Sådan går det ved Jons Kapel

Siden juli sidste år har Jons Kapel været under renovering efter stenskred. Efter godt et halvt år er arbejdet endnu ikke færdigt, og særligt vintervejret har forsinket processen.
Normalt er Jons Kapel en velbesøgt turistattraktion hele året rundt, især i højsæsonen, hvor masser af turister og lokale besøgende lægger vejen forbi.
Men højsæsonen i 2022 blev halveret, da flere stenskred i juli ødelagde trappen, og Jons Kapel har lige siden været spærret af, mens reparationerne har pågået.
Selvom stenskredet skete i juli, gik der godt tre måneder, før arbejdet gik i gang - et arbejde, der både lød på at sikre klippen for at forhindre flere stenskred og sikre arbejdernes forhold, og bagefter at reparere trappen. Det fortalte Ole Holm Pedersen til Tidende i oktober og forklarede forsinkelsen med, at der havde været for mange andre arbejdsopgaver at se til, og at den lange ventetid ikke var normalt.
Han er ansat i Natur- og Miljø i Bornholms Regionskommune, og det er ham, der har stået for at koordinere og overse arbejdet med Jons Kapel.
Sidst på efteråret, da arbejdet var påbegyndt, var det hans forventning, at Jons Kapel kunne åbne op igen inden jul. Men den deadline blev overskredet, og turistattraktionen er fortsat spærret af.
– Det var det, vi havde regnet med. Men så blev det vinter og møgvejr lige pludselig, og så kan vi ikke være deroppe, forklarer Ole Holm Pedersen.
– Så der mangler stadig noget, og vi arbejder slet ikke deroppe i de her dage, for når det regner så meget, hvor det er ubehageligt for skovarbejderne at gå deroppe. Det er glat, og det er tømrerarbejde, så man skal helst nogenlunde kunne se, hvad man laver.
Det våde vintervejr er ikke optimalt at arbejde i for skovarbejderne, der mangler at reparere den nederste del af trætrappen. Foto: Line Søndergaard Hansen
Generel udfordring om vinteren
Det første arbejde gik med at sikre klippen, så arbejderne kunne komme til trappen og reparere den. Og selve den del af trappen, der blev ødelagt af stenskredet, er egentlig også fixet, forklarer Ole Holm Pedersen.
– Det, vi mangler, er den nederste del, som stod til udskiftning på grund af alder, siger han og henviser til, at kommunen årligt tjekker op på deres trapper, og at en trætrappe som den ved Jons Kapel typisk har en levetid på 10-12 år, før den rådner og skal skiftes ud.
Der er cirka to-tre skovarbejdere på arbejdet med Jons Kapel ad gangen, forklarer Ole Holm Pedersen.
– Vi har mange trapper og gelændere og broer, så de er vant til det der tømrerarbejde, man laver.
Men selvom arbejderne er rutinerede, så er det mudrede og våde vejr ikke optimalt at arbejde i.
– Det skal være meget nøjagtigt, det vi laver, både i forhold til hældning og trin, der skal sidde på den rigtige måde. Så snart det er rigtigt møgvejr, så bliver det ikke gjort på en ordentlig måde. Man får regn i hovedet og man fryser, så det er for dårligt vejr til det.
– Sådan er det altid, generelt med alt, vi arbejder med om vinteren. Vi kan ikke vide, om det er til at have med at gøre. Hvis der pludselig kommer to måneder sne fra nu af og frem til marts, så bliver trappen ikke færdig, sådan er det jo.
En uges arbejde endnu
Ole Holm Pedersen tør ikke give et svar på, hvornår arbejdet forventes at være færdigt, for 'det kommer helt an på vejret.'
– Men den skal nok blive færdig. Lige så snart vi får lidt ordentligt arbejdsvejr, så går vi i gang med den igen. Jeg ved ikke, hvor meget tid skovarbejderne har deroppe endnu, men jeg vil tro, der er en uges tids arbejde i hvert fald.
Hvor godt skal vejret være?
– Det vejr, vi havde i går (tirsdag, red.) var egentlig udmærket vejr, men der tog vi ikke derop, for de lovede regnvejr i dag (onsdag, red.). Det skal helst ikke være regnvejr eller blæse alt for meget fra vest. Hvis det kommer op på kulingstyrke fra vest, så er det ikke til at gå deroppe på kysten. Så det er vi afhængige af.
– Hvis det bliver bare almindelig godt vejr eller opholdsvejr, så arbejder vi på den. Lige så snart de lover ordentligt vejr i en periode, så tager vi derop.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Vandværk: De har løbet om hjørner med os


Röryggjuer
Kan bruges om en rød ko, tyr eller kalv med en hvid stribe langs ryggen. Man kan eksempelvis tale om ‘et röryggjut kraitur’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration