Affaldshåndtering må vente: Nu sender kommunen ansøgning

Affaldshåndtering må vente: Nu sender kommunen ansøgning
Det er stadig Fugato, der kører skraldet efter den gamle ordning, og nu søger kommunen dispensation for at udskyde implementeringen af den nye. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 23. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. NOV 2022 • 05:30

Kommunen søger nu dispensation for ikke at implementere den nye affaldsordning til tiden. Også selvom HCS stadig ikke kan sige, hvornår de bliver klar.

 

Bornholms Regionskommune gør klar til at sende ansøgningen, der skal sikre kommunen dispensation for ikke at blive klar med den nye affaldsordning inden 1. januar.

Det bekræfter direktør i regionskommunen Lillian Rasch Madsen over for Tidende.

– Vi skal sikre, at Miljøstyrelsen kan nå at behandle sagen inden årsskiftet, og derfor sender vi en ansøgning meget snart, skriver Lillian Rasch Madsen i en sms.

Det har længe været kendt, at Bornholm ikke ville nå at blive klar til den oprindelige deadline, siden Bornholms Regionskommune meldte ud, at HCS ikke bliver klar til at overtage affaldshåndteringen den 27. november. Derfor har det også været et spørgsmål om tid, før kommunen skulle sende ansøgningen, så Miljøstyrelsen kunne nå at behandle og godkende dispensationen. Indtil nu har kommunen dog ventet på, at man kunne melde en konkret dato ud for, hvornår man regner med at blive klar. Det forklarede Lillian Rasch Madsen i sidste uge.

– Vi synes ikke, det giver mening, at vi søger om dispensation til 1. februar for eksempel, og så skal vi komme senere sige, at det kan vi heller ikke nå. Jeg tror ikke, der er noget forgjort i, at man ændrer datoen senere, men for os handler det meget om, hvad vi kan melde ud til borgerne, at de kan forvente. Jeg vil gerne have en overensstemmelse mellem ansøgningen, og det vi fortæller borgerne, sagde direktøren til Tidende.

Miljøstyrelsen har opfordret kommunerne til senest at indsende deres dispensationsansøgninger i midten af november, hvis man vil være sikker på, at ansøgningen kan nå at blive behandlet inden for tidsfristen. Og selvom HCS stadig ikke har meldt en forventet startdato ud, har man nu fået et lavet udkast til en ansøgning, da man er nødt til at informere Miljøstyrelsen, forklarer Lillian Rasch Madsen.

Ikke de eneste

Bornholm er dog langt fra den eneste kommune, der søger om dispensation hos Miljøstyrelsen.

Ifølge mediet Cleantechwatch har 27 kommuner per 21. november søgt om tilladelse til at udskyde den fastlagte affaldssortering. Det viser en aktindsigt, som mediet har fået hos Miljøstyrelsen. Ansøgningerne begrundes i langt de fleste tilfælde med mangel på materiel og udstyr hos leverandører, som størstedelen af kommunerne først forventer at kunne rulle ud i løbet af 2023, skriver Cleantechwatch.

Det vides endnu ikke, hvad BRK kommer til at angive, som årsag til, at man anmoder om at udsætte den nye affaldsordning, men man føler sig sikre på, at Miljøstyrelsens krav til dispensation bliver opfyldt.

– Vi har vedtaget en affaldsplan, vi har et affaldsregulativ, der er på vej, vi har lavet et udbud på den nye ordning, som lever op til alle kravene, så vi kan i høj grad dokumentere, at vi har gjort vores for at få affaldsordningen i gang, sagde Lillian Rasch Madsen i den forgangne uge.

Selvom det er uvist, hvornår den nye ordning træder i kraft, så er er forhåbningen og troen stadig på, at bornholmerne kan komme i gang med at sortere i de forskellige fraktioner fra næste år. Det fortalte borgmester Jacob Trøst (K) i et interview med Tidende i torsdags.

– Jeg er ikke med inde i maskinrummet med de forhandlinger, som vores advokater sidder med, men jeg tror på, at det er indenfor rækkevidde, at vi kan komme i gang i 2023, lød det fra borgmesteren.

HCS og Bofa ønsker fortsat ikke at kommentere på, hvornår den nye affaldsordning rulles ud på Bornholm.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?