Natur Bornholm: Faldende besøgstal bekymrer fortsat

Natur Bornholm: Faldende besøgstal bekymrer fortsat
Kim Kock-Hansen, direktør på Natur Bornholm, er bekymret for det faldende besøgstal. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 7. FEB 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
7. FEB 2024 • 15:30

Oplevelsescenteret i Aakirkeby kom helskindet gennem 2023. Men direktøren drømmer om fremgang i 2024.Kim Kock-Hansen er ikke helt tilfreds med sæson 2023. Det var hans første år som direktør for oplevelses- og videnscenteret Natur Bornholm, og han havde drømt om 55.000 besøgende.

Der kom imidlertid kun cirka 51.000 forbi dinosaur- og granitmuseet i Aakirkeby, og det er der en helt bestemt grund til, siger Kim Kock-Hansen.

– Der kom færre lejrskolegæster, end vi havde regnet med. 2.500 færre, for at være helt præcis. Det er lidt bekymrende, lyder det fra direktøren, der afløste Peter Haase på chefposten i starten af 2023.

Nyt strategisk samarbejde

Natur Bornholm får normalt besøg af 12.500 lejrskolegæster pr sæson. Men det tal faldt altså til 9.500 i 2023, blandt andet fordi skolerne skal spare, og fordi konkurrencen om skoleelevernes opmærksomhed stiger.

Derfor har Natur Bornholm nu indgået et strategisk samarbejde med Destination Bornholm og Bornholms Middelaldermuseum i Østerlars.

– Vi arbejder på at markedsføre os mere overfor lejrskolerne. Blandt andet ved at tage med på en messe specielt rettet mod folkeskoler, Lærfest-messen. Vi er gået sammen med Destinationen, fordi Bornholm er Danmarks største lejrskoledestination i det hele taget, og Middelaldercenteret, fordi vi begge to er videnspædagogiske aktivitetscentre, de såkaldte V-PAC'er. Her slår vi på vores læringsmål indenfor naturfag, og på vores skoletjenesteforløb i det hele taget. Det håber vi selvfølgelig, at det giver noget, siger Kim Kock-Hansen.

Gyngerne og karrusellen

En del af det tabte blev imidlertid opvejet af en stigning i antallet af almindelige gæster, fortæller Kim Kock-Hansen.

– Heldigvis var vi gode til at trække turister ind, så der fik vi 3.500 flere end vi havde i 2022, siger den nye direktør. Han har humoristisk sans ligesom sin forgænger og kalder fænomenet for en Uglebjerg.

– Vi tjener ind på gyngerne, hvad vi har mistet på karrusellen, griner Kim Kock-Hansen, med henvisning til Preben Uglebjergs gamle revy-klassiker Gyngerne og Karrusellen fra 1967.

Den barske virkelighed er imidlertid, at udgifterne til at drive et oplevelsescenter generelt er stigende. Natur Bornholm er snart 25 år gammelt og skal både udvikles og vedligeholdes løbende. Det har hen over vinteren resulteret i nye aktiviteter og energibesparende tiltag.

I sansetunnellen aktiveres den varme luft og dinosaurlyden igen på det rigtige tidspunkt efter at sensorsystemet bag ved er skiftet ud, og sæson 2024 byder på to nye moduler, som direktøren gerne vil løfte sløret for.

– Det ene handler om vores fantastiske sol; hvad det er for en stjerne, og hvad bruger dyr og mennesker den til. Her fortæller vi også om, at vi i december fik solceller på taget. Og det andet udstillingsmodul er en lille fin intro til de bornholmske bjergarter og sten, hvor man skal kigge på en sten og gætte på, hvor den kommer fra.

Vi går nogenlunde i nul

Årsregnskabet for 2023 er ikke færdigt. Men det går ifølge Kim Kock-Hansen nogenlunde i nul, og det er han meget godt tilfreds med.

– Vi går nogenlunde i nul, og det er jo det vi skal, som nonprofit-organisation, siger Kim Kock-Hansen, der har et forsigtigt håb om 55.000 gæster i 2024.

Natur Bornholm beskæftiger 13 årsværk med seks helårsansatte og 22 på sommerholdet.

Oplevelses- og videnscenteret slår i år dørene op den 23. marts og lukker igen 31. oktober.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT