En af museets hovedfortællinger er fortællingen om fiskeriet og fiskeindustrien fra sidst i 1800-tallet til i dag. Det er en fortælling, der er afgørende for Bornholms historie og giver et indblik i hverdagslivet, og her passer fiskekutteren rigtig godt ind.
– Det er et fint træskib, og en rigtig fin repræsentant for den store flåde vi havde indtil i 1980'erne, og som der ikke er særlig meget tilbage af i dag.
Og kutteren skal være en del af en fortælling om, hvordan op- og nedgangstiden i fiskeindustrien påvirkede hele øen og med blomstrede byer som Tejn og Nexø, der pludselig skulle finde nye eksistensgrundlag, da arbejdspladserne forsvandt.
Men nu skal museet først bygges, forklarer Jacob Bjerring-Hansen, og båden skal renoveres og udstilling sættes op, så man kommer til at vente et par år med at kravle ombord på Rita.
– Men nu er finansieringen hjemme, og så er det nok mest sandsynligt, at vi kan åbne i efteråret 2025. Jeg vil rigtig gerne åbne til sæsonen selvfølgelig, men det er nok lidt for optimistisk, og det er jo ikke turisterne, der er de vigtigste. Vi vil gerne have vinteråbent og et primært fokus på bornholmerne, forklarer han.