Danmark arbejder for nyt forbud i Østersøen

Danmark arbejder for nyt forbud i Østersøen
Danmark er på vej med et forbud mod udledning af vand, skibe bruger til at rense deres røg for svovl. I første omgang gælder forbuddet i dansk territorialfarvand tæt på kysten, og Danmark vil arbejde for et lignende forbud i Østersøen og Nordsøen. arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 11. APR 2024 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. APR 2024 • 11:00

Et flertal i Folketinget vil forbyde skibes udledning af scrubbervand forurenet med tungmetaller og tjærestoffer i dansk farvand. Samtidig vil Danmark arbejde for et lignende forbud gældende for Østersøen.

Et stort set enigt folketing er nået til enighed om et forbud mod udledning af scrubbervand i dansk territorialfarvand. Næste mål er et lignende forbud i Østersøen og Nordsøen.

En scrubber er en slags luftvasker, der renser skibenes røggas for svovl ved at vaske røgen. Åbne scrubbere udleder vandet direkte i havet, og det har medvirket til for høje niveauer af en række tungmetaller og tjærestoffer i havmiljøet.

– Denne aftale er endnu et vigtigt skridt på vejen mod et bedre havmiljø. Scrubbervand udleder en række problematiske stoffer, som ophober sig på vores havbund og optages i havets fødekæder og ender i de fisk, vi spiser, siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Forbuddet bliver indført med en lovændring, som bliver fremsat i det kommende folketingsår. For skibe med åbne scrubbere træder det i kraft den 1. juli 2025, og for skibe med lukkede scrubbere sker det den 1. juli 2029. I lukkede scrubbere bliver det samme ferskvand pumpet rundt via en cirkulationstank, og udvasket svovl og sod bliver ikke sendt direkte ud i havet.

Vigtigt med Østersøen

I første omgang kommer forbuddet til at gælde for dansk territorialfarvand. Det vil sige havområdet ud til 22 kilometer fra kysten – eller 12 sømil om man vil. Det kan Danmark regulerer nationalt. Uden for den grænse foregår reguleringen efter internationale regler, og partierne bag aftalen er enige om, at Danmark skal arbejde for et lignende forbud i Østersøen og Nordsøen. Det skal ske gennem de regionale havkonventioner Helcom og Ospar med henblik på regulering i regi af FN's Søfartsorganisation IMO.

– I dag findes der teknologi, der gør det muligt at opsamle scrubbervand i opbevaringstanke i stedet for at udlede det i havet. Med denne aftale får vi flere skibe hen på den teknologi eller renere brændstoffer til gavn for havmiljøet. For Liberal Alliance har det været vigtigt at få skrevet ind i aftalen, at Danmark skal arbejde for et lignende forbud i Østersøen og Nordsøen, siger partiets miljøordfører, Alexander Ryle.

295 millioner ton

Ifølge den transport-, miljø- og energipolitiske tænketank International Council on Clean Transportation i USA blev der i 2020 udledt 68 millioner ton scrubbervand med tungmetaller og tjærestoffer i dansk territorialfarvand. Det gør Danmark til det land i verden, hvor der udledes den sjettestørste mængde, og ifølge en ny analyse fra vandforskningsinstituttet Niva Danmark er miljøfarlige stoffer den tredjestørste presfaktor for havmiljøet.

I International Council on Clean Transportations rapport kan man læse, at der i 2005 blev udledt 295 millioner ton scrubbervand i Østersøen.

Med forbuddet føjer Danmark sig til en liste af lande, som aktivt arbejder på at begrænse udledning af scrubbervand. Irland, Tyskland, Norge, Spanien og Portugal har indført forbud mod at udlede scrubbervand i havne, fjorde og/eller indre vandveje, mens Frankrig og Belgien har forbud ud til tre sømil, og Letland har forbud ud til 12 sømil, fortæller Miljøministeriet.

Bag aftalen står regeringen, SF, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.

Scrubber

Som alternativ til brændstof med lavt svovlindhold kan udslippet af svovloxider nedbringes med en såkaldt scrubber, hvor svovl vaskes ud af udstødningen med vand.

Der findes både åbne og lukkede scrubbere. I det åbne system renser man udstødningsgassen med saltvand, og rensevandet lukkes tilbage ud i havet. I det lukkede system pumpes det samme ferskvand rundt via en cirkulationstank, og rensevandet bliver ikke sendt direkte ud i havet.

Kilder: Altomteknik.dk og Hoyermotors.dk

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT