Bornholm i top: Rekordmange udrykninger til vildt vejr

Bornholm i top: Rekordmange udrykninger til vildt vejr
I oktober 2023 blev Bornholm ramt af stormflod, og det kommunale beredskab må stadigt oftere rykke ud til voldsomt vejr. Arkivfoto: Henrik Nielsen
NYHED | 15. OKT 2024 • 07:08
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
15. OKT 2024 • 07:08

De kommunale beredskaber har flere udrykninger på grund af voldsomt vejr.


Sidste år havde de kommunale beredskaber rekordmange udrykninger på grund af vejrhændelser. I Region Hovedstaden ligger Bornholm i top som den kommune, hvor der var flest udrykninger.

Det fortæller fagforeningen FOA, der organiserer ansatte i beredskabet.

Fagbladet FOA har analyseret tal fra Beredskabsstyrelsen, der viser, at de kommunale beredskaber rykkede ud til et historisk højt antal storme, orkaner, oversvømmelser og andre vejrhændelser. På landsplan ligger Bornholm nummer tre med 28 udrykninger. Århus og Esbjerg topper listen med henholdsvis 48 og 47 udrykninger. I 2016 havde Bornholms kommunale beredskab kun to udrykninger, fortæller FOA.

Ifølge sektorformand Thomas Brücker i FOA er det afgørende, at de hårdt ramte kommuner får de ressourcer, der skal til for at tackle den nye situation.


– Danmark bruger færre penge på beredskabet per indbygger end de fleste lande, vi sammenligner os med, og vi kan se på de stigende udrykningstal, at der er behov for at prioritere området højere, siger han i en pressemeddelelse.

I FOA mener man, at det stigende antal klimahændelser kræver mange ekstra hænder, hvis de kommunale beredskaber skal kunne hjælpe borgerne.

– Her er det oplagt, at de 10.000 kommunale tekniske servicemedarbejdere inddrages i arbejdet. Det er en kæmpe uudnyttet ressource, som kan sættes ind under de store klimahændelser, siger Thomas Brücker.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT