– Så vi overvejer, om vi i virkeligheden skal samle det hele i et stort rensningsanlæg, som man gør mange andre steder i landet, i stedet for at bygge syv nye, siger Ole Dissing. Han og hans medarbejdere var sidste sommer i Assens, hvor man netop har nedlagt otte lokale rensningsanlæg og bygget et centralt.
Superrensningsanlæg på vej
Der skal med andre ord investeres heftigt i håndteringen af fremtidens vandmængder – også på Bornholm. Men det er alt for tidligt at sige noget konkret om, hvor sådan et superrensningsanlæg eventuelt skulle placeres, siger Beofs tekniske chef. Men det skal kunne meget mere end de eksisterende rensningsanlæg på Bornholm.
– Der kommer et nyt byspildevandsdirektiv fra EU, og hvis man nu skal rense for medicinrester eller PFAS eller andet, er det lettere at gøre det ét sted i stedet for syv steder. Det er også lettere at drifte et stort anlæg. Der er meget mere synergi, og det renser meget bedre. Men det er en stor investering, og der skal pumpes meget vand rundt, siger Ole Dissing, og understreger, at man fortsat er i analysefasen.
– Analysearbejdet tager nok et års tid. Så skal man finde et sted at gøre det, og så skal man bygge. Der går nok fem-otte år, før man er i mål med sådan et anlæg. Og indtil videre er det kun en plan, det er ikke besluttet, siger Ole Dissing.