Natur Bornholm ønsker dobbelt op i tilskud

Natur Bornholm ønsker dobbelt op i tilskud
Natur Bornholms bygninger er blevet så gamle, at udgifterne til vedligeholdelse og nye installationer er stigende. Det presser centrets økonomi i en sådan grad, at det kan gå ud over formidlingsarbejdet, lyder meldingen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 8. JUN 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. JUN 2023 • 05:30

Øgede udgifter til vedligeholdelse og modernisering presser Natur Bornholm økonomisk og kan gå ud over centrets formidlingsarbejde.

Med 23 år på bagen er Natur Bornholms bygninger i Aakirkeby blevet så gamle, at de er dyrere at vedligeholde og kræver nye installationer. Samlet set presser det det videnspædagogiske aktivitetscenters økonomi i en sådan grad, at det nu beder regionskommunen om en fordobling af det årlige tilskud. Det fremgår af fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalgets dagsorden.

Natur Bornholm har de seneste år brugt en million kroner på flere større vedligeholdelsesopgaver, og i den nærmeste fremtid forventer centret yderligere udgifter til vedligeholdelse på omkring en million kroner. Det vil belaste centrets økonomi med 600.000 kroner, da det har fået bevilget et ekstraordinært tilskud på 400.000 kroner på finansloven.

Til kommunen har Natur Bornholm oplyst, at hvis udgifterne skal finansieres inden for den nuværende drift, vil det kræve, at centret reducerer antallet af ansatte. Det vil medføre tab af viden og gøre det vanskeligt at tilbyde de ydelser, Natur Bornholm leverer hele året. Det kan også fjerne muligheden for at forny de efterhånden aldrende udstillinger, hvilket kan medføre et større fald i besøgstallene, lyder vurderingen.

På den baggrund har Natur Bornholm henvendt sig til kommunen med et ønske om at få fordoblet sit årlige tilskud fra 730.000 til 1.460.000 kroner.

Central rolle i naturpolitik

En fordobling af driftstilskuddet vil ifølge Natur Bornholm både betyde, at centret i højere grad er i stand til at vedligeholde sine bygninger og sikre den formidling, det leverer i dag.

Der er tale om en bred vifte af naturformidling til bornholmere, lokale skoler, børnehaver og vuggestuer, turister og lejrskoler. Natur Bornholm samarbejder desuden med kommunen om blandt andet ansatte i fleksjob, undervisning for skoleelever og naturoplevelser for plejehjemsbeboere. Endelig har centret spillet en central rolle i udarbejdelsen og implementeringen af kommunens naturpolitik. Ifølge Natur Bornholm er evnen til at løfte denne formidlingsopgave presset af de stigende udgifter til vedligehold af bygninger og nye installationer.

Direktør deltager i møde

I tilfælde af en fordobling af tilskuddet tilbyder Natur Bornholm at varetage hovedparten af kommunikationen om kommunens naturpolitik, og centret vil stille sit fysik- og naturfagslokale frit til rådighed for øens folkeskoler to gange ugentligt i skoleåret. Lokalet anvendes allerede af et par friskoler.

Det ønskede beløb kan ikke findes inden for fritids, kultur- og lokalsamfundsudvalgets ramme, og derfor indstiller kommunaldirektøren, at Natur Bornholms ønske indgår i de kommunale budgetforhandlinger for 2024.

Direktør Kim Kock-Hansen fra Natur Bornholm deltager i fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalgets møde og udfolder ønsket om en tilskudsforhøjelse.