Derfor er vandstanden faldet i badesø i Nexø
Tidende blev bedt om at opklare at mysterium om lav vandstand i en gammel stenbrudssø i Nexø.
Tidende modtog tirsdag en meddelelse fra en læser i Nexø:
Læseren skriver:
"Jeg bader tit i badesøen i Nexø, i stenbruddet bag den gamle konservesfabrik. Men lige nu er vandstanden godt en halv meter lavere, end den plejer – og søen meget plumret, og ikke med det klare vand, det plejer at være".
Læseren vurderer, at der er forsvundet tusindvis kubikmeter vand fra søen og antyder, at det må være en lokal landmand, der er på spil.
"Rygtet går, at det er Thor Gunnar Kofoed fra Knarregaard, der har stukket sin gyllepumpe i søen for at redde sine linser, da det var tørt", skriver læseren, der er bekymret for den manglende dybde og den dårlige vandkvalitet.
I kommunens afdeling for Natur og Miljø må man ikke opgive navne på specifikke aftalepartnere, men man bekræfter, at en landmand i det pågældende område har fået en midlertidig tilladelse til at pumpe vand i søen bag konservesfabrikken med henblik på vanding af afgrøder.
– Han har fået en tidsbegrænset tilladelse til at tage vand fra søen, siger biolog Patrick Steinlein for Center for Natur, Miljø og Fritids afdeling for Natur og Miljø.
Vandet stiger hurtigt
Steinlein kender ikke til andre aftaler af lignende karakter, men fortæller, at den manglende nedbør generelt har fået landbruget til at overveje alternativer til kunstvanding, der i de fleste tilfælde er forbudt på Bornholm.
– De tørre somre gør, at man begynder at tænke i andre baner. Det kan være at grave sine damme dybere for at nå ned til grundvandet, eller det kan være at hente vand fra Østersøen. Men der er ikke noget konkret endnu, siger Patrick Steinlein.
Det er korrekt, når læseren skriver, at vandstanden i badesøen falder i den periode, hvor landmanden henter vand op, siger Patrick Steinlein. Men den stiger normalt hurtigt igen.
– Det er en grundvandsfødt sø, og det betyder, at vandet hives ud, hurtigere end det kommer ind, når der pumpes. Men det stiger hurtigt igen, siger biologen, der fortæller, at afdelingen for Natur og Miljø undersøgte området inden pumpedispensationen blev givet og vurderede, at der i den pågældende situation ikke ville være nogen negativ påvirkning af søen.
Vandingsforsøg
Knarregaard ligger på Ibskervej, en kilometers penge fra badesøen. Gården ejes af Thor Gunnar Kofoed, som dyrker mange former for afgrøder, herunder økologiske linser.
Thor Gunnar Kofoed bekræfter, at det er ham, der i to tilfælde har pumpet vand op af søen bag konservesfabrikken. Det skete for fire uger siden med fem dages mellemrum i forbindelse med et vandingsforsøg.
– Vi dyrker økologiske linser på en mark, som vi har forpagtet af kommunen. Den ligger cirka 50 meter fra søen, og vi indgik derfor en aftale med kommunen om, at vi måtte pumpe vand fra søen, som vi brugte til at vande to gange ti millimeter på halvdelen af marken, svarende til seks-syv hektar, for at se, om det gjorde en forskel, siger Thor Gunnar Kofoed.
Han tilføjer, at han i teorien havde tilladelse til at pumpe mere vand op af søen, men at de to vandinger var nok til at skaffe ham den viden, han havde brug for. Vandet fik nemlig linserne på marken til at vokse. Men ikke nok.
– Hvis vi skulle have nået det fulde udbytte, skulle vi have vandet tre gange så meget, siger han.
Planlægger lokalt vandreservoir
Thor Gunnar Kofoed fortæller desuden, at man målte vandstanden i søen før og efter pumpningerne, og at vandstanden faldt 30 centimeter hver gang. En del af vandet er løbet tilbage, men ikke det hele, medgiver han.
– Grundvandsstanden på hele Bornholm er lavere end normalt på grund af tørken, siger han og fortæller, at han sammen med andre landmænd på øen planlægger forskellige forsøg på at inddæmme regnvand for at imødegå tørke.
– Hvis vi ikke gør noget, er naturen væk om 30 år. Så vi vil prøve at inddæmme regnvand om vinteren, som vi kan bruge om sommeren. Dels til drikkevand, men også til landbrug og for at undgå oversvømmelser i forbindelse med skybrud, siger Thor Gunnar Kofoed, der ved siden af landbruget er viceformand i Dansk Landbrug og Fødevarer.
Han arbejder i øjeblikket på at få tilladelse til at etablere et stort regnvandsreservoir i Langedal i samarbejde med John Mikkelsen på Klintebygaard. Det kan han fortælle mere om i august.

NYT JOB
MEST LÆSTE


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration