Det er blevet legalt at have ukrudt i haven

Det er blevet legalt at have ukrudt i haven
Biodiversiteten er i fokus ved Havens Dag i år. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2022 • 15:38

En mere løssluppen have er helt ok, mener flere medlemmer af Haveselskabet. Og Liliendal er endda begyndt at sælge ukrudtsplanter.

Rigtig mange bornholmere valgte lørdag at lægge vejen forbi Liliendal Plantecenter, hvor der blev afholdt Havens Dag.

Og de regnvåde dage vi netop har gået igennem, glæder indehaver Flemming Munch.

– Nu har det ligget lidt stille i de seneste par måneder. Vi har jo haft det varmt og tørt i lang tid. Så de sidste par dage og nætter, hvor vi har fået noget regn, det har virkelig sat skub i meget. Det er i hvert fald længe siden, der har været så mange biler på parkeringspladsen, siger han.

Havens Dag bliver afholdt hvert år, og selv under de seneste par år med corona hængenede over hovedet, er dagen blevet afviklet, dog med mindre aktivitet.

Nu er der igen fuldt program for dagen, og temaet i år er biodiversitet. Spørgsmålet er, om det er noget de bornholmske haveejere har taget til sig endnu.

– Jeg vil sige, at der er flere der er bleve obs på det. Det er som om det er blevet "lovligt" at have ukrudtplanter og vilde planter i haven. For før i tiden har det været sådan, at det ikke rigtig var noget man snakkede om, hvis man havde urkrudt i haven. Men mange er blevet klar over, at de vilde planter tiltrækker flere insekter, og dermed får man et mere naturligt dyreliv i haven, siger Flemming Munch.


Flemming Munch mener det er blevet legalt at have ukrudsplanter i haven. Og i plantecenteret Liliendal går de som varmt brød. Foto: Anders Liljeroth

Flere vilde haver

Gurli Engell Kongshjelm, der er formand for Haveselskabet, var lørdag mødt op med en lille stand hos Liliendal, hvor hun fik en havesnak med kunderne, og gav dem en opfordring til at melde sig ind i selskabet.

– Der bliver hen over året arrangeret rigtig mange ting, åbne haver, havebussen og plantebytning. Ja man får virkelig meget inspiration som medlem, mener formanden.

Haveselskabet har knap 400 medlemmer på Bornholm, og medlemmerne her er også de seneste år blevet mere opmærksomme på biodiversiteten.

– Det er jo moderne i øjeblikket. Og vi har også arrangeret et foredrag om det i Haveselskabet. Folk er blevet lidt mere villige til at vise deres haver frem, synes jeg. Der er sket det, at alt jo er tilladt nu. Det er tilladt at have en perfekt have i den ene ende, og en mere løssluppen have med biodiversitet i den anden ende, siger formanden.

Hun tilføjer, at hun selv tidligere har haft en tendens til, at alt skulle være i orden og med lige kanter, men at hun nu også har steder i haven, hvor det vokser mere vildt.


Formand Gurli Engell Kongshjelm forsøgte lørdag at få flere medlemmer til Haveselskabet. Foto: Anders Liljeroth

Flemming Munch kan da også tydeligt mærke tendensen, i det kunderne efterspørger.

– Vi har jo decideret tilbud på vilde planter i øjeblikket. Vi kalder det, at vi slipper vildskaben løs. Det er jo den naturlige vegetation, og det giver også et mere naturligt dyreliv. Og så spreder de frø og formerer sig. De fleste vil ikke have det i hele haven, med mindre de da ligefrem går efter at have en naturhave, men rigtig mange er begyndt at sætte et område af til naturen, lyder det fra plantecenterchefen.

– Det er blevet legalt, kan man sige.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?