Så lang er vejen til Bornholms 120 affaldsøer

Så lang er vejen til Bornholms 120 affaldsøer
På Bofas hjemmeside finder man dette eksempel på en affaldsø. Her er den fotograferet i et sommerhusområde, men ifølge Bofas direktør, Jens Hjul-Nielsen, er affaldsøerne i de indre bysamfund tænkt til at få et tilsvarende udseende. Foto: Bofa
NYHED | ABONNENT | 23. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. NOV 2022 • 05:30

I alt skal der laves cirka 120 affaldsøer på Bornholm, og de kan potentielt komme i karambolage med lokalplaner.


Det er ikke nogen helt simpel sag at etablere cirka 120 affaldsøer – som Bofa kalder miljø'er – i det bornholmske samfund, sådan som det er Bofas plan.

Bofa dog har indgået en aftale med HCS, som egentlig ifølge kontrakten skulle overtage dagrenovationen den 27. i denne måned med den nye affaldssortering, hvor der skal sorteres i 10-12 fraktioner. Det har selskabet dog for længst udmeldt, det ikke bliver klar til, hvorfor Fugato indtil videre håndterer husstandenes affald som underentreprenør for HCS.

Ikke desto mindre er det planen at etablere cirka 120 affaldsstationer rundt på øen til de husstande, som af forskellige årsager ikke kan få hentet deres affald. De kan så selv fragte affaldet til nærmeste affaldsstation.

De fleste af de gamle bornholmske købstæder (Hasle er undtaget) er dog omfattet af lokalplaner, der indeholder en bestemmelse, der som udgangspunkt forbyder opstilling af diverse tekniske anlæg, herunder også affaldsstationer. For eksempel står der under bestemmelserne for tekniske anlæg i punkt 8.1 følgende i lokalplanen for den tætte del af Rønne By:

"Transformerstationer, pumpestationer og lignende må ikke etableres uden kommunalbestyrelsens tilladelse. Placering og udformning skal tilpasses det omkringliggende bymiljø".

En tilladelse skal med andre ord efter denne lokalplanbestemmelse gives som en dispensation fra lokalplanen. Det betyder, at vil Bofa have Kommunalbestyrelsens tilladelse, skal der dermed søges om dispensation fra lokalplanen for hver enkelt konkrete placering af en affaldsstation. Der kan ikke gives generelle dispensationer fra en lokalplan, kun individuelle dispensationer.

Der skal altså for hvert enkelt tilfælde foretages en konkret vurdering, som så kan danne baggrund for et afslag eller for en tilladelse. Og hvis Kommunalbestyrelsen – i første omgang regionskommunens administrationen – ønsker at arbejde på at meddele dispensation for hver enkelt affaldsstation skal følgende procedure følges:

• Før der gives dispensation, skal kommunalbestyrelsen sende orientering til blandt andet ejere og brugere af planens område. Orientering skal også sendes til naboer til den placering, det handler om, og til andre, som efter kommunalbestyrelsens vurdering har interesse i sagen. Det kan være det lokale faglige kulturmiljøråd samt lokale foreninger og klageberettigede landsdækkende foreninger.

Der skal orienteres om en tidsfrist på mindst 14 dage for at komme med bemærkninger. Denne nabohøring er dog ikke nødvendig, hvis kommunalbestyrelsen skønner, at dispensationen er af underordnet betydning for de pågældende.

• Hvis/når kommunalbestyrelsen – altså administrationen – skal behandle ansøgningerne om placering af affaldsstationer på de mange forskellige lokationer i de gamle bornholmske byer, vil der skulle tages hensyn til om placering og ikke mindst udformning er tilpasset det omkringliggende bymiljø.

Der findes meget forskelligartede løsninger på affaldsstationer, og nogle er lettere at indpasse et gammelt bymiljø end andre.

• Som udgangspunkt er administrationen ifølge kommunalbestyrelsens kompetencefordelingsplan tillagt kompetence til at meddele eller afslå dispensation.

I en kommentar til denne gennemgang af proceduren for etableringen af affaldsøerne slår direktør i regionskommunen Lillian Rasch Madsen fast, at det er helt almindeligt, at man dispenserer fra en lokalplan, samt at Natur-, Miljø og Planudvalget har bedt om at få placeringerne af miljø'erne i byerne præsenteret.

– Så selvom administrationen har kompetencen til at dispensere fra lokalplanen, så er politikerne ind over, slår hun fast.