, hvordan goplerne påvirker de hjemlige økosystemer.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Skolesagen fra start til slut

Farlige vaner starter i stilhed

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration